Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Predstavljamo HKPD Matija Gubec iz Tavankuta

Predstavljamo HKPD Matija Gubec iz Tavankuta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo “Matija Gubec” iz Tavankuta jedno je od 15 udruženja iz projekta BSC Biznis informativnog centra za poslovnu standardizaciju i setrifikaciju pod nazivom - “Jaka žena, snažno selo”, sa najdužom tradicijom, postoji još od davne 1946. godine. Ovo udruženje ima brojne sekcije, od folklorne, preko tamburaške do slamarske.

            Primarni cilj im je očuvanje i pronošenje tradicije i običaja bunjevačkih Hrvata, što uspešno ostvaruju kroz pesmu, igru, umetnost, ali i etno turizam.
            „Slamarke“, članice sekcije ovoga društva, pronele su ime Tavankuta širom sveta. Ovu veštinu podigle su na nivo umetnosti. Pune 34 godine domaćini su Slamarske kolonije. Godine 2014. i domaćini VI Svetskom kongresu slame, sa 46 učesnika iz 13 zemalja sveta.
            Udruženje je nasledilo tipičan vojvođanski salaš i uspešno ga preuredilo u oazu mira, uspevši da u potpunosti očuva autentičnost. Ali kako bi objekat bio u potpunosti priveden turističko-ugostiteljskoj nameni, neophodno je obezbediti sredstva za adaptaciju samog objekta, kao i savremeniju opremu za pripremu hrane, koja će se služiti turistima u njihovom restoranu. Ovaj salaš prima goste u svoju restoransku salu, apartmanski smeštaj, ali i pruža mogućnost organizovanja raznih manifestacija u prelepom dvorišnom prostoru.
            Da bi, pre svega unapredili etno-turističku ponudu sela, Tavankutu je neophodna turistička signalizacija, komunalna i putna infrastruktura, a pre svega intenzivnija logistička podrška turističkih organizacija njihovom radu. Takođe, snažnija finansijska podrška ruralnim projektima rezultirala bi bržem razvoju sela i većem broju onih koji bi odabrali da tamo žive.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com