Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Virtualni i kulturni turizam povezuju region

Virtualni i kulturni turizam povezuju region

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Značajan iskorak ka modernijem poslovanju upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija načinjen je ViCTour (Virtual and Cultural Tourism) projektom Interreg - IPA CBC Croatia - Serbia. Program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 ima za cilj unapređenje kulturnog turizma razvojem prepoznatljivog vizuelnog identiteta regije, unapređenje turističke promocije destinacije Srijema/Srema, kao i njene vidljivosti putem holograma, interaktivnih totema, multimedijskih audio i virtuelnih vodiča.

            Projekat Interreg - IPA CBC Croatia - Serbia, ViCTour je započeo 15. juna 2017., a otvarajuća Konferencija projekta održana je 29. septembra iste godine u Vukovaru. Trajanje projekta je 28 meseci, odnosno do 14.10.2019. godine. Ukupna vrednost projekta je 924.327,00 evra.
            Vodeći partner na projektu je Vukovarsko-srijemska županija, a projektni partneri su Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Turistička organizacija Vojvodine, Univerzitet u Novom Sadu - Ekonomski fakultet u Subotici i Fond „Evropski poslovi'' Autonomne pokrajine Vojvodine.
            Glavni rezultati projekta su prepoznatljivi identitet regiona, poboljšan nivo turističke promocije, poboljšani kapaciteti pružalaca turističkih usluga i povećana vidljivost turističke ponude regiona. Izrađeni marketinški planovi će omogućiti dalje korake i aktivnosti za bolje korišćenje prirodne i kulturne baštine i definisati preporuke za zajednički razvoj i diversifikaciju prekogranične turističke ponude Srijema/Srema. Aktivnosti su bile usmerene na poboljšanje postojeće turističke ponude i podizanje kvaliteta promocije korišćenjem novih informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT). Primena novih tehnologija i ICT rešenja treba da doprinese sistematskim inovacijama i praćenju i prilagođavanju savremenih trendova i individualnih zahteva turista.
            U sklopu projeta ViCTour održano je niz sastanaka Upravnog odbora, Projektnog tima, paralelno sa tekućim aktivnostima podeljenim među nosiocima projekta. TOV je do sada ispunio svoj deo dogovorenih zadataka vezanih za projekat, pa je tako pripremljen promotivni time - lapse film o Vojvodini u trajanju od 15 min., izrađeni su suveniri za potrebe promocije Srema, sprovedena obuka za turističke stakeholdere u regionu.
            Digitalne tehnologije predstavljaju snažan marketinški kanal promocije turizma. Problemi nastaju usled nedovoljne osposobljenosti za korišćenje ovih marketing kanala, ali i bazičnih znanja o načinu njihovog funkcionisanja. U cilju tehnološkog „opismenjavanja“ učesnika u projektu, TOV je organizovao edukativne radionice u sedam opština (Inđija, Ruma, Sremski Karlovci, Šid, Sremska Mitrovica, Irig, Stara Pazova) sa fokusom na korišćenju savremenih tehnologija i društvenih mreža. Osim osnova njihovog korišćenja, obuka je obuhvatila kreiranje turističke promocije i način plasiranja proizvoda iz domaće radinosti. Na ovaj način podignut je kvalitet usluga, podstaknut razvoj preduzetničkih sposobnosti svih učesnika u turizmu (turističih organizacija/zajednica, muzeja, turističkih agencija, malih i srednjih preduzeća, turista, javnosti) i olakšan put prevazilaženja poslovnih problema nastalih neznanjem ili lošim poznavanjem internet tehnologija i društvenih mreža.
            U okviru projekta „Virtuelni i kulturni turizam - ViCTour“, „Fond za Evropske poslove“, u saradnji sa TOV, bio je inicijator studijske posete novim tehnologijama na području Srijema/Srema, a u cilju poboljašanja prepoznatljivosti turističkog identiteta/ponude regiona, unapređenja turističke promocije, kao i poboljšanje kapaciteta pružalaca turističkih usluga. Ovim putovanjem, realizovanim od 23. do 26. septembra 2019., bili su obuhvaćeni Sremska Mitrovica, Vinkovci, Ilok, Novi Sad, Vrdnik, Sremski Karlovci, Surduk, Šabac i Adaševci.
            Zaključak je da će ovaj projekat, kroz zajedničke aktivnosti, deljenjem međusobnog znanja u širem regionu i razbijanju društveno-kulturnih i fizičkih barijera između dve zemlje doprineti daljem razvoju zajedničkih strategija i sinergija u upravljanju održivim turističkim okruženjem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com