Sun06042023

Poslednja izmena:11:05:23 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA BESPLATNI OBILASCI MUZEJA I PODZEMNIH VOJNIH GALERIJA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

BESPLATNI OBILASCI MUZEJA I PODZEMNIH VOJNIH GALERIJA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, u petak, 18. oktobra, ulaz na izložbe u Muzeju Grada Novog Sada na Tvrđavi bio je besplatan. Istog dana, u 15 časova, organizovan je i besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija.

            Za one koji ovu priliku nisu iskoristili, nova šansa je u utorak, 22. oktobra, kada će povodom obeležavanja 65 godina postojanja Muzeja Grada Novog Sada, ulaz u sve objekte Muzeja biće besplatan, a od 15 časova organizovan još jedan besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija. Svi zainteresovani za obilazak Podzemnih vojnih galerije ne treba ranije da se prijavljuju, dovoljno je da se jave u Vodičku službu Muzeja 10 minuta pre početka ture. Radno vreme Muzeja Grada Novog Sada na Petrovardinskoj je od 9 do 17 časova.
            Godine 1692., nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska je pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave. Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi. Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

Msc Vesna Iković,
Direktor

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com