Thu12012022

Poslednja izmena:11:36:59 AM

Back HRANA I PIĆE VINO PKV organizovala predstavljanje novostvorenih vina od vojvođanskih sorti grožđa

PKV organizovala predstavljanje novostvorenih vina od vojvođanskih sorti grožđa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Privredna komora Vojvodine (PKV) u saradnji sa Hrvatskom privrednom komorom-Županijskom komorom Rijeka održala je promociju i degustaciju hrane i vina iz svojih regiona u sredu, 2. oktobra 2019. godine u restoranu „Kubo“ u Novom Sadu, gde su predstavljene novostvorene vojvođanske sorte grožđa (Probus, Sila, Neoplanta, Petra, Panonija, Kosmopolit) i njihovi proizvođači - Institut za vinogradarstvo i vinarstvo iz Sremskih Karlovaca, vinarija Živanović, Mrđanin, Petrović, Bajlo i Kurjak; iz Surduka vinarija Milanović; iz Ledinaca vinarija Antonijević; iz Čerevića  vinarija Kuzmanović; iz Male Remete vinarija Deurić; iz Banoštra vinarija Šijački i iz Temerina vinarija Vindulo, a specijalni gost bio je najpoznatiji jugoslovenski kuvar Stevo Karapandža.

            Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da AP Vojvodina učestvuje sa 22,7 odsto u ukupnoj površini pod rodnim vinogradima u Republici Srbiji, odnosno oko 4.614 hektar se nalazi pod zasadima vinograda u Vojvodini.
            - Na osnovu podataka iz Vinogradarskog atlasa RZS, na teritoriji AP Vojvodine, registrovano je 5.055 gazdinstava koji imaju vinograde u okviru sedam rejona. Najveći broj gazdinstava sa vinogradima je u Sremskom rejonu (2.200), a u ovom rejonu se nalaze i najveće površine pod vinogradima (2.215 hektara). Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, registrovano je 139 tržišno orijentisanih vinarija u vinogradarskom regionu AP Vojvodine. Treba napomenuti da, pored komercijalnih vinarija, postoji i veliki broj proizvođača koji proizvode vino za sopstvene potrebe, koje ne treba zanemariti. Pokrajina je ove godine podelila sredstva u iznosu od 48,1 milion dinara za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za proizvodnju vina na teritoriji Vojvodine. Pokrajina svojim sredstvima podstiče i tehnološki razvoj vinogradarstva ulažući sredstva u Institut za vinogradarstvo i vinarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i zato danas želimo da predstavimo sorte koje je stvorio ovaj Institut i da probamo vina proizvedena od tih sorti - rekao je Vučurević
            Predsednik HGK-Županijske komore Rijeka prof. dr Vidoje Vujić istakao je da sa PKV postoji izuzetna saradnja, što pokazuje i današnji događaj i naglasio da će na Sajmu turizma u Novom Sadu ove godine biti potpisan i Sporazum o saradnji sa PKV.
            - Ono što je najvažnije, jeste da postoji jedna dobra privredna, kulturna i sportska saradnja. Posebno su za nas značajni susreti koje organizujemo sa Privrednom komorom Srbije, a sa PKV imamo tradicionalno dobru saradnju i to će se nastaviti i ubuduće - rekao je Vujić.
            Siniša Ostojić sa Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu govorio je o sortama koje je predstavio Institut za vinogradarstvo i vinarstvo iz Sremskih Karlovaca.
            - Izuzetno je zadovoljstvo biti ovde da sa PKV predstavimo vina i sorte vinove loze koje su stvorene kod nas na Departmanu. Od sorti  u prvoj fazi razvoja, tu je bila Sila, koja je nastala iz ukrštanja Šardonea i Kevidinke, jedne autohtone lokalne sorte i cilj je bio da se poboljša kvalitet tih svih vina koja su u to vreme nastajala. U nekim sledećim fazama razvoja novih sorti, išlo se na otpornost na niske zimske temperature, pošto se u Vojvodini često dešavalo da izmrznu sorte vinove loze. Tada su nastale i Petra, Bačka i kasnije Panonija, koja je nastala u tom trećem segmentu kada su se razvijale sorte koje su otporne na bolesti vinove loze - obavestio je Ostojić, i dodao da su neke od pomenutih sorti zaživele u Vojvodini i da imaju veći trend širenja. Tako Sila sada zauzima veće površine u sremsko-karlovačkim vinogradima. Sve više se širi Probus to je adut u crvenim sortama i kuriozitet za njega je da on nakuplja duplo više bojenih materija, više nego najobojenija francuska sorta - Kaberne sovinjon. Takođe, sada se ispituje sorta Dionis.
            Porodična vinarija „Vindulo“ iz Temerina predstavljala je svoja vina, a vlasnik Laslo Dujmović istakao je da su pre 16 godina prihvatili odlične nove sorte Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo iz Sremskih Karlovaca koje su stvorene u cilju nastajanja novih sorti vinove loze koje se ne prskaju, delimično otporne ili tolerantne na gljivična oboljenja, koje su ranog sazrevanja i daju kvalitetna vina.
            - Ja ću vam večeras ovde predstaviti tri vina od ukupno šest sorti koje smo praktično prihvatili, a to su Bačka, Petra, Petka, Kosmopolit, Morava, Frajla. Prvo vino će biti Panonija pod nazivom Eureka. To je jedna sorta, koja je prilično tolerantna na gljivična oboljenja, rano sazreva, nakuplja puno šećera, berba je obično u avgustu. Ovo je jedno sveže, izrazito karakterno vino. Drugo vino će biti Kosmopolit, jedna mirišljava sorta, jedno lagano, fino, pravo, letnje vino. Treće vino koje će biti u seriji degustacije jeste Slatka Eva, a služiće se uz slatko jelo - najavio je Laslo Dujmović.
            Franjo Tuljanić iz Poljoprivredne zadruge „Gospoja“ iz Vrbnika sa Krka, koja postoji i radi već 25 godina, zahvalio se domaćinima na pozivu i naglasio da je od velikog značaja proširivanje saradnje Županijske komore Rijeka sa PKV.
            - Posebno mi je zadovoljstvo biti na ovom skupu, učestvovati na Sajmu turizma i ono što mi nudimo, prezentovati u Novom Sadu. Večeras imamo priliku da predstavimo jedan delić naše gastronomije. Kao što su svi turisti dobrodošli nama na Kvarner, tako je i saradnja između privrednih komora nama jako bitna - rekao je Tuljanić i dodao da oni podržavaju i prate svaki korak privredne komore, ka unapređenju saradnje u regionu, koja je poslednjih nekoliko godina sve bolja.
            Specijalni gosti na ovom događaju bili su kuvari i vinari iz Hrvatske - Iločki podrumi iz Iloka, Pavlomir iz Novog Vinodolskog i PZ Gospoja iz Vrbnika sa Krka, kao i delegacije koje predvode Privredna komora Republike Srpske, Turističke organizacije Republike Srpske, Udruženje banjskih gradova Republike Mađarske i Regionalna privredna komora Maravsko-šleske oblasti iz Češke Republike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com