Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Zoo Planet - mesto gde se životinje smeju

Zoo Planet - mesto gde se životinje smeju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Koze Belka i Miljana, jarac Džoni, srndać Radovan, mangulica Ana, vepar Srećko, konji Amigo, Rajna, Tora, Tankosava, Stela, Hana, poni Mica, magareći par Marica i Marko, samo su neki od devedesetak stanara „Zoo Planet“, uglavnom spašenih životinja, koje tu borave privremeno ili trajno.

            Prihvatni centar „Zoo Planet“, u selu Kamenica kod Niša, je neprofitno, nevladino i nestranačko udruženje, koje je u julu ove godine obeležilo deceniju postojanja. Za to vreme, zbrinulo je više od 4.500 životinja, oko 3.500 vratilo u prirodu, dok je egzotičnije vrste čuvalo u „kutku“ ili ih udomilo. Kroz edukaciju Centra prošlo je i više od 500 volontera starosti od 3 do 84 godine.
            „Zoo Planet“ je proizišao iz sna jednog dečaka, Dušana Stojanovića, i njegovoj želji da se brine o životinjama. Kada su se stekli uslovi, sa svojim drugovima i drugaricama osnovao je ovo jedinstveno mesto, ne samo na teritoriji Niša, već i čitave zemlje. Danas se o životinjama brine 16 volontera, mladih ljudi, učenika srednjih škola i studenata koji vole životinje. Spašavajući povređene i napuštene divlje životinje, autothotne vrste i egzotične kućne ljubimce, ovi entuzijasti štite životinje i čuvaju prirodu.
            Prihvatni centar „Zoo Planet“, osim zbrinjavanja životinja i pružanja nege povređenim, vrši i edukacije, uglavnom sa najmlađima.
            - Naš cilj je da podignemo svest, posebno kod dece, kada su životinje u pitanju, učimo ih kako da se o njima brinu i kako da ih neguju... Dolaze nam deca koja znaju kako izgleda lav, ali ne razlikuju ovcu od koze. Mnogima smo interesantni jer se staramo o divljim životinjama, autohtonim i egzotičnim vrstama, odnosno zaštićenim životinjama, a to nemaju često priliku da vide - kaže Marko Bošković, jedan od volontera.
            Ovo Udruženje, mada se dvorištem šeće šest pasa, ne udomljava pse i mačke, jer na teritoriji Grada Niša egzistira sedam udruženja za zaštitu pasa i mačaka.
            - Divlje životinje, ukoliko su povređene, oporavljamo i vraćamo u prirodi, ako su sposobne za to. Imamo slučaj preterane socijalizacije, kao npr. sa Radovanom, na ljude naviklog srndaća, kojem bi divljina verovatno brzo došla glave. On će trajno ostati kod nas. Do pre neki dan tu je bilo 10 roda, orao i sova. Otpremili smo ih u Zoo vrt Palić, gde imaju bolje uslove preko zime. S proleće će biti vraćeni u prirodu. Svinja Srećko je došla kod nas pošto je nađena u zaključanom automobilu, u kojem je boravila četiri dana. Izbavili smo je uz pomoć policije i danas živi srećno u društvu ostalih životinja. Kućni ljubimci poput zečeva, činčila, zmija, dođu kod nas pošto ih dovedu njihovi vlasnici koji ne mogu više da se brinu o njima, ili su im dosadili, ili kupljeni deci, postali neinteresantni - objašnjava volonter Milan Janković.
            Najnoviji stanovnik „Zoo Planet“ je ptica - Riđogrli morski gnjurac (Gavia stellata), vrsta sa liste Crvene knjige faune Srbije. Ptica je nađena u dvorištu jedne niške firme i nije povređena. Uz podršku i stručnu konsultaciju Zavoda za zaštitu prirode i kontrolu Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, ptica će biti vraćena u prirodu.
            „Zoo Planet“ koristi 50 ari lepo uređenog, iznajmljenog prostora. Tu svakodnevno dolaze ovi mladi ljudi vođeni ljubavlju prema životinjama. Osim velikog ličnog zadovoljstva nemaju nikakav drugi interes. Finansiraju se putem donacija građana, a vikendom su otvoreni za posetioce. Posetioci mogu da hrane životinja iz pripremljenih korpica, organizovana je škola jahanja za sve uzraste, terensko jahanje... Ulaz u „Zoo Planet“ se ne naplaćuje.
            Godine 2010. osnovana je „Zoo Planet“ patrola, angažovna za spašavanje i evakuaciju životinja; 2013. formiran je „ZOO kutak“ - prostor za edukaciju i druženje sa životinjama radi ostvarivanja bliskog kontakta, prevasodno dece sa životinjama, koja na ovaj način usvojaju osnovna pravila ponašanja prema životinjama.
            Najnovija istraživanja potvrđuju ono što su ljubitelji životinja odavno znali, a to je da životinje imaju svest i samosvest, da mogu da misle, pate i budu srećne, baš kao i ljudi. Dolaze ovde napuštene, odbačene, izgubljene ili povređene. Ovo je mesto na kojem im se vraća zdravlje, samopouzdanje i hrabrost, sposobnost da nesmetano nastave život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar