Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Godišnji koncert Slovačkog kulturnog centra Pavel Jozef Šafárik

Godišnji koncert Slovačkog kulturnog centra Pavel Jozef Šafárik

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Svake godine članovi SKC „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada sredinom novembra prikazuju opus rada svih sekcija Centra, u toku prethodne godine. Ovogodinji koncert imao je konotaciju pripremnog, s obirom da je sledeća, 2020. godina stogodišnjica od konstituisanja SKC „Pavel Jozef Šafarik“, za čije obeležavanje su pripreme već počele.

            U subotu, 16. novembra, u prostorijama Centra, održan je Godišnji koncert njegovih članova koji su muzikom, igrom, pesmom, igrokazom, reprezentovali rezultate godišnje aktivnosti.
            Predsednica SKC „Pavel Jozef Šafarik“, gospođa Vierka Marčokova Cerovska je pozdravila prisutne, uvažene goste, gospođu Milinku Hrćan, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine - nacionalne zajednice, gospodina Jána Slávika, dugogorišnjeg koreografa SKC-a, maestra Janka Zorjana, dirigenta i muzičara, bivšeg korepetitora, koji je radio aranžmane za sve koreografije Jána Slávika i druge.
            U dvočasovnom programu nastupilo je preko 50 članova Centra: Mešoviti kamerni hor, Devojačka pevačka grupa, Dečja folklorna grupa, Folklorni ansambl mladih i seniora, pod umetničkim rukovodstvom Tatjane Krivak Amidžić i Janka Cerovskog, na koreografiju Jana Slavika i Štefana Kocaka. Nastup najmlađih pripremila je Danica Vrbova. Članovi dramske sekcije izveli su monodramu Vladimira Moresa - „WC story" u režiji Rastislava Zornjana, a solista Tatjana Jaškova, uz pratnju L’udovy orshestre izvela je kompoziciju „Do nášho okienka“.
            - Trudimo se da naši nastupi, bilo da se radi o internim ili gostujućim koncertima, uz pesmu i igru, te prikaz naših bogatih nošnji, publiku provedemo kroz neki od običaja Slovaka, kako bi se neki podsetili, a oni mlađi naučili delu tradicije, bilo da se radi o onoj koju su doneli iz matice Slovačke, ili prihvatili i usvojili od drugih naroda u Vojvodini - objasnila je Danica Vrbova, PR koordinator SKC „Pavel Jozef Šafarik“.
            Po njenim rečima, u susret obeležavanja 100 godine od osnivanja Društva, pozvana je u pomoć tzv. „zlatna generacija“, sada bivših igrača koji su sjajnim nastupima i bogatim koreografijama obeležili jedan period plodnog rada SKC-a, a koji su pre desetak godina „penzionisani“. Oni će imati posebno mesto u proslavi veka rada Društva naredne godine.
            Na kraju oficijelnog dela, prisutnima, koje su dupke ispunili salu, zahvalila na poseti predsednica gospođa Vierka Marčokova Cerovska i pozvala ih da pesmom i igrom, nastave druženje.
            Godišnji koncert SKC „Pavel Jozef Šafarik“ 2019., finansijski su podržali Gradska uprava za kulturu Novi Sad i Kancelarija za Slovake u dijaspori.           

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3040877249259081&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com