Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Finale projekta Jaka žena - snažno selo

Finale projekta Jaka žena - snažno selo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Projekat „Jaka žena - snažno selo" pokrenuo je Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju - BSC Novi Sad u nameri da njihovim osamostaljivanjem doprinese poboljšanju položaja žena u seoskim sredinama. Ovogodišnjim projektom obuhvaćeno je 14 vojvođanskih udruženja sa planovima o unapređenju svojih delatnosti u okviru društva, a BSC je organizovao obuke i edukacije kako bi lakše ostvarile svoje ciljeve. Pored medijskog predstavljanja svakog udruženja, sa ciljem upoznavanja šire javnosti sa njihovim aktivnostima, projekat će biti završen Donatorskim fruštukom, 15. oktobra, na Međunarodni dan seoskih žena, kojem će prisustvovati sva udruženja, učesnici projekta, i potencijalni donatori.

            - Svi ciljevi koje smo utvrdili na početku projekta su dostignuti i pre roka. Po završetku obuke, planirane u okviru aktivnosti, 25. septembra imali smo prvi radni sastanak na temu dogovora kako da se na najkvalitetniji, najbolji, najlepši način predstavimo potencijalnim donatorima. Učesnice su bile krativne, pune ideja i svi konstruktivni, prihvatljivi predlozi biće uvaženi. Bitno nam je da na Donatorskom fruštuku okupimo kritičnu masu potencijalnih donatora koji će sa ovog događaja otići sa saznanjem da je Vojvodina prelepa multinacionalna, multikulturalna sredina vrednih ljudi, pre svega vrednih žena sa sela. Bitno je da potencijalni donatori prepoznaju našu misiju podrške ženama na selu u nastojanju da podignu svoje lokalne zajednice na viši nivo, da u te svoje aktivnosti uključe što više meštana, i da podmladak motivišu da ostane na selu - saopštila je direktorica Centra, gospođa Marija Vujaković.
            Ovoj projekat je bio prilika i za brisanje predrasuda o ženama sa sela vezanim za njihove svakodnevne aktivnosti domaćica. Njihova veština u tome je neupitna, ali se svi više uviđa njihova miltidisciplinarnost, široka shvatanja. One su i slikarke i pesnikinje, uspešni proizvođači i inovatori... Svoje brojne talente pokušavaju da promovišu delovanjem u udruženjima i da ukažu na svoj kompleksan, sadržajan, težak status.
            Direktorica ističe da je velika energija utrošena na medijsku kampanju koja se sprovodi u kontinuitetu od samog starta projekta. Pozivi na Donatorski fruštuk su blagovremeno razaslati velikim kompanijama koje su prepoznate kao društveno odgovorne organizacije, diplomatskom koru, ambasadama u Republici Srbiji i svim humanitarnim organizacijama osnovanim sa idejom da pomažu onima kojima je pomoć potrebna.
            - Nijedan problem nije nerešiv ako se svi, složno okupimo oko njegovog rešavanja. Smatram da svi treba da pomognemo ovim ženama koje ne kukaju, već rade i pokušavaju da reše svoje ključne probleme. Mala podrška donatora koje želimo da uključimo mnogo će im značiti i uticati na njihov ekonomski položaj, pre svega u ujihovim lokalnim zajednicama - istakla je gospođa Marija Vujaković, podsećajući da svi vodimo poreklo iz sela, ali tek kada uslove života na selu približimo gradskim uslovima, moći ćemo da računamo da će nove generacija ostajati da žive i rade na selu. U tom procesu ključnu ulogu imaju žene, s obzirom da su gotovo jedini pravi čuvari tradicije, starina i vrednosti proteklih vremena, ali spremne da kvalitet sopstvenog života i života lokalne zajednice unaprede prihvatanjem pozitivnih perspektiva razvoja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com