Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Anita Ilić: Jug Srbije ni izbliza nije iskorišćen, a možda je najbogatiji deo naše zemlje

Anita Ilić: Jug Srbije ni izbliza nije iskorišćen, a možda je najbogatiji deo naše zemlje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Drugi po redu Miholjdanski sabor zadrugarstva, održan 30. oktobra u Nišu, pokazao je spremnost juga Srbije da zajedničkim naporima i obnovom zadruga povrati život selu, upravo onako kako je zacrtano projektom „500 zadruga u 500 sela“ koji sprovode Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj Srbije i Akademski odbor za selo SANU.

            Sekretar Zadružnog saveza Južne Srbije, Anita Ilić, u ulozi domaćina ovog događaja, ispred organizatora, ZS Južne Srbije, zahvalila se podorganizatorima, Info timu Logostika iz Novog Sada, modernom sistemu informacija u agraru, koji je obezbedio sponzore za ovaj Sabor, jedini izvor finansiranja celokupne manifestacije. Glavni medijski pokrovitelj Sabora bilo je Društvo agrarnih novinara DAN.
            Konferenciju upriličenu povodom Miholjdaskog sabora otvorio ministar bez portfelja Milan Krkobabić, jedino Ministarstvo uključeno u program subvencionisanja zadruga. U prethodne tri godine je 36 zadruga sa juga Srbije podržano iz tog projekta.
            Od strane struke, novinara i publike ovaj Sabor je dobio najvišu ocenu. U Plavom holu Doma vojske Srbije u Nišu bilo je 60 izlagača, mahom zadruga, sa inovativnim programima i visokokvalitenim proizvodima kraja iz kojeg dolaze. Među izlagačima bilo je i zadruga iz Šapca, Tutina, Ribarića i drugih mesta van južne Srbije, ali članica ZSJS: Projekti su rađeni sa zadrugama iz Buđanovaca i drugih mesta jer za razliku od ZSV i ZSS, Zadružni savez Južne Srbije radi kako servis, u smislu pružanja konsaltinga, usluga izrade elaborata, prikupljanja projektne dokumentacije i sl. zadrugama kojima je ta vrsta pomoći potrebna. Zahteva za učešće na Saboru je bilo i više, ali u nedostatku prostora organizatori su bili prinuđeni da ograniče broj izlagača.
            - Zadružni savez Južne Srbije formiran je na zahtev 14 starih zadruga Nišavskog i Topličkog okruga 2014. godine. Nakon donošenja novog Zakona o zadrugama, u čijem nacrtu je učestvovao i ZSJS, rad Saveza je proširen na i na Pirotski, Pčinjski i Jablanički okrug. Danas okuplja 84 članica, aktivnih i likvidnih, kao nukleusa i temelja dalje perspektive za formiraje novih zadruga u cilju unapređenja poslovanja i povećanja kvaliteta života u ruralnim sredinama - kaže Anita Ilić, dodajući da svaka od 84 zadruga uključuje 30 do 70 gazdinstava. Ističe izuzetno značajno učešće kooperanata i preko 50% poljoprivrenih gazdinstava uključenih u rad „fabrika pod vedrim nebom“.
            Po njenim rečima, Zadružni savez se trudi da koordinira rad zadruga.
            - Međuzadružna saradnja je imperativ u radu i naš glavni motiv zašto postojimo. Zadruge se takođe međusobno pomažu. Nismo još uvek na jugu Srbije došli u mogućnost da formiramo jednu ozbiljnu složenu zadrugu jer smatramo da je potrebno prvo da bazične, osnovne zadruge dovoljno ojačaju da bi mogle podržati projekat složene zadruge. Delatnost ZS se zasniva i na edukaciji i pružanju pomoći ljudima na selu kako da nađu mogućnosti opstanka, rada, da budu zadovoljni onim što im selo pruža kao prirodan resurs. Smatram da jug Srbije ni izbliza nije iskorišćen, a možda je i najbogatiji deo naše zemlje - istakla je gospođa Ilić.
            U poslednje tri godine zadrugari su učešćem na konkursu koji je sproveo Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalnu razvoj i koordinaciju javnih preduzeća dobili sredstva, a povodom projekta „500 zadruga u 500 sela“ usmerenim ka revitalizaciji zadrugarstva i opstanku sela. Ovim projektom poljoprivrednici su u praksi razumeli potrebu udruživanja, jer samo tako mogu opstati na tržištu, obezbediti kvalitet, količinu i konstantnu proizvodnju. Nije slučajno na sajtu ZSJS istaknut citat Henrija Forda „Zbližavanje je početak; ostajanje zajedno je napredak; sarađivanje je uspeh.“ U tom pravcu kreće se i poslovna politika zadrugara okupljenih u ZSJS.
            Već za sledeću godinu, Miholjdaski sabor zadrugarstva, po svoj prilici naći će se u nekom drugom, većem prostoru, verovatno Hali Čair, ali i zatražena podrška drugih ministarstava i fondacija, koje će moći da odgovore zahtevima Zadružnog saveza Južne Srbije i svim njegovim članicama, kada je ova manifestacija u pitanju, željnih da svojim aktivnostima pokrenu razvoj ovog Bogom datog podneblja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com