Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Loznica postaje najveći turistički centar Podrinja

Loznica postaje najveći turistički centar Podrinja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Turistička organizacija grada Loznica u protekle tri godine na sebe je preuzela ogroman zadatak, da sve bogatstvo na svojoj teritoriji, a to su pre svega dve planine, dve banje od kojih je jedna proglašena kraljevskom, zanosne reke Drine, granice između dve države, dve civilizacije, za koji mnogi tvrde da je najlepša reka u Srbiji, kao i prebogate kulturne tradicije i istorijske uloge koju je imala posebno tokom prošlog veka, da se nametne kao izvrsna turistička destinacija koja do sada nije bila prepoznata kao takva. Međutim stvari se menjaju.

            Po rečima direktorice Turističke organizacije grada Loznice, gospođe Snežane Perić, pravci turističkog razvoja Loznice i ovog dela Srbije, zasnovani na četiri oblasti.
            Kulturni turizam Loznice baštini manifestaciju „Vukov sabor“ u Tršiću, prvi put održanu 17. septrembra 1933. godine na dan otvaranja obnovljene kuće reformatora srpskog jezika. Tršić je bio poznat po izletničkom turizmu i brojnim školskim ekskurzijama. Tokom 2018., otvoren je Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću, sa ciljem zaštite srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, negovanja i popularizacije srpske kulture, srpskog jezika i pisma, kao i dela Vuka Karadžića kroz obrazovnu i naučno - istraživačku delatnost. Centar raspolaže i sa 150 ležajeva, predstavlja ozbiljan turistički proizvod koji nudi mogućnost smeštaja većih grupa, što će sigurno promeniti strukturu gostiju.
            Treba istaći da je odlukom Vlade Republike Srbije „Kulturni predeo Tršić - Tronoša", odnosno znamenito mesto „Spomen kuća Vuka Stefanovića Karadžića" sa zaštićenom okolinom, kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja i Spomenik kulture od velikog značaja „Manastir Tronoša" tokom avgusta ove godine prglašeno za predeo izuzetnih odlika I kategorije. Po rečima gospođe Perić će imati ne samo turistički odjek, već nosi veću turističku popularnost, a pre svega veliku odgovornost lokalne samouprave da sačuva predeo u izvornom obliku.
            „Podrinjska lepotica“ - Banja Koviljača nosilac je banjskog turizma ove opštine. Iako se u opštini nalazi i Banja Badanja, Koviljača je ta u kojoj se gosti, zbog lečenja i oporavka zadržavaju dve - tri nedelje.
            - Kada pričamo o Banji Koviljači u prvom planu je zdravstveni turizam, ali malo ko spominje bogatstvo arhitektura od oko 150 starih vila Banje Koviljače, od kojih je 80 pod zaštitom. Koviljača je banja sa najvećim brojem registrovanih vila u Srbiji, ali tu je i njena okolina sa Koviljkinim gradom. Ono što je imalo uticaja na turističku promet je potpuno renoviran Kur-salon otvoren 30. decembra 2018., u godini kada je Specijalna bolnica obeležavala 160 godina organizovanog lečenja i 110 godina od kada je Кralj Petar I Кarađorđević sagradio prvu modernu zgradu za banjske terapije - rekla je direktorica.
Prva bum poslednjih godina doživljava tzv. „Drinska rivijera“, jer obala Drine pruža mogućnost provoda identičnom onom na moru. Njenoj bajkovitosti, osim čudesne prirode i predela posebnih odlika, doprinose i brojne vikendice, etno sela od Loznice do Ljubovije i Bajine Bašte. U cilju zajedničkog delovanja, te predstavljanja turističke ponude i turističkih proizvoda, u procesu je osnivanja Turističke organizacije Podrinje. Gradonačelnik Loznice, te čelni ljudi Ljubovije, Malog Zvornika i Krupnja, potpisali su sporazum, a na Sajmu turizma u Beogradu u februaru ove godine, na zajedničkom štandu je predstavljena čitava regija, što je svojevrsni uvod u najavljeno formiranje jedinstvene Turističke organizacije Podrinja.
            Posebno interesantno za turiste naklonjene avanturističkom turizmu su lozničke planine Gučevo i Cer, sa terenima pogodnim za različite vrste aktivnosti, raj su za planinare i sve avanturiste koji vole prirodu. Turisti mogu uživati u vožnji kvadovima, biciklovima, džipovima..., paraglajdingu... Ove planine su pogodne i za Slow Adventure Tourism, sa mogućnostima za rekreativne šetnje, sakupljanje lekovitog bilja. Banja Koviljača je poznata i po velikom broju vrsta gljiva, o čemu svedoči delovanje Gljivarskog društva „Ljubomir Vuksanović - Barle“.
            TOGL i preko manifestacija nastoji da istakne značaj, lepotu, ali i jedinstvene kulturološke posebnosti ovog kraja na razmeđi puteva prema istoku i zapadu.
            - Mi se nalazimo na raskrsnici naroda, kultura i vera i zbog toga smo ovog jula ustanovili trodnevni festival „Na raskrisnici“, na kojem se ukrštaju različiti muzički stlovi. Ono što je do sada možda nedostajalo, je bolji vid promocije, koji se trudimo, da u poslednje tri godine sveobuhvatno uradimo, jer smatramo da nema manje i više važnog vida promocije, od usta do usta, preko lokalnih, nacionalnih i međunarodnih medija, pa do digitalnog marketinga. Do skoro govorilo se turističkim potencijalima Loznice, a danas, i zahvaljujući medijima, o gotovim turističkim proizvodima - naglasila je gospođa Perić.
            U promocijama jednog turističkog odredišta veliki značaj imaju manifestacije, jer je to prilika da se kroz svaku od njih promovišu turistički kapaciteti kraja. Turistički poslenici su došli na ideju neophodnosti jednog događaja, koji će animirati turiste tokom jula i avgusta, kada je broj turista u grada najveći.
            - Na moje veliko zadovoljstvo uspeli smo da napravimo jedan nov brend grada - LilaLo. Loznica je jedinstveni grad u Srbiji što je sačuvao narodni običaj lilanja. Za vreme manifestacije lila se na celoj teritoriji grada Loznice, sa centralnim u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Njen značaj je tim veći što to nije nametnuta manifestacija, iz knjiga, već naprosto performans koji živi u celoj Loznici, a mi smo ga samo učinili vidljivim... Prošle godine, za vreme održavanje prve manifestacije grad je posetilo 3-5. 000 turista, međutim ove godine obogaćen drugim sadržajima festival je imao preko 500 učesnika u raznim programima, a broj turista se popeo na oko 20.000, za pet dana trajanja festivala.
            Loznica je iznad svega grad velikana: Vuka Stefanovića Karadžića, Jovana Cvijića, Miće Popovića, vojvode iz Prvog srpskog ustanka Anta Bogićevića. U julu ove godine podignut je i spomenik najmlađem srpskom ratniku Velikog rata, Momčilu Gavriću.

Fotografije: Dejan Budić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com