Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Vršački Grožđebal je uvek poziv na veselje i dobru zabavu

Vršački Grožđebal je uvek poziv na veselje i dobru zabavu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Trećeg vikenda septembra svi putevi vode u Vršac, na najveću od svih turističko-privrednih (vinskih) manifestacija - Dane berbe grožđa, koji su u organizaciji Grada Vršca i Turističke organizacije Vršac održani po 62. put.

            Domaćini su kao i svake godine pripremili bogat, kvalitetan i raznovrstan program, veliki broj izložbi, među kojima je uvek najposećenija ona posvećena grožđu, voću i vinu; veliki broj sportskih susreta: održana je 8. ulična trka, 4. grožđebalski ragbi turnir veterana, biciklistički karavan „U pohode vinogradima“, Free Climbing na Vršačkim stenama; najveseliji od svih događaja i ovoga puta bio je Dečji maskenbal, a za nešto starije pravi je izazov prisustvo Izboru za Miss Berbe 2019.
            Banatski vinski red „Sveti Teodor“, dočekuje tih dana vinske viteške redove iz cele zemlje i regiona i najzaslužniji je što je Vršac 2015. proglašen prvim vinskim gradom u Srbiji.
Na velikoj bini i ove godine smenjivale su se folklorne, baletske i plesne grupe, te lokalni bendovi i tamburaške bande, a večernji časovi bili su rezervisani za velike koncertne nastupe folk i pop pevača.
            Najatraktivnija dešavanja ostavljena su za nedelju, poslednjeg dana manifestacije - Bacanje grožđa iz aviona i veliki Vršački karneval, čija je povorka muzikom iz celog sveta preplavila i duginim bojama obojila centralne gradske ulice.
            Lepota vršačkog Grožđebala nije vezana samo za manifestaciju, već i za prateće programe kojima se Vrščani uvek iznova potvrđuju kao dobri domaćini, zbog čega je dobrim delom, njihov grad privlačan velikom broju turista. Za ovu godinu TOV je pripremila tri interesantna turistička programa: Gradska tura obilaska tri trga u starom jezgru grada i njihove znamenitosti; obilazakVršačke kule, Vidikovca i crkve Sv. Teodora na Vršačkim planinama; Put vina goste je poveo do vinskog sela Gudurice i na degustaciju vina.
            Puno dešavanja, dobrog vina i slatkog grožđa i sjajnog raspoloženja obeležili su i ovo 62. izdanje vršačkog „Grožđebala“. Zadovoljni su bili i domaćini i gosti kojih je bilo iz čitave zemlje, a iz Rumuniji, prema službenim podacima i do 20.000.
            Prvi zapis o vršačkom vinu potiče iz 1494., kada je za bure vršačkog vina, dvor ugarskog kralja Ladislava II platio 10,5 dukata. Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani „Kod dva ključa" 1857. U XIX veku Vršačko vinogorje bilo je među najvećima u Evropi i prostiralo se na 17.000 jutara (10.000 ha), a od 1804., vinova loza sastavni je deo grba Grada Vršca. Vinko Lozić, nastao iz pera Vrščanina Jovana Sterije Popovića, zaštitni je znak ove vinske smotre, direktan je potomak Boga Bahusa i počasni gradonačelnik ovog vinskog grada sve vreme trajanja manifestacije.

Fotografije: Boško Ćurčin

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com