Sun03032024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Najava zimske turističke sezone Zlatibora u Beču i Brčkom

Najava zimske turističke sezone Zlatibora u Beču i Brčkom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Nakon uspešne letnje sezone 2019. koju je obeležio porast broja turista i ostvarenih noćenja, Turističku organizaciju Zlatibor krenula je u niz promotivnih aktivnosti, a prva među njima bila je prezentacija zimske turističke ponude na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

            U četvrtak, 17. oktobra, u prostorijama „Idea Haus" medija centra u Beču (fotografije 1-6) održana je promocija Zlatibora, najposećenije srpske planine. Na prezentaciji turističkih potencijala „zlatne" planine koja je organizovana u centru austrijske prestonice, okupio se veliki broj medija, Srba koji žive i rade u Beču, kao i Austrijanaca koji su se zainteresovali za lekovit vazduh, avanturistički sadržaje i skijanje na Zlatiboru.
            Promociji Zlatibora prisustvovao je ambasador Srbije u Beču, gospodin Nebojša Rodić, predstavnici srpske ambasade, predstavništva Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve, direktorka TO Republike Srpske Nada Jovanović, kao i šef jednog od bečkih okruga Marcus Franz.
            Obzirom da je Srbima koji žive u Beču Zlatibor dobro poznata destinacija, ova prezentacija bila je prilika da im se približi turistička ponuda planine za predstojeću zimsku sezonu, novi sadržaji i novi projekti koji će unaprediti razvoj turizma na Zlatiboru, među kojima je najvažniji projekat, zlatiborska gondola.
            Pored pripadnika naše dijaspore, prezentacija je zainteresovala i prisutne stanovnike Austrije, koji nisu imali priliku ranije da se upoznaju sa turističkom ponudom Zlatibora. Promociji su prisustvovali i predstavnici nekoliko agencija, organizatora putovanja iz Austrije, koji su najviše bili zainteresovani za cene ski pasa, hotelskog smeštaja i mogućnosti za organizovanje poslovnih skupova.
            Pored promocije Zlatibora, prisutnima je predstavljena i turistička ponuda Jahorine. Događaj je organizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije, Predstavništvom Republike Srpske i Zajednicom srpskih klubova u Beču.
            Posle uspešno održane promocije u Beču, Turistička organizacija Zlatibor aktivno nastavlja sa promocijom predstojeće zimske sezone. U nedelju, 20.10.2019. godine u centru Brčko distrikta (fotografije 7-12), u restoranu hotela „Jelena" brojnim novinarima i visokim zvanicama posluženi su tradicionalni gastronomski specijaliteti zlatiborskog kraja. U saradnji sa udruženjem hotelijera, Vladom Brčko distrikta i serijalom „Kuhinjica” organizovan je „Zlatiborski doručak" kojim je upriličeno svojevrsno zlatiborsko jutro u Brčkom i na taj način najavljena zimska sezona na zlatnoj planini.
            Gosti koji su prisustvovali prezentaciji u okviru „zlatiborskog jutra“ imali su priliku da nauče kako se priprema čuvena komplet lepinja i da probaju najbolje sa Zlatibora. Mlekara „Naša Zlatka" obezbedila je nekoliko vrsta čuvenih zlatiborskih sireva, hotel „Mona", „Palisad" i „Čigota" pite od heljde, zelja i sira, a posetioci su uživali u kačamaku, kajmaku i suvomesnatim proizvodima.
            Prisutne je govorom pozdravio direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, koji je posebno istakao rekordne rezultate koje je Zlatibor ostvario u ovoj godini i trendove konstantnog povećanja posećenosti i razvoja Zlatibora kao turističkog centra. Zlatiborski doručak bio je prilika da se prisutnim medijima najavi završetak najvećeg projekta opštine Čajetina, zlatiborske „zlatne” gondole čije se puštanje u rad očekuje krajem godine.
            Promociji turističke ponude i gastronomije Zlatibora prisustvovao je Aleksandar Đurić, pomoćnik ministra za privredu i turizam u Vladi Brčko distrikta sa kojim je dogovorena povratna studijska poseta turističke privrede i hotelijera Brčko distrikta Zlatiboru. Prisutne zvanice, predstavnici medija, kao i veliki broj blogera iz sveta turizma i kulinarstva ne samo iz Bosne i Hercegovine, već iz celog regiona, imali su priliku da se uz dobar zalogaj i čašicu domaće rakije ili autentičnog Čigota čaja, upoznaju sa turističkom ponudom najposećenije srpske planine u predstojećoj zimskoj sezoni i promotivnim paketima koje su pripremili hotelijeri za jesenji period koji je u toku.
            Gosti iz Brčkog, Republike Srpske, kao i cele BiH čine značajan udeo stranih posetilaca na Zlatiboru. Broj turista i noćenja sa ovog tržišta je nekoliko godina u konstantnom porastu, a ovakav trend se očekuje i u narednom periodu. Da podsetimo, na Zlatiboru je početkom novembra prošle godine boravila grupa novinara i delegacija grada Istočno Sarajevo i tom prilikom potpisan je Protokol o saradnji u oblasti turizma, a 20. septembra 2018. u Višegradu potpisan je Protokol o saradnji između TO Zlatibor i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Izvor: TO Zlatibor

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com