Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Obeležen jubilej manifestacije Dani vesele mašine

Obeležen jubilej manifestacije Dani vesele mašine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Burduševo brdo ugostilo je u nedelju 8. septembra.2019. godine učesnike 10 jubilarne manifestacije DANI VESELE MAŠINE u Kljajićevu. Manifestacija prerasta u značajni događaj na području Telečke visoravni tačnije zapadno-telečkog vinogorja.

            Ova turistička priredba, jedinstvena po sadržaju i obimu i neobičnosti Udruženje vinogradara i voćara ,,VISOVI“ iz Kljajićeva je okupila poklonike dobre kapljice rakije šljivovice, pečene na tradicionalni način u bakarnim kazančetima. Ugostili su proizvođače, ljubitelje božanske kapljice majstore i njihove pomoćnike koji su se nadmetali za najbolju rakiju šljivovicu. Takmičari su imali iste uslove, obezbedjen kom od šljiva iz zasada šljiva udruženja uz ogrev koji je ranije pripremljen, a posebna draž što se manifestacija održava u tom istom voćnjaku gde su i prostorije Udruženje „Visovi“.
            - Takmičari učesnici osim iz Kljajićeva su pristigli iz Crvenke, Stapara, Sombora, Lenije i Čuruga. Posebnu draž je što je manifestaciji dobila i internacionalni karakter je su na kazanima bio i Sepi Bedić iz Nemačke i  jedna ekipa iz Jagodnjaka - Republika Hrvatska, kao lično gradonačelnik opštine Kačmar Pal Endre, Vujić Jožef notar opštine Kačmar i Bačbordoš iz Repubile Madjarske - preneo je predsednik Udruženja, Branko Šoštarić Šole.
            Manifestaciji je prisustvovao veliki broj gostiju. Pristigli gosti srodnih Udruženja iz S. Moravice, Feketića, N. Bečeja, Orlovata, Sombora, Bajmoka, Idjoša, Sivca, Melenaca, Stapara, Crvenke, Rastina, Stanišića i Čuruga. Udruženja žena, „Rubac“ iz Kljajićeva je bilo na manifestaciji, ali su one aktivno pomagale i pekle uštipke koji su slast pojedeni još vrući. Takođe su bili prestavnici PSS Sombora i Poljoprivredne  škole iz Crvenke. Posebnu pažnju svih prisutnih je dolazak bajkera iz Subotice oduševio momci i devojke sa moćnim motorima su uveličali ovu manifestaciju, a tu je bio i fijaker sa dva predivna konja vlasnika Janike Papa iz Kljajićeva, koji je po telečkoj provozao znatiželjne goste.
            Kljajičevačani su se potrudili da budu najbolji domaćini. U prijatnoj domaćinskoj atmosferi su se razmenjivala iskustva tako da su kolektivno gosti obišli u blizini jedan mladi zasad krušaka i vinograd i razmenili iskustva i videli kakva je ova berićetna godina, a druženje je bilo kako i priliči ovoj manifestaciji. Takođe su obišli i jedan mladi zasad kruške kao i vinograd od domaćina.
            Za dobar  meni se pobrinuo tandem Vuletić-Dragojević, jedan je spremao u tanjrači kobasice u lepinji, drugi čorbu, a kao glavno jelo pečeni prasići na ražnju tako da je uz uštipke  sve bilo potaman. Kad se dobro jede dobro se i popije uz vina i rakije i ostala pića, a i razgovor je lakši. Još kad Branko Popović sa kolegom zasvira, gde ćeš lepšeg ugođaja.
            U kulturnom delu programa gošća iz Bajmoka Dorotea Molnar je otpevala iz srca jednu emotivnu pesmu koja je pobrala aplauz prisutnih. Draganče Munćan iz Iđoša iliti Iđoški Betoven je na buretu odsvirao viogradarsko-voćarsku himnu i još mnogo toga.
            Najteže je bilo sudijama Nikši Šajatović, Georgi Lazarovu, Marjanović Ivanu i Miroslavu Bjeletiću. Nijanse su odlučivale o najboljoj esenciji iz takmičarskih kazana. Prvo mesto je pripalo majstoru Radomiru Mediću i pomoćnikovoj unuci Aleksandri, drugo mesto ekipi iz Hrvatske - majstor Jovan Kelebuda i pomoćnik Đuro Radić, a treća mesto za ekipu iz Kljajićeva majstor Mićo Malobabić i pomočnik Nikola Mlađan. Prvonagrađeni su uz pripadajuće diplome i medalja dobili i umetnički rad od slikara iz Sombora Jene Višinke.
            U okviru ove manifestacije je održan i 7. ZLATNI DESTILAT RAKIJE ŠLJIVOVICE Kljajićeva, izborom od prijavljenih 58 uzoraka rakija pečene 2018 godine i starije. Najbolja rakija po oceni komisije bila je rakija Nikšić Predraga, drugo mesto pripalo je Nikšić Radi obojica iz Kljajićeva, dok je treće mesto zauzeo Đenić Marko iz Crvenke. Pored diploma i medalja su na dar dobili umetničke slike sa likovne kolonije u junu, koju takođe organizuje Udruženje „Visovi“. Druženje se nastavilo do kasnih sati  uz želje da se vidimo i dogodine na istom mestu.
            Naravno da bi ovo teško bilo organizovati bez podrške brojnih sponzora koji su prepoznali ovu jedinstvenu manifestaciju u Kljajićevu i istu pomogli. I na kraju, vreme je bilo lepo i sunčano tako je bog bio sa nama davši nam  lep dan, jer već u večernjim satima kiša, a onda bi sve teže išlo. Vidimo se dogodine na istom mestu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com