Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Danica Vŕbová: Predstavljanje Šafarika na Saboru u Topoli

Danica Vŕbová: Predstavljanje Šafarika na Saboru u Topoli

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U okviru jedne od najznačajnijih privredno-turističkih manifestacija u zemlji, 56. Oplenačke berbe grožđa u Topoli (od 11. do 13. oktobra), neguje se i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, koji svake godine, u Karađorđevom gradu okuplja najbolje igračke i pevačke grupe iz čitave Srbije, ove godine i Republike Srpske, pažljivo odabrane na događajima posvećenim narodnom stvaralaštvu.

            Uz jedan od najprestižnijih folklornih anasambala u zemlji, Folklorni ansambl VILA iz Novog Sada, priliku da se predstavi iskoristilo je Slovačko kulturno umetničko društvo „Pavle Jozef Šafárik“ iz Novog Sada.
            - Za Društvo koje će sledeće godine obležiti vek postojanja, ovo je prvi nastup u Topoli i nama je drago što smo to učinili u ovako odabranom društvu. Osim raskošnih nošnji, predstavili smo se skraćenim prikazom običaja „Ispraćaj regruta - vojnika“, koji je obradio naš umetnički rukovodilac, gospodin Ivan Slavik istražujući na terenima Kisača (opština Novi Sad) i Janoška (opština Alibunar) - objasnila je sekretar i PR Slovačkog kulturnog centra, Danica Vŕbová.
            Počeci organizovanog rada SKUD „Pavle Jozef Šafárik“ pominju se od 1920. godine, okupljanjem slovačkih i čeških žena u prostorijama današnjeg Društva. Nakon II Svetskog rata, rad se bazira na organizaciju priredbi i zabava - balova koji se i danas održavaju u identičnoj formi. Sa sistematičnim i posvećenim radom na polju folklora, muzike i pevanja započinje 1973. i taj je trend održan do danas. Tokom svog delovanja, Društvo je ostvarilo brojne koncerte, gostovanja, dobitnik je brojnih nagrada. Od starta se u „Šafariku“ podjednako negovala tradicija vojvođanskih Slovaka iz cele Vojvodine. Iskustva su se prikupljala najviše sa seminara posvećenim folkloru. Susreti fokloraša bili su najveća inspiracija umetničkim rukovodiocima, koreografima, da motivima, običajima, dopune svoja znanja i obrade ih u nekim drugačijim igrama.
            Osim folklornog sastava, narodnog orkestra, ženske i muške pevačke grupe, u „Šafariku“ godinama deluje i dramska sekcija za decu i odrasle, i svi oni redovno nastupaju na prigodnim festivalima u zemlji i inostranstvu, najviše u Slovačkoj. Stalno su prisutni na Festivalu folklornih, pevačkih i muzičkih ansambala „Tancuj, tancuj“ u Gložanima, Festivalu pozorišnog stvaralaštva vojvođanskih Slovaka, „Pozorišne Lovorike“ u Staroj Pazovi.
            Pre skoro tri veka Slovaci su došli na prostor Vojvodine. Iz svoje pradomovine poneli su kulturu i narodnu tradiciju, ali su je, prilagodili tamošnjim uslovima i menjali pod novim uticajima. Najviše pažnje privlači slovačka narodna nošnja, ali se ona, kao i igra i pesma,  mora posmatrati u kontekstu mađarske, srpske, rumunske nošnje pod čijim uticaj se originalna, menjala. Narodna nošnja vojvođanskih Slovaka, razlikuje se od regiona do regiona. U Bačkoj je bogato ukrašena vezom, šljokicama, perlicama, za razliku od banatske koja je znatno jednostavnija, svedenija. Srem su naselili uglavnom Slovaci iz Bačke tako da je ta nošnja najsličnija onoj iz Bačke, osim Stare Pazove, koja je na svoj način specifična jer su se razvijali pod uticajem Beograda.
            - Veoma nam je drago što smo mogli predstaviti svoju slovačku manjinu na ovako značajnom događaju, kakva je Smotra izvornog narodnog stvaralaštva u Topoli, pokazati našu nošnju, naše pesme i igre, običaje. Opredelili smo se za nošnju iz Bačke, onu koja se nosi u Bačkom Petrovcu, Kisaču, Gložanu i Kulpinu, a koju smo mogli prikupiti u „Šafariku“ u kojem danas stanje nije sjajno. Odliv mladih je ogroman, a trend je da već srednjoškolci odlaze na školovanje u Slovačku gde lako dobiju papire, kasnije lakše dolaze od posla, a zarade su nešto više nego u Srbiji. Zato smo zadovoljni kada Društvo ima pet igračkih parova, a nekada ih je bilo 15 - 16 - dodaje Danica Vŕbová.
            U SKUD „„Pavle Jozef Šafárik““ uveliko traju pripreme za obeležavanje 100 godina od njegovog postanka. Za novembar je zakazan gala koncert i svečana akademija, ali će izložbe, prateći programi, koncerti teći tokom cele godine. Ženska pevačka grupa i Narodni orkestar pripremaju izdavanje CD-a, u saradnji sa RTV biće snimljen film povodom jubileja. a priprema se i Monografija o 100 godina kontinuiteta Društva i reprezentovanja slovačke nacionalne manjine na ovim prostorima.
            - Finansije u „Šafariku“ su problem kao i u svakom društvu. Ove godine nismo dobili puno projekata, ali se nadamo boljitku, jer bez finansijske potpore ne možemo izneti ni redovne delatnosti, a kamoli obeležavanje 100 godina Društva - zaključila je Danica Vŕbová.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com