Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Ruta Putevima Nikole Tesle (teslaways.rs)

Ruta Putevima Nikole Tesle (teslaways.rs)

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Ruta Putevima Nikole Tesle (teslaways.rs), na čijem razvoju već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i eksperti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i SAD, ulazi u proces sertifikacije kako bi postala prva zvanična kulturna ruta Saveta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku. Ujedno to je i prva naučno-kulturno-turistička ruta na svetu, s obzirom da obuhvata dva kontinanta.

            Klaster puteva kulture (cluster-culturalroutes.org), kao međunarodna organizacija koja umrežava gotovo 50 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak šest fakulteta u više zemalja Evrope i SAD-a, poziva sve zainteresovane za razvoj kulturne rute Putevima Tesle da se priključe ovom značajnom projektu.
            Institut za kulturne rute Saveta Europe je uvrstio rutu Putevima Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli da budu značajni za Dunavski region, i na njihov poziv Klaster puteva kulture je predstavio projekat prošle godine na sastanku u Bukureštu.
            - Imamo jake partnere u svim zemljama u kojima je Nikola Tesla ostavio traga i očekujemo da ruta Putevima Tesle uskoro postane ne samo prva sertifikovana ruta Saveta Evrope, već i prva UNESCO ruta posvećena jednom inovatoru i naučniku, s obzirom na to da je arhiv Nikole Tesle već pod UNESCO zaštitom kao vredno svetsko nasleđe - objašnjava Manuela Graf, predsednica UO Klastera puteva kulture.
            Međunarodna ruta Putevima Tesle u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.
            Sve je ovo od velikog značaja za Vojvodinu i Srbiju uopšte smatra dr Tatjana Pivac, profesorka na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, inače član UO Klastera puteva kulture.
            Hrvatski deo rute obuhvata Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, Karlovac - grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka. Nikola Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih Puteva Tesle. Ruta obuhvata i Graz i Prag, s obzirom da je Tesla u ovim gradovima studirao, zatim Budimpeštu, Strazbur i Pariz jer je tu radio i ostavio traga, i naravno SAD gde je proveo veći deo svog života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com