Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Tradicionalno oktobarsko druženje gljivara na Iriškom vencu

Tradicionalno oktobarsko druženje gljivara na Iriškom vencu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            U prisustvu članova brojnih gljivarskih društava iz zemlje, te gljivarskih društava iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske (Segedina), Gljivrasko društvo „Novi Sad“ je po 16. put, po oceni svih prisutnih, bilo dobar domaćin na ekološko-edukativnoj manifestaciji „Gljivarski susreti na Iriškom vencu 2019“. Uz pozdravnu reč domaćina, predsednika GD „Novi Sad“ Momčila Daljeva, i nekoliko reči podrške gospodina dr Ljubomira Jovanovića, prvog predsednika i jednog od osnivača novosadskog GD, svečano je otvoreno ovogodišnje druženje.

            Tim povodom dr Jovanović je istakao da je gljivarenje pre dvadeset godina bilo hobi koji je „pomogao“ formiranju prvih gljivarskih društava, a da su pozitivne naznake daljeg širenja i dalje vidljive, što polako dovodi do cilja, odnosno zaštite gljiva i prirode uopšte, kao i upoznavanja stanovništva sa ovim čudesnim svetom, kojem se treba diviti, ali uz oprez.
            Dodeli zahvalnica GD „Novi Sad“ prisutnima, prethodile su i uz odobravanje propraćene, pesničke bravure umetničkog rukovodioca i kuvara Đorđeta Vojnovića, o vinu, vinogradima i gljivama.
            Ove godine zahvalnice su uručene: predsedniku MGSS, gospodinu Zoranu Jelenkoviću; grofu Sremske grofovije, gospodinu Rajku Baraću; GD „Raška“ Kopaonik; Prirodno-matematičkom fakultetu Univarziteta Novi Sad, Departman za biologiju; Nacionalnom parku „Fruška gora“; predavaču i saradniku dr Jovani Vunduk; medijskom partneru Top Srbiji; Domu učenika srednjih škola „Brankovo kolo“ Novi Sad; Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Novi Sad; Javnoj medijskoj ustanovi RTV-u; dr Jasmina Glamočlija iz Mikološkog društva Srbije; književniku, dugogodišnjem uredniku školskog programa, posvećeniku prirode, pioniru gljivarstva u Srbiji, gospodinu Ibrahimu Hadžiću,; GD „Rujnica“, Vlasotince; GD „Niš“; Udruženju gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo“ Petrovac na Mlavi; GD „Šumadija“ Kragujevac; GD „Pečurka“ i GD „Rađevina“ Krupanj; podmlatku GD „Valjevo“ - „Valjevskim gljivarčićima"; GD „Ljubomir Vuksanović-Barle“ iz Banje Koviljače; GD „Lisičarka“ iz Sremske Mitrovice; Mikološkom društvu Srbije; Ekološkom društvu „Medvednik“ Valjevo; Udrugi gljivara „Snežka“  Dobrovce (Slovenija); UG„Donji Miholjac“ i UG„Kraljevka",Glina (Hrvatska).
            Kao i svake godine najveće interesovanje izazvala je tradicionalna izložba samoniklih gljiva sa Fruške gore, na kojoj je izloženo preko 100 vrsta gljiva, a dr Jovana Vunduk je svojim predavanjem na temu: „Gljive u različitim religijama“ uspela da zainteresuje i zaintrigira prisutne. Uz izložbu prethodog dana uzbranih gljiva, priređena je i izložba fotografija vrsnih majstora objektiva, gospodina Stevana Balubana i Bojana Šeguljeva. Izložbeno-prodajni štandovi GD „Ljubomir Vuksanović-Barle“ iz Banje Koviljače, UG „Rađevina“ iz Krupnja, GD „Novi Sad“, GD „Pečurka“ iz Krupnja, ED „Medvednik“ iz Valjeva i promotivni štand udruženja studenata biologije „Josif Pančić“ nudili su za svakog po nešto, od knjiga i suvenira do gljiva, likera i napitaka sa gljivama, do slanih i slatkih delicija, džemova, slatka i dr.
            Zvanje gljivara sa XVI Susreta gljivara poneli su Dobrosav Đurđević iz GD „Ljubomir Vuksanović-Barle“ iz Banje Koviljače i Željko Ruvidić, član GD iz Banje Koviljače i Krupnja, pa je tako broj gljivara sa zvaničnim sertifikatom od strane MGSS porastao na 77 osoba sa zvanjem gljivar.
            Ovim druženjem na Iriškom vencu nije okončana ovogodišnja manifestacija. Ona se nastavlja predavanjem dr Eleonore Bošković pod nazivom „Čudesne gljive Fruške gore”,  koje će biti održano u ponedeljak, 28. oktobra u 18h, u prostoru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, ovogodišnjeg partnera manifestacije. U istom prostoru, od 28. oktobra do 03. novembra, posetioci će moći da kroz izložbu samoniklih gljiva, izložbu fotografija gljiva i izložbu plakata gljiva podrobnije da prošire svoja znanja o čudesnom svetu gljive Fruške gore.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2992750150738458&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com