Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE New Deal 2019 u Privrednoj komori Vojvodine

New Deal 2019 u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Privredna komora Vojvodine i Serbia Fashion Week, u okviru Nedelje mode, organizovali su konferenciju „New Deal 2019“ na temu sinergije mode, biznisa, turizma i kulture u Privrednoj komori Vojvodine.

            Tom prilikom, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević podsetio je da je tekstilna industrija jedna je od najstarijih privrednih grana Srbije. U svojim najboljim danima, kako je rekao, tekstilna industrija je zapošljavala preko 250.000 radnika čiji su proizvodi bili traženi u svim delovim sveta.
            - Nakon nekoliko decenija krize, tekstilna industrija se ponovo budi i doživljava svoj procvat. U ovom trenutku, u Srbiji posluje oko 2.000 aktivnih preduzeća koja zapošljavaju preko 50.000 radnika. Važan podatak za privredu Srbije, a tako i Vojvodine, je to da je tekstilna industrija izvozno orijentisana sa visokim godišnjim stopama rasta od 10 do 15 odsto.  U 2019. godini, ostvareni prihod u modnoj industriji iznosi 60 miliona evra, što čini rast od 12,2 odsto u odnosu na prošlu godinu i svrstava Republiku Srbiju na 93. mesto na listi zemalja sa najvećim prihodom ovoj grani privrede - rekao je Vučurević.
            Dodao je da se, za period 2019-2023, očekuje da će prihodi iskazati godišnju stopu rasta od 9,4 odsto, što bi, prema njegovim rečima, trebalo da rezultira povećanjem ukupne razmene na 87 miliona evra do 2023. godine.
            - Naročito ohrabruje činjenica da se u tekstilnu industriju ulažu značajna finansijska sredstva. Zahvaljujući podsticajnim merama Vlade, u Srbiju je došao veliki broj poznatih stranih kompanija, pretežno iz EU, dok se danas javljaju i kompanije iz drugih delova sveta, naročito iz Turske. Ono što Srbiju čini atraktivnom za razvoj tekstilne industrije je postojanje kvalitetne radne snage, duga tradicija saradnje sa vodećim svetskim kompanijama, kao i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, CEFTA, EFTA, Turskom, i drugim velikim tržištima.
            Vučurević je s druge strane, istakao da tekstilnu industriju prate i problemi koji je sprečavanju u njenom bržem razvoju.
            - Po procenama relevantnih institucija, i dalje se značajan procenat prometa tekstila nalazi van legalnih tokova, što zahteva koordiniran rad državnih institucija. Određene analize ukazuju i na neophodnost ukrupnjavanja tekstilnih subjekata sa 100 do 200 radnika, koji bi mogli da odgovore zahtevima tržišta, u najvećoj meri stranog. Sada je potrebno da se fokusiramo na kvalitet domaćih brendova kako bi se privuklo više stranih investitora da posluju na našem tržištu, ali isto tako insistiramo i na prisutnosti naših dizajnera na internacionalnim tržištima. Zbog svega navedenog, Privredna komora Vojvodine planira da u narednoj godini definiše odgovarajući oblik organizovanja ove privredne grane sa ciljem unapređenja njenih delatnosti u AP Vojvodini, pošto se procenjuje da za to ima dosta prostora - naglasio je Vučurević.
            Predsednica Serbia Fashion Week Svetlana Horvat na otvaranju današnje Konferencije, istakla je da je cilj ovog događaja da se, kroz promociju srpske mode, bavimo i razvojem tekstilne industrije.
            - Serbia Fashion Week je pokrenut sa idejom da razvija modu kao kulturu i s druge strane, da utičemo na oživljavanje i revitalizaciju tekstilne industrije. Kada govorimo o industriji uopšte, boljeg mesta nema od privredne komore u svakoj zemlji. Tako da se zaista zahvaljujem Privrednoj komori Vojvodine i predsedniku Bošku Vučureviću što nam je ukazao čast i poverenje da počnemo da radimo zajedno i sarađujemo. Cilj ove Konferencije je da na jednom mestu okupimo relevantne ljude iz oblasti mode, biznisa, turizma i kulture - istakla je Svetlana Horvat.
            Konferencija „New Deal 2019“ obuhvatiti četiri panela - „Perfect mach“, „Made in Serbia“, „Trio fantastico“ i „Huston, we have a problem!“, a događaju su, između ostalih, prisustvovali i predsednik Malta Fashion Week Edrijan Mici (Adrian J. Mizzi), Donald Potard (Donald Potard) sa Departmana za mogu na Fakultetu umetnosti u Parizu (Paris College of Art),  menadžer marketinga TC „Promenada“ Darja Kustudija, modni dizajner i predavač na Accademia del Lusso Vesna Matijević, vlasnik „P…S…Fashion“ Predrag Pantović, vlasnica „Afrodite Mode Collection“ Afrodita Bajić, Igor Todorović iz „Ateljea Igor Todorović“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com