Wed09272023

Poslednja izmena:09:25:37 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Drugi Miholjdanski sabor zadrugarstva u Nišu

Drugi Miholjdanski sabor zadrugarstva u Nišu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            U organizaciji Zadružnog saveta južne Srbije, uz podršku podorganizatora Info Tima Logistika Novi Sad i medijskim pokroviteljstvom Društvom agrarnih novinara (DAN), u sredu, 30. oktobra, u Domu vojske Srbije u Nišu, na izmaku miholjskog leta, održan je festival zadrugara juga Srbije - „Miholjdanski sabor zadrugarstva“.

            Zadružni savez južne Srbije je formiran na inicijativu 14 zadruga Topličkog i Nišavskog okruga i ZSS 24. aprila 2015. godine. Nakon donošenja novog Zakona o zadrugama i početka projekta „500 zadruga u 500 sela“, ZSJ Srbije proširio je svoje aktivnosti na još tri okruga: Jablanički, Pirotski i Pčinjski i danas okuplja 84 aktivnih zadruga.
            - „Miholjdanski sabor zadrugarstva“ je rezultat njihovog rada - rečeno je u uvodnoj reči na Konferenciji, održanoj u okvoru manifestacije, koju je otvorio ministar Milan Krkobabić,zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju  rada javnih preduzeća, koji je ranije tog dana održao radni sastanak u Regionalnom centru Niš sa predsednicima opština pet južnih okruga i njihovim načelnicima na temu: „Program revitalizacije sela južne Srbije 2020 - 2022. Godine“.
            Ministar Krkobabić je istakao da je cilj Ministarstva i SANU, kao pokretača ideje obnove sela, da svako veće selo u Srbiji ima zadrugu, jer se u suprotnom  ne može govoriti o opstanku sela.
            - Nema sela bez zadruge, ali ni bez ambulante, škole, pošte, crkve. A bez sela nema Srbije - rekao je između ostalog ministar, dodajući da je oživljavanje sela ključni nacionalni zadatak. Vraćanje zadrugarstva započeto akcijom „500 zadruga u 500 sela“, nazvao je „velikim poslom“, koji je sa gotovo 600 zadruga u 600 selo premašio prvobitna očekivanja. Najtežim u ovoj akciji je po njemu bilo vraćanje poverenja ljudi: Takođe je naglasio nužnost učešća države u ovim procesima, te formiranje Garantnog fonda iz kojeg će poljoprivrednici moći da nadoknade razliku između realne i tržišne vrednosti svojih proizvoda, nazvavši to sistemskim rešenjem.
            Predsednik Zadružnog saveza južne Srbije, godspodin Mile Davidović, je istakao značaj ovogodišnje manifestacije održane u trenutku kada je u akciji „500 zadruga u 500 sela“ za nepune tri godine biće dodeljeno ukupno 1,7 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije za zadruge na teritoriji čitave zemlje, sa prioritetom na pet južnih upravnih okruga. Do sada je bespovratna sredstva dobilo 94 zadruge, a ove godine još oko 60 njih ostvariće pravo na iste iznose kao i prethodne dve godine - do 7,5 miliona dinara za novoosnovane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge. To je snažna potvrda teze  da je među sadašnjim i budućim zadrugarima u Srbiji vraćeno poverenje u udruživanje.
            Akademik Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo SANU, je rekao:
            - Godine 2011. rešili smo da nešto menjamo u Srbiji. Putem naučnih skupova, okruglih stolova, udružili smo znanje i došli do zaključka da svako selo treba da ima zadrugu. Sledeći korak je formiranje složenih zadruga, a potom i korporacije kako bi obezbedili sve što je zadrugarima potrebno bez posrednika.
            Predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović, je formulom: znanje + zadruga + stočarstvo, dao jasne smernice u kom pravcu treba da teče razvoj, kako bi se popravili uslovi života i rada na selu.
            Predsednik ZS Vojvodine, gospodin Radoslav Jovanov, je pozvao na zajedničku podršku zadrugama i zadružnom sektoru, kao i akciji „500 zadruga u 500 sela“. Po njegovim rečima finansijski momenat je samo jedan u nizu benefita koje je ova akcija donela. A to su   poboljšanje mesta zadružnog sektora, danas prepoznatog od strane države, koji nudi realnu perspektivu i napredak.
            U okviru Konferencije upriličena je dodela PLAKETA ZA USPEŠNU SARADNJU.    Paralelno sa Konferencijom, u Plavom holu Doma vojske Srbije održana je prodajna izložba proizvoda oko 60 zadruga iz južne Srbije, pa su posetioci mogli da se upoznaju sa zadrugarima, informišu o njihovim aktivnostima i uživaju u najrazličitijim ukusima jedinstvenih proizvoda, koje su mogli i da kupe.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3003017443045062&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com