Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom radu (09. novembrar 1918) i Prisajedinjenja Vojvodine Srbiji (25. novembar 1918), jedanaestu godinu za redom Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničer“ iz Novog Sada, sa svim svojim ansamblima - Vilama, je domaćin Festivalu zlatnih ansambala Srbije (prvih godina Vojvodine).

            Od 2017. i upisa srpskog kola na UNESCO reprezentativnu listu svetske nematerijalne kulturne baštine, na platou SPENS-a ova tradicionalna narodna igra povezuje folkloraše iz čitave zemlje, publiku, demonstrira njen značaj i pokazuje da tamo gde se našla nije slučajno. Ove godine na temu „Zigrajmo svi Moravac“ građani su imali priliku da sa najboljim igračima Srpskog kola i svim učesnicima Festivala zaigraju ovu atraktivnu igru. Svečanost otvaranja uveličao je sspektakularni dolazak mortoraša sa srpskim zastavama, koji su izmamili dugotrajan aplauz prisutni.
            Organizovano je i nadmetanje najboljih igrača Srbije u igranju Moravca, a najboljima u nadigravanju koji su pre toga prošli predtakmičenja u Nišu, Kraljevu i Bogatiću (igračica iz Niša i igrač iz novosadske Vile) su uručena prigodna priznanja
            Koncert vokalno-instrumentalnih anasmbala, u petak, 08. novembra 2019. godine, održan je u hramu Sv. Petka u Petrovaradinu. Gospodin Miodrag Lonić, umetnički direktor Ansambla „Vila“ je posebnu zahvalnost uputio Njegovom preosveštenstvu Episkopu Sremskom Vasiliju, čijim blagoslovom je omogućeno održavanje ovog koncerta u hramu, kao i domaćinu hrama, protojereju Kosti Kovjaniću. U programu su učestvovali: ženska i muška pevačka grupa AKUD „Dimitrije Koturović“ Beograd; grupa pevača KPD „Jednota“ iz Gložana; duvački orkestar iz Vlajkovca; vokalno-instrumentalni solista Mihalj Struhar iz Bačkog Petrovca; solista na fruli, dvojnicama i gajdama Dušan Đukić iz Beograda; Petar Mišović iz Novog Sada, grupa pevača, narodni i tamburaški orkestar Ansambla „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada.
            Na Svečnom koncertu Festivala zlatnih ansambala Srbije, održanom u subotu, 09. novembra, u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu, učestvovali su Ansambl „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada, Akademski ansambl „Oro“ iz Niša, Ansambl KUD „Branislav Nušić“ iz Vladičinog Hana, Ansambl KUD-a „Đido“ iz Bogatića, Ansambl GKUS „Laza Nančić“ iz Vršca, Ansambl KPD „Jednota“ iz Gložana, Narodni orkestar KUD „Đoka Pavlović“ iz Beograda i Ansambl SKC „Stefan Nemanja“ iz Kraljeva.
            Velika, za ovu priliku preuređena dvorana SPENS-a bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Dok se sa bine širila igra i pesma iz prebogatog narodnog nasleđa, publika je bila oduševljena mladošću i lepotom, umećem svojevrsnih ambasadora kulturne tradicije naroda ovih prostora, čuvara i prenosioca nematerijalnog narodnog blaga na potonja pokolenja.
            - Negovanjem kulture sećanja na prelomne događaje iz naše istorije kroz folklorno-scensku umetnost i zajedničko igranje Srpskog kola, na najbolji način doprinosimo širenju osnovnog duha pravoslavlja, ljubavi prema tradicionalnom plesnom i muzičkom nasleđu, kao i srpskoj kulturi uopšte i njenom negovanju kroz umetnost scenskog plesa i muzike - zaključio je Milan Balać, predsednik Organizacionog odbora 11. Festivala zlatnih ansambala i Svetskog dana Srpskog kola.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3025496144130525&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com