Fri08072020

Poslednja izmena:10:31:27 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA XVI Susreti gljivara u nedelju na Fruškoj gori

XVI Susreti gljivara u nedelju na Fruškoj gori

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Poslednji u nizu gljivarskih susreta iz Kalendara mikološko-gljivarskog saveza Srbije - susret na Iruškom vencu, u organizaciji jednog od najbrojnijih i najaktivnijih među dvadesetak društava - Gljivarskog društva Novi Sad, biće održan u nedelju, 27.10.2019. godine. Lepo vreme koje se najavljuje za XVI Gljivarske susrete na Fruškoj gori obradovaće mnoge, ali ne toliko gljivare jer će zbog suše izložba koju planiraju biti skromnija po broju nađenih uzoraka, iako se u gljivarenje polazi nekoliko dana ranije.

            U svakom slućaju, biće to prilika za nove susrete, razmenu iskustava, jer niko kao gljivari ne rade toliko savesno i odgovorno svoj „posao“ u potrazi za ovom čudesnom biljkom.
            Gljivarska nedelja započinje u 10 časova sada već tradicionalnim polaganjem ispita za zvanje gljivar, kojih u Republici Srbiji trenutno ima 75.
            Sat kasnije prema programu je svečanost otvaranja manifestacije, a potom sledi predavanje dr Jovana Vunduk sa temom „Gljive u različitim religijama“.
            Od 11-16h je tradicionalna izložba samoniklih gljiva Fruške gore, a biće priređena i izložba fotografija. Sliku će upotpuniti prodajni štandovi, izložbeni štandovi GD Ljubomir Vuksanović-Barle iz Banje Koviljače, UG Rađevina iz Krupnja, GD Novi Sad, GD Pečurka iz Krupnja, ED Medvednik iz Valjeva i promotivni štand udruženja studenata biologije „Josif Pančić“.
            Ono što mnogi sa nestrpljenjem očekuju je prilika da probaju jela od gljiva. Gljivarski ručak je zakazan za 13h.
            Organizator je najavio da će susrete posetiti gljivari iz cele Srbije kao i gljivari iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.
            Iz GDNS najvljuju još jedan značajan događaj koji će se destiti u ponedeljak, 28. oktobra u 18h u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode - izložba pod nazivom „Čudesne gljive Fruške gore“. Izložba samoniklih gljiva, fotografija gljiva i plakata sa gljivama će biti otvorena od ponedeljka 28.10. časova do 03.11.2019. Tom prilikom predavanje o „Čudesnim gljivama Fruške gore“, održaće dr Eleonora Bošković, članica GDNS. Partner na ovom događaju je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a, Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar