Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO PRIJEM U REKTORATU U ČAST DR ALEKSANDRE CVETANOVIĆ

PRIJEM U REKTORATU U ČAST DR ALEKSANDRE CVETANOVIĆ

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Rektorski tim Univerziteta u Novom Sadu 14. novembra 2019. godine organizovao je prijem dobitnice nagrade Danubius Young Scientist Award dr Aleksandre Cvetanović, naučne saradnice na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

            Prijemu u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu prisustvovali su rektor prof. dr Dejan Jakšić, prorektorka za nastavu prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović i prorektor za nauku prof. dr Stevan Stankovski, kao i prof. dr Zoran Zeković, mentor laureatkinje, i prof. dr Siniša Markov, šef Katedre za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta.
            Nagradu Danubius Young Scientist Award su ustanovili Federalno ministarstvo za nauku, istraživanja i ekonomiju Austrije i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu (Institute for the Danube Region and Central Europe - IDM) 2011. godine, sa namerom da ukažu čast i nagrade pojedince koji su ostvarili izuzetne rezultate u naučnim aktivnostima od velikog značaja za Dunavski region. Nagrada se dodeljuje po jednom najuspešnijem istraživaču iz svake od 14 zemalja koje učestvuje u Strategiji Evropske unije za Dunavski region.
            Nagrada Danubius Young Scientist Award dodeljena je dr Aleksandri Cvetanović, imajući u vidu rezultate njenog dosadašnjeg naučnog rada i njihov doprinos istraživanjima od značaja za Dunavski region, zatim angažovanost kako u domaćim, tako u međunarodnim projektima, kao i njen doprinos jačanju saradnje sa naučnim institucijama širom sveta.
            Pored intenzivnih aktivnosti u polju nauke i istraživačkog rada, dr Aleksandra Cvetanović je angažovana u izvođenju studija farmaceutskog inženjerstva na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. U fokusu njenih istraživanja su farmakološki aktivne komponente prirodnog porekla, ekstrakcija, savremeni ekstrakcioni sistemi i biološke aktivnosti prirodnih proizvoda.
            Svečana ceremonija uručenja nagrada Danubius Young Scientist Award  za 2019. godinu održana je 7. novembra 2019. godine, u okviru tradicionalnog godišnjeg skupa Dunavske rektorske konferencije, čiji je domaćin ove godine bio Politehnički univerzitet u Bukureštu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com