Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO CENTAR ZA DRUŠTVENE INOVACIJE OTVOREN U PROSTORIJAMA VMC U TEMERINU

CENTAR ZA DRUŠTVENE INOVACIJE OTVOREN U PROSTORIJAMA VMC U TEMERINU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U okviru projekta EU-IMPACT-WB, u petak, 25. oktobra 2019. godine u Temerinu (Narodnog fronta 56), kraj Novog Sada, održana je svečanost povodom otvaranja SOCIAL INNOVATION HUB.

            SOCIAL INNOVATION HUB - Centar za društvene inovacije je savremeno opremljen prostor namenjen mladim inovatorima i preduzetnicima radi njihovog okupljanja, rada i druženja, svima onima kojima je za realizaciju njihovih ideja neophodna podrška i početni impuls lokalne zajednice, a koji će doprineti društvenim promenama. Prostor je osmišljen tako da ga mladi mogu besplatno koristiti, a Vojvodina Metal Claster (VMC), jedan od partnera na projektu, će im pružiti poslovnu podršku, u smislu edukacije, treninga, učešća na sajmovima, povezivanja na regionalnom i svetskom nivou i sl.
            EU-IMPACT-WB (EU inovacije, partnerstva, saradnja i transformacija na zapadnom Balkanu) naziv je projekta koji realizuju CREATE FUNDTION - Priština, ALBIZ FUNDATION, Skoplje, ENECA, Niš,  OKC Banja Luka, OPEN DOORS Tirana i VOJVODINA METALS KLASTER Temerin, organizacije koje se bave inovacijama, novim tehnologijama, transferom znanja, društvenim izazovima. Ciljna grupa ovog projekta su mladi inovativni stvaraoci i preduzetnici u društveno-humanističkim i visoko tehnološkim oblastima. Projekat se sprovodi sa namerom osnaživanja mladih inovatora i preduzetnika radi trajnog pozitivnog uticaja (IMPACT) na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou kroz različite oblike socijalnih i preduzetničkih poduhvata.
                        Direktor VMC-a, gospodin Zoran Pekez, je tom prilikom istakao društveno odgovornu ulogu u pružanju podrške i pomoći organizacija/partnera mladim ljudima, njihovom zajedničkom radu i aktivnostima, u razmeni i transferu ideja, inovacija i unapređivanju biznisa na prostoru gde se projekat realizuje.
            Pravci i konkretni koraci pružanja podrške i pomoći mladim inovatorima/preduzetnicima biće realizovani kroz sledeće aktivnosti.
            - Indentifikaciju i angažovanje 200 mladih socijalnih inovatora/preduzetnika;
- Uspostavljanje regionalne poslovne internet platforme namenjene mladim socijalnim
inovatorima/preduzetnicima na prostoru obuhvaćenom projektom;
- Formiranje pet Social Innovation HUB-ova, kao elementarnu poslovnu infrastrukturu za rad i saradnju mladih socijalnih inovatora/preduzetnika;
- Izradu pet GAP analiza o stanju na tržištu radne snage i potencijala mladih socijalnih
inovatora/preduzetnika na teritriji na kojoj se projekat odvija;
- Realizaciju pet nacionalnih programa treninga u cilju povećanja znanja i kompetencija;
- Uspostavljanje regionalne e-learning platforme za učenje i razmenu znanja;
- Organizaciju zajedničke regionalne letnje škole za mlade.
            -Realizaciju jednog regionalnog i pet nacionalnih biznis foruma na teme održivosti, inovacije, novih tehnolohija i preduzetništva;
- Izradu pet planova održivosti preduzetničkih biznisa mladih socijalnih inovatora;
- Pomoć i podršku mladim preduzetnicima/inovatorima u uspostavljanju saradnje sa firmama
za Outsourcing poslovnih procesa;
- Obezbeđivanju ukupno 40 poslovnih grantova za početno finansiranje preduzetničkih
poduhvata mladih socijalnih inovatora i preduzetnika;
- Podršku 300 mladih socijalnih inovatora i preduzetnika za učešća na poslovnim sajmovima
- Informisanje i podizanje svesti o stanju na tržištu rada i mogućnostima mladih preduzetnika.
            Gospodin Pekez je takođe podsetio da je VMC poslovno udruženje za unapređenje konkuretntnosti metalskog sektora Srbije, sa sedištem u Temerinu. To je nestranačka, nevladina, neprofitna poslovna asocijacija privatnih kompanija, naučnih i razvojnih institucija u oblasti mašinstva i metalske industrije Srbije, koja je u startu uključivala 70-tak a danas 176 kompanija sa više od 9.000 zaposlenih, koji ostvaruju ukupan promet od preko 600 miliona EUR i izvoz veći od 300 miliona EUR. VMC ima partnerstvo sa preko 400 institucija (naučnih, razvojni, inovativnih) iz EU i sveta, deo je mnogih razvojinih projekata od kojih je realizovano više od 30 ukupne vrednosti od preko 11 miliona EUR.
            Direktor je naglasio da je ovo jedan u nizu planiranih projekata pomoći i podrške mladim inovatorima i preduzetnicima u njihovom lakšem i bržem savladavanju početničkih „bolesti“ u poslovanju, i želja da njihove preduzetničke akcije imaju i tržišni efekat i što pre prerastu u biznis, u pravom značenju te reči. Kroz saradnju sa nacionalnim vladama partnera na projektu, biće definisani i planovi za održivost ovakvih akcija i po završetku ovog projekta, te se zahvalio prisutnim predstavnicima Javne uprave, pre svega Vlade Vojvodine, Privredne komore Vojvodine, opštine Temerin, jer će sledeća tema biti kako da se ideje ovih mladih ljudi realizuju i održe u životu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com