Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA MUZIKA Održan Međunarodni festival tamburaških orkestara u Rumi

Održan Međunarodni festival tamburaških orkestara u Rumi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Subotički tamburaški orkestar pobednik je 4. Međunarodnog festivala tamburaških orkestara, koji je nedavno održan u Kulturnom centru „Brana Crnčević. Subotičani su usvojili gran pri, a stručni žiri je njihov nastup vrednovao sa 98 poena. Rumska publika uživala je i u tamburaškim bravurama rumskih orkestara „Branko Radičević“ (94 poena) i HKPD „Matija Gubec“ (73 poena), tamburaškog orkestra Opštine Semeljci (92 poena), Tamburaške škole „Batorek“ iz Osijeka (97 poena), ali se i uverila u veliki talenat Dečjeg subotičkog tamburaškog orkestra.

            Za Slobodana Atanackovića, kompozitora, univerzitetskog profesora i člana žirija nema sumnje da je Ruma prestonica tamburaškog pokreta.
            Tradicija koja se u Rumi održava je impresivna i tu tradiciju treba negovati, pogotovo jer je ona iz domena kulture, koja je sve manje pod pažnjom finansijera. Nadam se da će Ruma još dugo trajati i da će davati još veće i značajnije doprinose - rekao je Atanacković, pohvalivši sve učesnike festivala.
            Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma ističe da se i Ruma i Rumljani raduju tamburaškom festivalu, da on ima poseban značaj, jer je ovo grad tambure.
            - Ruma je grad koji ima nekoliko tamburaških orkestara i uvek sa posebnom pažnjom ispratimo ovaj festival, zato ga, uostalom, Opština Ruma i pomaže. Festival Rumi i Rumljanima omogućava izvanredne priredbe i brilijantne nastupe orkestara, koji se prepričavaju od festivala do festivala. Mislim da je to fina spona  koja postoji između Rume i festivala tamburaških orkestara koja traje decenijama i siguran sam da će trajati još decenijama koje slede, pre svega zato što je festival pokazao svoju vitalnost. Bilo je tu uspona i padova, dana kada su festivalu predviđali loše dane. Ipak, pokazalo se da u organizaciji učestvuju ljudi kojima je pre svega stalo do  afirmacije tamburaške muzike, a na poslednjem mestu im je samopromocija i reklamiranje pojedinih učesnika festivala. Dokle bude tako, festival će imati života i podršku Opštine Ruma - istakao je Kovačević.
            Nastupe tamburaških orkestara, pored Atanackovića, vrednovali su i prof. Dragoslav Krsmanović, prof. Zdravko Ranisavljević i prof. Tihomir Ranogajec.
            Organizatori festivala su Kulturni centar „Brana Crnčević” Ruma i Savez tamburaških društava Vojvodine, a on je održan pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Izvor: http://www.ruma.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com