Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Konferencija Investirajte u Vojvodinu - dobra klima za ulaganje

Konferencija Investirajte u Vojvodinu - dobra klima za ulaganje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Konferencija „Investirajte u Vojvodinu“ (Invest in Vojvodina), u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i kompanije „Color media communications“, a uz medijsku podršku magazina „Diplomacy&Commerce“, održana je u utorak, 03.09. u PKV, u cilju predstavljanja investicionih potencijala AP Vojvodine, privrednih kretanja i razvoja ekonomije u AP Vojvodini i Republici Srbiji (RS), trgovinske i regionalne saradnje, primera dobre prakse, kao i načina za dalje unapređenje investicione klime u nastojanju privlačenja novih investitora, ali i širenja obima postojećih aktivnosti.

            Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da je RS danas lider regiona u privlačenju stranih direktnih investicija (SDI), a Vojvodina, kako je istakao, svakako njen najsnažniji zamajac.
            - To je rezultat konzistentne ekonomske politike Vlade RS i Pokrajinske vlade, kao i svih njenih institucija, ali i svih aktivnosti komorskog sistema RS na čelu sa Privrednom komorom Srbije i PKV, razvojnih agencija, trgovinskih predstavništava i ambasada u zemlji. Zato smo i odlučili da zajedno sa „Kolor pres grupom“ upriličimo jedan ovakav skup i na jednom mestu okupimo sve najznačajnije aktere - naglasio je Vučurević.
            Podsetio je da je spoljnotrgovinska razmena vojvođanske privrede za prvih sedam meseci tekuće godina iznosila 7,3 milijarde evra. Od toga je ostvaren ukupan izvoz u iznosu od skoro 3,5 milijarde evra, što je povećanje od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
            - Napomenuću i da vojvođanski privrednici ostvaruju 35 odsto ukupnog izvoza RS. Između ostalog, to je svakako rezultat novih investicija i novih pogona, novih tržišta - dodao je Vučurević.
            Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević naglasio je da današnja konferencija treba da da presek aktuelnog stanja privrednih kretanja kod nas i dodao da je stvorena dobra klima za ulaganje, da naše kompanije dobro posluju, raste i spoljnotrgovinska razmena, industrijska proizvodnja, sektor usluga, turizam.
            -  Sveukupno je u Srbiji i Vojvodini u poslednjih nekoliko godina dobra klima za ulaganje, a to govore i podaci - četiri i po procenta rasta BDP u prošloj godini, koji je bio najviši u prethodnoj dekadi. Sve su to dobri signali, ali tu ne smemo stati. Ove godine se očekuje rast od tri do 3,5 procenata, očekuje se dobra godina u agraru, osim nešto malo podbačaja u proizvodnji pšenice zbog vremenskih uslova, sve ostale kulture će dati prinose iznad proseka što će dodatno doprineti rastu BDP. Tendencije i brojke govore i za prvih šest meseci ove godine da se pozitivni trendovi nastavljaju - rekao je Milićević.
            Podsetio je da je, prema godišnjem izveštaju britanskog lista „Fajnenšal tajms“ (Financial times), Srbija na prvom mestu po broju direktnih stranih investicija, mereći to veličinom ekonomije.
            - To zaista govori da smo na dobrom putu u privlačenju i domaćih i stranih investicija, jer ambijent je jednak za sve. Potrebno je da to i nastavimo, a i da kreiramo nove modele, mere, instrumente kojima ćemo podsticati dodatne investicije - rekao je Milićević.
            U svom obraćanju, predsednik „Color Press Group“ Robert Čoban istakao je da, otkad je magazin „Diplomacy&Commerce“ pokrenut 2016. godine, uz njega svakog septembra izlazi i dodatak „Invest in Vojvodina“, a da je ovo prvi put da se uz dodatak, održava i konferencija ovog tipa, koja je okupila sve relevantne činioce - komorski sistem, predstavnike republičke, pokrajinske, gradske vlasti, strane ambasadore, privredu, domaće i strane kompanije.
            Razvojna agencija Vojvodine na konferenciji predstavila je investicione potencijale u Vojvodini, prof. dr Vesna Bengin predstavila je Institut Biosens kao primer dobre prakse, a prisutnima su se u okviru tri panela „Različite industrije, jedan cilj: stabilna ekonomija“, „Regionalna međukomorska saradnja: nova šansa za rast“ i „Cirkularna ekonomija: održiva ekonomija u Republici Srbiji“, obratili ambasadori, predsednici PKS i privrednih komora iz Makedonije, Republike Srpske, županije Čongrad, Segedin i Grčko-srpske privredne komore, kao i privrednici.
            Konferenciji su prisustvovali ambasadori i predstavnici ambasada u Republici Srbiji (Italija, Japan, Slovenija, Maroko, Egipat, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Rumunija, Hrvatska), počasni konzuli Slovenije i Tunisa, privrednici, direktori banaka, poljoprivrednih udruženja, zadruga i klastera, predstavnici Novosadskog sajma, Kliničkog centra Vojvodine, Univerziteta u Novom Sadu i drugih relevantnih institucija iz zemlje i inostranstva, koji svojim radom i zalaganjem doprinose pospešivanju privrednog ambijenta.

Više fotografija možete dfa pogledate na našojFacebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2879039615442846&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com