Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE XX Futoška kupusijada u znaku kupusa, dece, gužve, pesme i planova

XX Futoška kupusijada u znaku kupusa, dece, gužve, pesme i planova

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dvodnevna privredno-gastro-turistička manifestacija, ove godine jublarna, XX Futoška kupusijada, održana 1 i 2. novembra, učvrstila je nastojanje članova „Udruženja proizvođača i prerađivača futoškog kupusa i futoškog kiselog kupusa“ (u daljem tekstu Udruženja Futoški kupus) da istraju u odluci u očuvanju i razvijanju ovog brenda.

            Dok se sa platoa Kulturnog centra „Mladost“ širila pesma i igra, na sve strane bili su postavljeni štandovi sa najraznovrsnijom ponudom. U sklopu manifestacije održan je i X Futoški vašar - izložba raznovrsnih proizvoda Srbije i V Festival „Terra Madre Futog” Slow Food pokreta, sinonima za tradicionalne proizvode najvišeg kvaliteta iz svih krajeva naše zemlje sa zaštitom geografskog porekla.
            Udruženje Futoški kupus, uz KIC „Mladost“, MZ Futog i Poljoprivrednu školu sa domom učenika, jedan je od suorgaizatora ove manifestacije, čiji je pokrovitelj i ove godine bio Grad Novi Sad.
            Proizvođač futoškog brenda - Futoški kupus, i potpredsednik Udružanja Futoški kupus, gospodin Miroljub Janković, je povodom obeležavanja jubileja rekao da su članovi Udruženja iskoristili sve postojeće resurse i dali sve od sebe, da bi ova manifestacija opravdala početnu ideju nastanka ove manifestacije. S tim u vezi obezbeđene su potrebne količine svežeg kupusa, skuvano je nekoliko kazana tradicionalnih jela od kupusa i podeljene građanima, ispričana je zanimljiva priča o planovima i inicijativama za naredni period kroz tribinu u svečanoj Sali restorana „Marina“ na temu: „Alternativne metode proizvodnje Futoškog kupusa za zdaviji proizvod i zdraviju životnu sredinu“.
            - Od naših donatora obezbedili smo dosta nagrada za takmičare u kuvanju jela od Futoškog kupusa, i za odgajivače najvećih glavica kupusa, najveća je ove godine premašila 9 kg. Koliko god smo mogli da doprinesemo u kompletnoj organizaciji to smo učinili - rekao je gospodin Janković, dodavši da se nada da će i dalje tema ove manifestacije biti Futoški kupus i da će festival i biti dobra infrastruktura za podršku ovog brenda i njegovog daljeg razvoja.
            Tribina, koja je iz objektivnih razloga održana u ranijem terminu, okupila je četrdesetak učesnika, koji su govorili o aktivnostima započetim prošle godine, vezanim za organizovanu proizvodnju semena, zaštitu Futoškog kupusa i problema koji se javljaju u procesu njegove proizvodnje. Bilo je reči i o vrlo važnoj temi, koja se provlači godinu - dve, organizovanje kroz privredne subjekte u cilju pokušaja iznalaženja mogućnosti za poboljšanje preradnih kapaciteta pod kontrolom i u okviru Udruženja.
            - Najnovija ideja kojom se bavimo su alternativne metode u proizvodnji Futoškog kupusa i postizanje cilja - zdravijeg proizvoda i zdravije životne sredine. Ideje se odnose na pokušaj upotrebe određenih prirodnih i organiskih preprata sa mininalnim unosom pesticida, da bi u portfoliu našeg proizvoda stajalo „zdravo“. Radi se o nekolicini naučnih ogleda koji su poznati unazad nekoliko godine, koji su nam se učinili primereni da te radove implementiramo u našu proizvodnju. Cilj nam je da pokušamo da na konkretnim ogledima u našem ataru zaštitu proizvodnje Futoškog kupusa zasnujemo na prirodnim i biološkim preparatima. Smatramo da će to imati pozitivnog odjeka i u marketinškom smislu, a kada ovladamo tom tehnologijom, i na potrošače i široku javnost da je naš proizvod iako izuzetno lekovit sada još zadraviji - saopštio je naš sagovornik.
            Godinama unazad balans broja proizvođača Futoškog kupusa i dobijenih količina je ustaljen. Ove 2019. u proizvodnju je bilo uključeno 40 proizvođača, jedan manje u odnosu na prethodnu godinu, ali je prinos bio nešto bolji.
            - Nadam se da ukupna situacija u društvu neće bitnije uticati na broj onih koji su u kontroli proizvodnje u skladu sa oznakom geografskog porekla. Nadam se da ćemo zadržati pozitivan trend u svakom segmentu i da ćemo svake godine broj učesnika u kontroli proizvodnje povećavati. Mislim da smo i dalje na dobrom putu i da držimo trend napretka - izjavio je gospodin Miroljub Janković.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3007670345913105&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com