Fri08142020

Poslednja izmena:10:31:27 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Pasuljijada - manifestacija sa lepim manirima

Pasuljijada - manifestacija sa lepim manirima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Velika je privilegija biti deo jedne sasvim posebne priče, prave domaćinske atmosfere sa svim elementima kulturnog, socijalnog, organizovanog događaja. Učestvovati na njoj znak je prestiža i odabira, ali ne po materijalnim, već isključivo ljudskim vrednostima.

            Svečano otvaranje Međunarodnog takmičenja u kuvanju pasulja - XV BEAN festivala zakazano je za nedelju, 22. septembar, u 11:00, kao i prethodnih pet godina na čenejskom Salašu 137. Članovi Udruženja građana Ekocentar „Vodomar 05” su po proverenom obrascu pripremili raznovrsan i bogat program, i po neko iznenađenje.
            Zaključno sa poslednjim i uvek dobro posećenim pozivom građana da bilo kao učesnici, bilo kao posmatrači dođu na Pasuljijadu, u Špajzu Salaša 137 na Ribljoj pijaci u Novom Sadu, prijavljeno je 100 ekipa sa osam, ali uvek više članova, što je gornja granica komfora na omeđanom salaškom prostoru. U sklopu Salaša biće i „Salašarska pijaca“ sa očekivanih 50-tak izlagača organskih proizvoda, domaće hrane i zimnice, koja će se pripremati i na licu mesta, kao i ostale hrane tipične za vojvođanski etnos: štrudle, pite, krofne, gomboce, langoš...
            Šta posetioci mogu da očekuju tog 22. septembra?
            Pre znaka za početak takmičenja, učesnike će čekati frički čvarci.
            I ove godine u najvećem kazanu na Salašu kuvaće se pasulj u humanitarne svrhe.
Najavljeno je Likovno saborovanje sa rekordnih 15 slikara „na glasu“ koji će slikati na temu salaša i ravnice.
            „Ravničarske igre“ su pre 15 godina, promovisane na Pasuljijadi i bile novina. Do danas su poprimile adrenalinski intenzitet, ali malo „potrošene“ od silnog prepisivanja na drugim manifestacijama, ove godine biće osvežene. Domaćini otkrivaju da će jedna biti takmičenje u obaranju ruke.
            Tamburaške bande zadužene su za dobro raspoloženje, i pratiće dešavanja na Salašu jer zvezde festivala su njegovi učesnici i gosti.
            Ljubitelji preponskog jahanja i vožnje zapregom moći će da uživaju i u tim sadržajima zahvaljujući članovima Konjičkog kluba „Viking”.
            Pored pobednika takmičenja u kuvanju pasulja, specijalno će biti nagrađeni i najudaljeniji takmičar, najuređeniji štand, najoriginalniji naziv ekipe i najoriginalnije jelo od pasulja.
            Salaš će tog dana za svoje redovne goste, a i goste koji iz nekog razloga nisu ljubitelji pasulja (da li takvih ima?), pripremiti uobičajen meni, ali nedeljna supa od morke i rinflajš se ne propušta.
            Organizatori festivala su „Ekocentar Vodomar 05“ i „Salaš 137“, uz podršku sponzora i prijatelja festivala, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.
            Pasuljijada je za 15 godina ugostila 2.000 ekipe i isto toliko profesionalnih kuvara do onih koji su kuvali prvi put; svoje ekupe su imale vojska i studenti, udruženja žena i građana, pojedinci, štićenici Doma za nezbrinutu decu, razne ustanove...
            - Pre 15 godina, osim naše, u zemlji je postojala još jedna ovakva manifestacija, danas ih ima 50. Za to vreme broj muškaraca koji pripremaju pasulj u kotliću je drastično povećan. Muškarci su znali da se takmiče u ribljim čorbama i lovačkim specijalitetima, a ovim im je ponuđeno nešto novo. Oni su prosto oteli varjaču od baka, majki, žena jer vole da pokažu šta znaju pred velikim skupom, i dokazali su da znaju. To govori da smo svih ovih godine dobro radili na popularizaciji ovog jela i sigurno smo nešto u tome i uspeli. Na žalost mi ne proizvodimo pasulj, a na državnu politiku podsticanja njegovog uvoza ne možemo da utičemo. Ali bi voleli da na rafovima prodavnica možemo da kupimo domaći pasulj, više nego uvozni - rekao je Dragan Vukotić, po čijoj ideji i nastala ova i mnoge druge manifestacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar