Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Održana manifestacija Preprekova jesen

Održana manifestacija Preprekova jesen

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U subotu, 19. oktobra, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, održana je manifestacija pod nazivom „Preprekova jesen“. Na ovom događaju su učestvovali: dr Dragana V. Todoreskov,Krešimir Tkalac i Ana-Marija Kaluđerović.

            Hrvatsko kulturno - umetničko prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada od 2016. godine svake godine u oktobru organizuje manifestaciju „Preprekova jesen“ na kojoj se promovišu pobednici konkursa kratkih priča. Ova manifestacija svake godine održava se u Kulturnom centru Novog Sada i može se reći da je sada već tradicionalna. Tema priča je slobodna, uz uslov da se napiše na standarnom hrvatskom jeziku. U zborniku objavljene kratke priče doprinose očuvanju hrvatskog jezika i običaja Hrvata u Novom Sadu.
            Subotnji program vodila je Aleksandra Duđak. Program su započele najmlađe članice dramske sekcije Teodora Simanić i Ina Maleš kazivanjem pesama Grigora Viteza. Potom je pročitano pismo koje je stiglo iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
            U ime ambasade Republike Hrvatske u Beogradu, skup je pozdravio Stjepan Glas, a ispred hrvatskog konzulata u Subotici konzul Velimir Pleša. U ime Gradskog veća Novog Sada, prisutnima se obratio Aleksandar Kravić, a zatim su govorili i upravnik HKC  u Novom Sadu Dragan Ilić i Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
            Predsednik HKUP Krešimir Tkalac rekao je da je uz četvrtu „Preprekovu jesen“ ove godine proslavljeno i deseto, jubilarno „Preprekovo proleće“. Godišnji koncert, treći po redu, tek predstoji. „Preprek“ je, rekao je Tkalac, tokom ovih godina uspeo da preživi i da zabeleži i kvalitet i kvantitet svojih programa.
            - Narednih godina, kada bude rešen problem kuće Bana Jelačića i ona postane mesto okupljanja hrvatske zajednice, nadam se da ćemo i mi tamo dobiti svoje mesto kako bismo kao HKUP  mogli da nastavimo da rastemo - rekao je Tkalac.
            Književna kritičarka dr Dragana V. Todoreskov, u ime književnog kluba i uredništva „Preprekova jesen,“ rekla je da se ove godine na takmičenje prijavilo 16 autora sa po nekoliko priča.
            Žiri u kojem je, osim Dragane Todoreskov i velečasnog Marka Kljajića bila i Anamarija Kaluđerović, nova čelnica književnog kluba, u uži izbor uvrstio je tri pripovetke: „Breme sveta“  Ivana Gaćina iz Zadra“ (pobednik konkursa), „Skloni se tata, nije to više za tebe“ Ivana Mijatovića iz Gradišta kod Županje (drugo mesto) i „Smreka“ Stjepana Crnića iz Zagreba (treće mesto).
            Program su svojim nastupima uveličale članice ženskog pevačkog hora koji je u sastavu udruženja, a manifestacija je završena nastupom operske pevačice, sopranistkinje, Radoslave Vorgić Žuržovan uz pratnju pijaniste Strahinje Đokića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com