Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Kraljevo - lider seoskog turizma Srbije

Kraljevo - lider seoskog turizma Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Sa 74 registrovanih seoskih domaćinstava, ovaj grad u centralnom delu Srbije, na ušću Ibra u Zapadnu Moravu, priljubljen uz šumadijske i starovlaške i kopaoničke masive, sa tragovima kontinuiranog života od preko 2.000 godina, srednjovekovnim manastirima Studenica, Žiča, Gradac i gradom Magličem, sa banjskim lečilištima Mataruškom i Bogutovačkom banjom, brojnim manifestacijama u gradu i gotovo svakom od 80-tak planinskih, razuđenih sela, koja se poslednjih godina sve više orijentišu ka seoskom turizmu, predstavlja primer kojim pravcem razvoja treba da ide turizam Srbije.

            Sela Rudno i Lopatnica su prepoznali trenutak i do sada najviše učinili na iskorišćenju prirodnih potencijala u turističke svrhe. Brojna seoska domaćinstva, nudeći vrhunske uslove uz tradicionalnu gastronomiju, uz pomoć lokalne samouprave, rade na daljem širenju i osavremenjivanju turističkih domaćinstava.
            Rudno je smešteno između Golije i Radočela, na nadmorskoj visini od 1.100 metara u Rezervatu biosfere Golija - Studenica, prekriveno gustim šumama, bogatim i raskošnim pašnjacima i livadama, čistim rekama i potocima, sa obiljem pastrmke i rečnih rakova. Pored toka reke Brevine nalazi se i pitki planinski izvor Siga. Od najbližeg urbanog naselja Ušća, udaljeno je 16, a od Kraljeva oko 66 kilometara. Na Rudnjanskoj visoravni, gde se sudaraju kontinentalne i mediteranske vazdušne struje, kažu da dišu najčistiji vazduh u Srbiji. Bogatstvo voda sa planine Radočelo omogućilo je razvoj poljoprivredne proizvodnje i prebogatu gastronomsku ponudu: sir, kajmak mleko, prasetinu, jagnjetinu, voće. Turizam na Rudnu počiva na danas najpoželjnijim turističkim zahtevima: darovima netaknute prirode, zdravoj hrani i kulturnom blagu.
                        Selo Lopatnica je udaljeno 25 km od Kraljeva, okruženo planinama Troglav, Čemerno, Željin i Stolovi. Ovo područje odlikuje umereno kontinentalna klima, mnoštvo lekovitih mineralnih izvora, prelepi krajolici... U Lopatnicu su osim uživalaca u prirodi, dobro došli i ljubitelji avanturizma i ekstremnih sportova: planinskog biciklizma, paraglajdinga, raftinga, i nešto umerenijim aktivnostima poput streličarstva, jahanja... Sa prebogatom ponudom dobre domaće rakije, proje, kačamaka, kajmaka, jagnjetine ispod sača, jagnjetine na ražnju, ovo mesto se osim šetačima, istraživačima i avanturistima preporučuje i sladokuscima.   Poslednjih godina Grad Kraljevo sve više ulaže u seoski turizam. Prošle godine dodeljena su bespovratna sredstva za unapređenje turizma u visini od 200 do 700.000 dinara i besplatne usluge Projektnog centra.
            Turistička organizacija Kraljeva, na čelu sa gospođom Anom Mirosavljević, pokušava da osim promocije turističke ponude ruralnih područja u svakom mestu pomogne postojeću, ili uspostavi novu manifestaciju koja bi dodatno privukla goste, a stanovnicima ovih mesta obezbedila plasman svojih proizvoda. Osim 29. „Srebrnog kazana“, najveće gastronomske manifestacije koja se održava u samom gradu, „Veselog spusta“ (Maglič), najatraktivnije manifestacije, u julu ove godine je održani su treći „Sajam seoskog turizma“ u Rudnom i „Dani Lopatnice“, takmičenje u hajdučkom višeboju i kuvanju gulaša sa ciljem da pospeše razvoj seoskog turizma u ruralnim područjima i da se široj javnosti predstave turistički potencijali ovog kraja. U maju se održavaju „Maglič fest“ (Tvrđava Maglič), „Narcisu u pohode“ (planina Stolovi), „Smotra dečjeg stvaralaštva“ (Ratina); „Ušćansko leto“ (Ušće), „Dani pesme“ (Roćevići) u julu; „Projada“ (Ratina) u septembru; „Rakijada“ (Bukovica) u oktobru...
            Na turističku ponudu kraljevačkog kraja će uticati i razvoj putne infrastrukture, autoput Beograd - Kraljevo i budući projekat Moravskog koridora, kao i nedavno otvoren Aerodrom „Morava" u Lađevcima, pa se s pravom očekuje da zabeleženi rekord od +42,5% noćenja u 2018. u odnosu na prethodnu godinu već ove godine bude premašen.
            Turistički radnici najveće šanse za priliv gostiju vide u razvoju ni izbliza iskorišćenih resursa ruralnog turizma koji ide na ruku savremenim svetskim turističkim kretanjima, a za koji teritorija Grada Kraljeva, čini se, ima obilje potencijala.

Fotografije: Turistička organizacija Grada Kraljeva

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com