Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Predstavljen Leksikon stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju

Predstavljen Leksikon stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Jedan od zapaženijih događaja na najvećem kulturnom happening-u u Srbiji i Balkanu,  64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, bila je promocija „Leksikona stvaraoca u preduniverzitetskom obrazovanju“, autora prof. dr Milenka Kundačine, koautora mr Mirjane Ilić Pajić i brojnih saradnika, u izdanju IK „Klett“.

            „Leksikon stvaraoca u preduniverzitetskom obrazovanju“ nastajao je tokom četiri godine i objavljen je neposredno pre otvaranja sajamske manifestacije. Luksuznog poveza na 704 strane, ovo izdanje predstavlja značajan leksikografski poduhvat kojim je obuhvaćeno 1.000 autora i 10.000 bibliografskih jedinica, raznovrsno, raznoliko stvaralaštvo predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog nivoa.
            Direktorica IK „Klett“, gospođa Gordana Knežević Orlić, je između ostalog istakla da, uprkos činjenici da u prosveti radi veliki broj kvalitetnih, inovativnih, kreativnih ljudi, što je bio i osnovni motiv za pokretanje ovog projekta, profesija nastavnika u Srbiji podcenjena. Po njenim rečima, obrazovanje je najbolja investicija, a „Leksikon“ će biti izvesno pomoćno sredstvo onima koji su svoj život posvetili radu sa mladima.
            Mr Mirjana Ilić Pajić je naglasila da je cilj izdavanja ovakve jedne sveobuhvatne i zahtevne publikacije da ostane trajna vrednost i svedočanstvo intelektualnog resursa u našem obrazovanju. Od 1.226 nastavnika, koji su popunili podatke, komisija je na osnovu 14 osnovnih kriterija objavila 1.000 imena, uverena da još nekoliko hiljadu stvaraoca radi u našem obrazovanju, a oni će se sigurno naći u nekom od sledećih izdanja „Leksikona“.
            Prof. Milenko Kundačina se auditorijumu obratio rečima:
            - Danas ne predstavljamo samo publikaciju već vaše stvaralaštvo. Iz populacije od oko 100.000 nastavnika, u osnovnim, srednjim školama i predškolskim ustanova na ovaj način promovišemo njih 1.000 i prosvetnu delatnost u Republici Srbiji. Ova promocija nije samo način da se skrene pažnja javnosti na stvaraoce i njihove potrebe s jedne strane, već i potrebu društva za stvaraocime i njihovim delima. Najviši nivo stručnosti svake profesije se potvrđuje stvaralaštvom njenih pripadnika pa i u predagoškoj delatnosti. Stvaralaštvo pojedinaca  i profesionalni uspesi treba da budu osnovno merilo rada i ličnog napredovanja svakog pojedica.
            Projektom je obuhvaćeno 220 doktora nauka, nešto manje magistara sa objavljenim radovima; 1/3 ima zvanje samostalnog pedagoškog savetnika, a neki i višeg pedagoškog savetnika; 1/3 su autori udžbenika; veliki je broj stvaraoca sa objavljenim monografijama stručnog i naučnog karaktera; stvaraoca u književnosti, likovnoj, muzičkoj umetnosti, poznatih u državnim granicama i evropskim prostorima; nastavnika - mentora čiji su učenici osvojili nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima; i stvaraoci u sportu zauzmaju značajno mesto. U „Leksikonu“ su imena nastavnika dobitnika Svetosavske nagrade - najvećeg priznanja u Republici Srbiji za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja; nastavnici koji su proglašeni najboljim edukatorima u Republici Srbiji; nastavnici dobitnici nagrade gradova u kojima rade. Zanimljiv je i podatak da je najstariji stvaralac, jedan od 1.000 obuhvaćen ovim projektom star 92, a najmlađi 28 godina. Jedan broj je za ovih četiri godine nastanka „Leksikona“ nažalost preminuo.
            - Vaša dela nadilaze okolinu u kojoj ste stasali. Ovim „Leksikonom“ postaće dostupna široj kako pedagoškoj populaciji, tako i ostalim građanima - rekao je prof. Kundačina, dodavši  da je jedini kriterijum za odabir ovih 1.000 nastavnika njihovo stvaralaštvo, šta su napravili, a ne kakve su diplome stekli. Po njegovom mišljenju, sertifikati ne znače ništa ukoliko nema stvaralaštva.
            Profesor je uputio reči zahvalnosti saradnicima, članovima redakcije, grafičkom dizajneru, ukrtako svima koji su učestvovali na stvaranju ovog izdanja, posvećeno i maksimalno ozbiljno, striktno se pridržavajući unapred definisanim kriterijumima, i zato nijednom od 1.000 nastavnika niko ne može osporiti mesto u ovom izdanju.
            Promociju „Leksikona stvaraoca u preduniverzitetskom obrazovanju“ pratilo je i predstavljanje dva nagrađena udžebnika na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. U konkurenciji 50 izdavača iz 34 zemlje, čak četiri izdanja izdavačkih kuća "Klett", "Novi Logos" i "Freska" ušla su ove godine u najuži izbor za nagradu. Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada održanoj 16. oktobra na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, laskavo priznanje „Najbolji evropski udžbenik" u svojim kategorijama poneli su udžbenik - Likovna kultura 1, autora Jovana Gligorijevića, koja je u najmlađoj starosnoj kategoriji ponela ZLATNO priznanje, u konkurenciji izdanja za učenike do sedam godina, u izdanju IK „Freska". Udžebnik za peti razred osnovne škole - Biologija 5, autorki Gordane Subakov Simić i Marine Drndarski, dobitnik je SREBRNOG priznanja u kategoriji za decu uzrasta do 12 godina, koji je izdala IK „Novi Logos".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com