Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Carlsberg donirao mini pivaru Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu

Carlsberg donirao mini pivaru Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            U cilju unapređenja nastave i naučnoistraživačkog rada Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, kompanija Carlsberg Srbija donirala je mini pivaru koja će studentima Fakulteta, a pre svega studijskog područja Prehrambena biotehnologija, omogućiti bolji uvid u celokupan postupak proizvodnje piva. U prisustvu značajnog broja zvanica iz republičke vlade, ambasade Danske u Srbiji, obrazovnih i naučnih institucija i lokalne samouprave, mini pivaru su 30.10.2019. godine svečano otvorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor kompanije Carlsberg Srbije Vladimir Vava.

            - Pored obrazovnog i naučnoistraživačkog rada, Tehnološki fakultet je veoma ponosan na svoj stručni opus odnosno saradnju sa privredom. Pоvеzivаnjе Fаkultеtа sа vеlikim brојеm kоmpаniја је оd vitаlnоg znаčаја zа svе nas. Prepoznati smo od strane velikog broja kompanija kao ravnopravan partner u čiji nastavni prоcеs se kompanije sve više aktivno uključuju. Sаrаdnjа Fаkultеtа sа različitim privrednim subjektima оmоgućava studеntimа rеаlizаciјu prојеktnih idеја, kao i njihоvо kаsniје zаpоšlјаvаnjе upravo u kоmpаniјаmа kоје tе prојеktе sprоvоdе - istakla je prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad.
            - Donacijom mini pivare Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu nastavljamo dugogodišnju saradnju sa ovom obrazovnom institucijom i nastojimo da budućim stručnjacima iz oblasti pivske industrije omogućimo da tokom školovanja steknu i praktična znanja koja će biti u mogućnosti da primene kasnije u svom poslu. Podrška nauci i obrazovanju u fokus je naših društveno odgovornih projekata i nastavićemo i dalje sa realizacijom takvih aktivnosti - rekao je Vladimir Vava, direktor kompanije Carlsberg Srbija.
            Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je da će pogon mini pivare dodatno osnažiti postojeću istraživačku infrastrukturu i omogućiti dalji razvoj Tehnološkog fakulteta u ovoj važnoj oblasti.
            Kompanija Carlsberg Srbija donirala je Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu ovu mini pivaru u nastavne i naučnoistraživačke svrhe. Mini pivara će, takođe omogućiti intenzivnu saradnju fakulteta sa industrijom piva. Ovo je odličan primer javno privatnog partnerstva sa jedne strane, i odlična osnova za razvoj dualnog obrazovanja ovoj oblasti - rekao je Šarčević.
            On je ocenio da su Carlsberg i Dunđerski Fondacija prepoznali Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu kao visokoškolsku ustanovu koja obrazuje kvalitetne kadrove zbog čega od 2015. godine dodeljuju stipendije najboljim studentima II, III i IV godine osnovnih akademskih studija i master akademskih studija studijskog područja Prehrambena biotehnologija. Ministar je podsetio da se na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu tehnologija proizvodnje piva izučava od 1959. godine, kada je fakultet i osnovan.
            Za studente nе pоstојi bоlјi nаčin rеšаvаnjа pоtеnciјаlnih prоblеmа i upоznаvаnjа sа kоnkrеtnim tеhnоlоškim zаdаcimа оd rаdа u mini pivari. Na ovaj način doprinećemo „dualnom visokom obrazovanju“ i time indirektno uticati na privredni rast u Republici Srbiji, ali i ispunjavati ciljeve koji su postavljeni u reformi obrazovnog sistema na najvišem nivou - rekla prof. dr Jelena Pejin, vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu, koja je na osnovu dugogodišnje saradnje sa kompanijom Carlsberg u velikoj meri doprinela da mini pivara bude na raspolaganju studentima Tehnološkog fakulteta Novi Sad.

            Mini pivara će studentima omogućiti konkretan rad na pojedinačnim uređajima, kao i na celom postupku proizvodnje piva nakon usvajanja teorijskih znanja u okviru predmeta Tehnologija piva, Tehnologija specijalnih piva, Alternativne sirovine u proizvodnji piva i Kontrola kvaliteta u tehnologijama slada i piva. Kapaciteta je 60 litara. Pored donacije mini pivare, kompanija Carlsberg Srbija doprinosi radu novosadskog Tehnološkog fakulteta i kroz stručnu praksu koju obezbeđuje za studente. Zahvaljujući primeni teorijskih znanja u praski, kao i sticanju različitih veština tokom prakse, studenti se nakon završetka studija lakše i brže zapošljavaju i napreduju u karijeri.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com