Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA A’storia - Aleksandrova priča o brendu

A’storia - Aleksandrova priča o brendu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ima onih kojima čega god da se dohvate ništa ne polazi za rukom. Ima pak onih drugih, rođenih sa puno talenata, i u šta god da se upuste, postaju ozbiljni igrači. Svi Rumljani koji ga poznaju će vam reći da je Aleksandar Petrović tipičan pripadnik ove druge grupe, jer svaki pokušaj da se nečim bavi pretvara u kvalitet. U mladim godinama bio je velika atletska nada, najbolji trosokaš i reprezentativac stare Jugoslavije, stekao je zvanje saobraćajnog inženjera, danas je suvlasnik kompanije za proizvodnju i ugradnju ALU i PVC stolarije... Pre nekoliko godina gospodin Petrović je započeo proizvodnju voćnih rakija vrhunskog kvaliteta.

            U rumskom naselju Breg, gde se svakog trećeg u mesecu održava čuveni Rumski vašar sa tradicijom od 1747. godine, u nasleđenoj kući njegovog dede iz 1936. godine, gospodin Petrović je 2011. godine registrovao Destileriju „Petrović“. Kuća je pre tri godine preuređena u Kuću za odmor „Vila A’storia“***, površine od 80m2, koja se nalazi na kilometar od centra grada i tri od izletišta „Borkovac“, idealna za boravak četvoročlane porodice.
            Od starta je jasno definisao ideju stvaranja brenda „A’storia“, koja treba da asocira na najkvalitetnije voćne rakije sa izraženom aromom, proizvedene isključivo od konzumnog voća (po sistemu „šta u usta to u kazan“) i vrsti sa kapacitetom da daju rakiju vrhunskog kvaliteta, na tradicionalan način - destilacijom na bakarnom kazanu uz obavezno prepicanje (redestilaciju). Tokom osam godina na tržištu su se našle rakije: vilijamovka, dunja, kajsija, jabuke, lozovača, šljiva i likeri od: višnje, zelenog oraha, dunje, kajsije i liker medica. Ove godine proizvedena su dva nova ukusa, liker od maline i jagode, ali koji još nisu spremni za konzumaciju.
            Početni koncept destilerije, proizvodnja voćnih rakija i likera vrhunskog kvaliteta, i želja za isticanjem i izdvajanjem od stotine drugih proizvođača alkoholnih pića, nadogađena je potrebom dizajniranja prepoznatljive ambalaže, ekskluzivnih pakovanja u ograničenim serijama.
            - Rakija je tradicionalno srpsko alkoholno piće i već se vekovima proizvodi u gotovo svakoj seoskoj kući. Ali, ako želimo da ispunimo današnje standarde i proizvedemo kvalitetno piće koje će naći svoje mesto na tržištu, domaćem i svetskom, potrebno je veće znanje o njegovoj proizvodnji i vrhunska oprema. U skladu sa napred navedenim, rakije „A’storia“ dostižu 16 - 18 gradi, odnosno od 40 do 46 procenata. Kod nas ne postoji nikakva mogućnost  proizvodnje „ljutih“ rakija. One se prave iz potrebe da se blokiraju mane proizvedenog pića, jer kada je rakija jaka ne oseti se da li je kisela ili ima šmek plesni. Poznato je da se (nekada) rakija pravila od zelenog ili plesnivog voća, opalog i pokupljenog sa zemlje, zajedno sa lišćem. Destilerija „Petrović“ nema rakiju prve i druge klase, već samo vrhunske klase, i ta i takva rakija je baza za sve naše likere. Svaka boca obeležena je serijskim brojem i godinom proizvodnje i za svaku pojedinčanu bocu Destilerija „Petrović“ je lično odgovorna. Pošto smo još uvek mala porodična destilerija odlučili smo se za ograničene količine likera i rakija i verovatno ćemo u tom pravcu i nastaviti – objasnio je gospodin Petrović.
            Proizvodnja rakije je jedna, ali prodaja sasvim druga priča. Problem je izrazito niska platežna moć kupaca, ali još veći je nesprovođenje Zakona o rakiji, donetog pre dve godine, koji je trebao da diferencira prirodne rakije od žestokih pića na bazi veštačkog etanola i aroma. I dalje se na rafovima, jedna pored druge, mogu naći kvalitetna prirodna rakija i rakija sa veštačkom aromom, i na jednoj i drugoj etiketi piše da je to - voćna rakija.
            Jedno od mogućih rešenja distribucije voćnih rakija vrhunskog kvaliteta gospodin Petrović vidi u razvoju turizma i prodaji na kućnom pragu. U fazi uređenja je prostrano, u nekoliko zanimljivih celina/separea „podeljeno“ dvorište veličine 10 ari, za prijem gostiju u letnjem periodu, uređenje podruma veličine 40m2 i degustacione sale, koji će uz postojeću pecaru biti objedinjen objektom od 250m2. Osim za rakijskog turizma, ovaj prostor biće osposobljen za dnevne proslave 30 - 40 osoba.
            - Moja osnovna delatnost je proizvodnja ALU i PVC stolarije i imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Nemam svoj voćnjak, ali voće godinama kupujem od proverenih: vilijamovku od Radoslava Petrovića, kajsiju od Dejana Kovačevića iz Pavlovaca, dunju iz gazdinstva Paje Pejakovića... Jer sve mora imati svoju priču, a priča svoju pozadinu u kojoj ne bi trebalo da bude propusta - kaže naš sagovornik i domaćin, ponosni otac troje dece, i kako naglašava, uvek podržan od svoje supruge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com