Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Marija Vujaković: Veliko finale projekta JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO

Marija Vujaković: Veliko finale projekta JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Projekat „Jaka žena - snažno selo“ imao je u utorak, 15. oktobra 2019. godine svoje veliko finale u holu Pokrajinske vlade APV, pokrovitelja projekta, koje je proteklo na izuzetno zadovoljstvo kako nosioca projekta - Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC centar), učesnika u projektu - žena, članica 15 predstavljenih udruženja, tako i predstavnika pokrajinskih i republičkih institucija i donatora. Bez ustezanja treba reći da je ovakav jedan uspešno završen deo posla, upravo na Međunarodni dan seoskih žena, svima nama bio potreban, da čujemo, da shvatimo i preduzmemo sve ne bi li stub svake porodice - ženu, stavli na pijedestal koji zaslužuje i poklonili joj pažnju koju zaslužuje.

            Gospođa Marija Vujaković, direktorica BSC centra, neposredno po završetku predstavljanja projekta, sa svojim timom saradnika sela je i analizirala učinjeno. Kao što je i ranijih prilika izjavljivala, tako je i danas rekla da je ovo bila samo prva faza realizacije, a već sutra nastavlja se druga - konkretizovanje svih dosadašnjih aktivnosti.
            - Tek sada vidim da smo uradili veliki posao - izjavila je zadovoljno i u jednom dahu nastavila:
            -. Za šest meseci smo mnogo uradili zahvaljujući dobrom timu. Imali smo ekipu ljudi koja je znala svoj posao i koja je između sebe komunicirala na pravi način, nije bilo preklapanja, praznog hoda. Šest meseci je jedan značajan period kada mogu da se dostignu značajni rezultati.
            Ovaj današnji događaj je kruna našeg silnog rada koji smo uložili u okviru projekta „Jaka žena - snažno selo“. Posebno mi je drago što prezentacija seoskih žena njihovih proizvoda i rukotvorina, može da se uradi na sasvim drugačiji način, što smo mi danas, ovim događajem u holu Pokrajinske vlade i pokazali i dokazali. To je za mene posebno zadovoljstvo što smo i seoskim ženama omogućili da se predstave u takvom jednom prostoru, i da im taj prostor učinimo dostupnim. Da taj prostor ne bude ničija privilegija ako neko nešto ima da pokaže, može i tu. To je jedan momenat današnjeg događaja.
            Drugi je taj, što je taj prostor bio popunjen, što je bilo mnogo gostiju, bilo je i potencijalnih donatora i onih koji su već doneli odluku da žele da pomognu i gde će u skladu s onim čime raspolažu, čime se bave i šta mogu pomoći neko od udruženja. I ovoga puta se zahvaljujem sedmoj sili, prilično zastupljenoj na našem događaju, i nadam se da će i ta medijska podrška mnogo doprineti vidljivosti ovog projekta, ovoga štoradimo, svega onoga čemu težimi i šta želimo da ostvarimo. Naš današnji događaj je prvi korak u ostvarivanju glavnog cilja, a to je da obezbedimo uslove u kojima će te naše jake žene biti dovoljno osnažene da mogu samostalno i održivo da se bave poslovima kojima se bave , da te poslove podignu na jedan viši nivo, da tu svoju ponudu takođe podignu na jedna savremen, moderan nivo koristeći moderne tehnologije, komunikacione sisteme, jednom reči da koriste internet, opšte prisutan svugde i u svim oblastima, svim delatnostima, a da ćemo mi, BSC centar, kao nosilac projekta voditi računa i usmeravati da sve ono što bude potrebno stigne do onih udruženja kojima je to potrebno. Danas su jake žene, podržane od muških kolega, dobile dodatni motiv da to što rade rade još intenzivnije.
            Važan je i treći momenat, a to je da smo na današnjem skupu imali i predstavnike Pokrajinske i Republičke vlade, i da smo tu nedvosmisleno dobili izraze podrške u ovome što radimo, i da vreme pred nama treba da iskoristimo, da se upustimo i pokrenemo zajedničke projekte i sa Pokrajinskom vladom, takođe i sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Trudićemo se da budemo dobra logistička podrška našim jakim ženama, pri pripremi projekata, konkursnih prijava za sve konkurse najavljene na današnjem skupu, i gledaćemo da neke od problema tim linijama rešimo.
            Šta je važno? Važno je samo raditi. Jedno udurženje ima parolu: „Nije sramota biti siromašan, ali je sramota ne boriti se protiv siromaštva radom“. Rad je suština svega, zato moramo da radimo, da se organizujemo i da rešavamo probleme. Problemima ne smemo da okrećemo glavu. Problema je uvek bilo i uvek će ih biti, ali zato moramo da se borimo protiv problema. Za svaki problem postoji rešenje, samo je pitanje pravih okolnosti, uslova, mogućnosti. U svakom slučaju, svaki problem će doći na red da bude rešen.
            Na našu opasku da je na ovom projektu mnogo urađeno, počev od obilaska i upoznavanja sa svim ženama, članicama udruženja, preko pravljenje promo filmova, raznih drugih medijskih promocija, kao i same organizacija ovog Donatorskog fruštuka, g-đa Vujaković kaže:
            - Ne možete raditi sa nekiim, a da ga ne upoznate. Poznata je ona narodna poslovica koja kaže da: „Tek kada s nekim pojedete kilogram soli možete reći da ste ga upoznali“. Da bismo bili kreativni i produktivni partneri, s jedne strane BSC kao organizator, s druge strane jake žene - udruženja, mi smo se morali upoznati. I one posete koje smo obavili za potrebe snimanja i reportaža su neprocenjiva dodatna vrednost. Mi smo, kao članovi tima otkrili, mnogi od nas nisu bili u tim sredinama, što je poražavajuće, ali smo otkrili ta mesta, tu lepotu, i to je jedna od poruku koju želim da uputim. U narednom periodu ćemo nastaviti sa tom praksom. Šaljemo stalno pozive, ne samo donatorima, nego i svim jakim ženama sa sela, da se organizuju, ili pak one koje su organizovane, a ne znaju kuda će sa sobom, ne znaju kako da reše, ne znaju kako da krenu dalje, da nam se jave i priključe ovoj našoj mreži, da zajedničkim snagama idemo dalje.
            Ovo je jedan presek dosadašnjeg rada. Do kraja godine ostalo je tri meseca, kada ćemo gledati da organizujemo neke obuke za potrebe tih žena, koje se sve, manje više bave preradom poljoprivrednih prehrambenih proizvoda namenjenih ljudskoj ishrani, a takvi proizvodi podležu određenim zakonskim propisima, normama, pre svega Zakonu o bezbednosti hrane. U tom smislu, do kraja godine planiramo da održimo bar jednu obuku na temu HACCP sistema, koji se bavi proizvodnjom zdravstveno bezbednih proizvoda, primenjeno takvim vrstama proizvođača.
            Već tokom narednih dana počinjemo sa uspostavljanejm aktivne saradnje sa predstavnicima Ministarstva trgovine, danas prisutnim, predsavnicima Turističke organizacije Srbije, Privredne komore Srbije... Nećemo dozvoliti da se sve završi na „bilo nam je lepo“ i „puni smo utisaka“, već šta ko u ovom sistemu, u ovom proširenom sastavu, svako od nas uradi ono što najbolje ume, da komuniciramo i koordiniramo rad, da se razumemo i zajednički ovu našu priču koja je krenula iz Vojvodine, kao dobro iskustvo i praksu prenesemo na teritoriju cele Srbije. Naš projekat nije ograničen niti vremenski ni geografski. Smatramo se sastavnim delom ove zemlje, i ako postoji dobar primer iz prakse, zašto izmišljati nešto novo? Ako se ovaj model pokazao kao dobar, zašto takav model ne primeniti i širom Srbije - zaključila je Marija Vujaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com