Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Čudesne gljive Fruške gore u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

Čudesne gljive Fruške gore u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Finale manifestacije „Susret gljivara na Iriškom vencu“, koju šesnaest godina organizuje Gljivarsko društvo „Novi Sad“, ove godine trajalo je, na zadovoljstvo organizatora i građana, dan duže. Naime, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, u ponedeljak, 28. oktobra, upriličena je izložba fotografija, plakata i predavanja na temu gljiva. Na ovaj način pružena je mogućnost svim onima koji su dan ranije bili sprečeni da prisustvuju centralnom događaju, da vide deo izložbe samoniklih gljiva sa Fruške gore, izbor od 34 fotografije autora Stevana Balubana, kao i izbor plakata vezanih za gljive, koje je gospodin Baluban sakupljao tokom godina.

            Izložbu je otvorio jedan od osnivača novosadskog Gljivarskog društva, dr Milan Matavulj, redovni profesor (uža naučna oblast: Mikrobiologija, Biologija algi i gljiva), Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dr Matavulj je prisutne podsetio na početke interesovanja za gljive na ovim prostorima, te prvi rad koji je kao student tadašnjeg Instituta za biologiju napisao fasciniran ekstravagancijom i pre svega znanjem profesorice mikologije, Katalonke Marije Montanjola Cvetković. Podsetio je i na vreme kada je grupa hobista i entuzijasta, u kojoj je i on bio, inicirala formiranje GD „Novi Sad“ što se i dogodilo 23. oktobra 2004. godine.
            Po njegovim rečima, lepota gljiva je samo vidljivi „sloj“ ovih fascinantnih organizama. 
            - To su organizmi koji su nezamenljivi na ovoj našoj planeti. Ni jednu ne treba uništavati ni podcenjivati, i one koje nam izgledaju nepotrebne važne su u kruženju materije i protoku energije u prirodi. Upoznajte gljive, čuvajte ih, volite ih i uživajte u njima - poručio je dr Matavulj.
            Predsednik GD „Novi Sad“, Momčilo Daljev, pohvalio je neposredno uključivanje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u program manifestacije, kao način približavanja sveta gljiva građanima, a pre svega školskoj deci koju zanima priroda i boravak u njoj. Naglasio je i da će od sada ovo biti redovna praksa, kao i da će izložbe gljiva u ovom prostoru biti organizovane tokom godine, nezavisno od manifestacije.
            Gospodin Stevan Baluban, po vokaciji programer, ali i vrsni poznavalac gljiva, autor fotografija i neumorni sakupljač plakata o gljivama, inicijator ovog događaja, između ostalog je rekao:
            - Cilj je da što više školske dece prođe kroz ovu izložbu. Imam informaciju da su najavljeni organizovani dolasci dece iz novosadskih i beogradskih škola tokom trajanja izložbe. Ona bi trebala da doprinese da se više gljive ne uništavaju, već da se shvati koliko su to interesantni, živopisni i korisni organizmi. Gljive ne treba šutirati, već fotografisati.
            A koliko forografija fantastična i „zarazna“ govori njegov izbor 34, iz fundusa od 50.000 fotografija koje je načinio tokom 17 godina, kada je kupio digitalni fotoaparat. Na taj način, kaže, polako otkriva i njihovu unutrašnju lepotu.
            Domaćin ovog skupa bio je dr Oliver Fojkar ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, autor dva nagrađena dokumentarna filma o gljivama Fruške gore (u trajanju od 35, odnosno 45 minuta), na smotrama dokumentarnog filma.
            Posle kratkog i ukusnog „gljivarskog koktela“ predavanje na temu „Čudesne gljive Fruške gore“ održala je dr Eleonora Bošković, dugogodišnji član GD „Novi Sad“ i jedan od šest determinatora sa sertifikatom MGSS. Ovom prilikom ona se vodila kriterijumom njihove lepote, a ne svojom akademskom radoznalošću istraživača saradnika na Departmanu za biologiju i ekologiju, pri PMF Univerziteta u Novom Sadu. Dr Eleonora Bošković je održala interesantno predavanje o najstarijim i najvećim organizmima na planeti, ilustrovano crticama o izgledu i načinu života najotrovnije Amanita phalloides, velikog broja livadskih i šumskim šampinjona, Coprinopsis atramentaria (otrovne samo uz konzumiranje alkohola), Clitocybe odora (sa mirisom anisa), brojnih vrsta Russula, Cortinarius sp., Hygrocybe sp., Gliophorus psittacinus, strogo zaštićene vrste Strobilomyces strobilaceus, Koralki, puhara, zvezdača, retke Pisolithus arhizus koja raste u nepristupačnim uslovima, ptičjih gnezda, lignikolnih gljiva koje razlažu lignin i celulozu, Chlorociboria aeruginascens i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com