Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Oplenačka berba, jedinstven spoj tradicionalne proizvodnje i narodnog stvalaštva

Oplenačka berba, jedinstven spoj tradicionalne proizvodnje i narodnog stvalaštva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Od daleke 1962. godine svakog oktobra se, u organizaciji Opštine Topola i TO „Oplenac“, održava privredno-turistička manifestacija Oplenačka berba sa Saborom izvornog narodnog stvaralaštva. U čast grožđa i vina ove godine od 11. do 13. oktobra ova narodna svetkovina okupila je rekordan broj izlagača i posetilaca, ljubitelja pesme i igre koji su imali priliku da u Karađorđevom gradu uživaju u tradicionalnoj narodnoj muzici, a sve to i gledaoci kraj malih ekrana jer je RTS organizovao direktan prenos ovog jedinstvenog događaja.

            Domaćini skromno kažu da je sve dobro prošlo zahvaljujući lepom vremenu, ali pre će biti da je to rezultat uhodane organizacije trodnevne fešte kojom se slave berba grožđa, vino, ljubav i život.
            Po rečima predsednika opštine Topole, gospodina Dragana Jovanovića, Sabor izvornog narodnog stvaralaštva je kruna ove manifestacije, koji na pravi način pomaže da se sačuvaju tradicija i običaji srpskog naroda, a od izvođača očekuje da u što originalnijem obliku, kroz igru i pesmu prezentuju narodno stvaralaštvo kraja iz kojeg dolaze. Istakao je i da je Topola tokom devet godina bila prestonica oslobođene Srbije, iz koje su ustanici, predvođeni voždom počeli njeno oslobađanje i da je Karađorđe ostavio u amanet bubućim naraštajima da je čuvaju i brane, da se brinu o njoj i svemu onom najbolje što ima. A sve je to sažeto u Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.
            Direktor Kulturnog centra Topola i prvi čovek Sabora narodnog stvaralaštva, gospodin Miroljub Marković, naglašava da je njihov cilj, kao organizatora, ne samo da sačuvaju, već i da mladom naraštaju otkriju lepotu narodne pesme i igre.
            - Imali smo fenomenalan doživljaj i vrhunsko uživanje u sat i po programa u kojem su nastupili folklorni ansambli iz Zapadne i Istočne Srbije, Republike Srpske, SKUD „Pavle Jozef Šafárik“ i predivna „Vila“ iz Novog Sada, koja je začinila ceo događaj. Sve je to snimljeno i emitovano na TV programu kako u zemlji tako i širom sveta. Mislim da je to najlepša slika koju smo mogli da pošaljemo iz Topole, iz naše zemlje - rekao je gospodin Marković.
            Posebnom, uzvišenom karakteru manifestacije dao je defile učesnika, koji, prisutan od prvog dana, mami raskošnim i prebogatim koloritom narodnih nošnji. U svečanoj povorci učestvovalo je 2.000 učesnika, koji su imali želju da o svom trošku dođu i predstave deo svoje tradicije, budu deo veličanstvenog okupljanja u Karađorđevom gradu.
            Gospodin Marković ističe da je povezivanje tradicionalne proizvodnje grožđa i drugog voća, vina i rakije, sa izvornom igrom i pesmom neodvojivi deo folklornog nasleđa. U Topoli je trenutno 3.000 ha pod vinogradima, desetak registrovanih vinarija i 5 - 6 vinarija u procesu registracije. Među njima je i Kraljevska vinarija, koju je 1931. podigao Aleksandar I Karađorđević, nastavljajući obnovu vinograda svojih predaka na Oplencu, vodeća srpska privatna vinarija Vinarija Aleksandrović u Vinči, Podrum Radovanović, Krnjevo, prva privatna srpska vinarija, osnovana 1990., orijentisana na proizvodnju visokokvalitetnih vina i dr, a vinogradi i voćnjaci sa autohtonim sortama se i dalje podižu. Tu je i Udruženje vinara Šumadije čijim članom može biti samo onaj koji ima svoj vinograd, i sa proizvodnjom vina od grožđa iz tog vinograda.
            Ove godine čak 500 proizvođača vina, rakije i grožđa predstavilo se gostima iz cele Srbije, sve brojnijim Kinezima, Špancima, Švajcarcima, Rusima, posebno Slovencima. Nisu oni tu da prodaju flašu, dve, već da ljudi dođu, probaju, upoznaju se sa onim što ovaj kraj ima i šta nudi, i zato domaćini u vreme svetkovine organizuju obilazak vinarija. Ova manifestacija je pokazala da publika može da se privuče dobrom organizacijom i kvalietnim sadržajima.
            - Svu svoju energiju usmerili smo ka narodnoj tradiciji i kulturi. Nismo želeli da budemo druga Guča, Beer fest, ni Exit. Želeli smo da odnegujemo naš pravac, sa programom narodnog stvaralaštva, folklora, pevačkih društava i solista, igrača i muzičara. U okviru festivala organizujemo i brojne radionice sa eminentnim predavačima. Želimo da kvalitetne ansamble prikažemo širokoj publici, posetiocima Oplenačke berbe, i istaknemo ono u čemu je naša zemlja najbogatija - zaključio je gospodin Marković.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2960296473983826&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com