Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Zlatibor nastavlja sa rekordima

Zlatibor nastavlja sa rekordima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U novu zimsku sezonu Zlatibor ulazi sa rezultatima za ponos. Da je jedna od najznačajnijih destinacija ovog dela Evrope govore i statistički podaci.

            Prema podacima MUP-a Zlatibor je za prvih 10 meseci ove godine posetilo 74.943 stranih državljana, što je za 32% više nego u istom periodu prošle godine. Najviše je bilo gostiju iz NR Kine i to 18.474 što je za 90% više nego u istom periodu prošle godine, zatim državljana BiH kojih je registrovano 15.787 ili 23% više nego u istom periodu prošle godine, državljana Crne Gore 11.520 ili 6% više nego u istom periodu prošle godine.
            Sve poslenike zlatiborske turističke privrede posebno raduju podaci da je broj stranih posetilaca na planini sve veći iz godine u godinu. Tako su, primera radi, u septembru 25% ukupnog broja noćenja ostvarili upravo strani turisti. Kada se uzme u obzir veliki broj neregistrovanih smeštajnih kapaciteta u kojima takođe odsedaju turisti, ovaj broj je čak nekoliko puta veći.
            Zanimljivo je pomenuti statističke podatke po kojima je u septembru više gostiju posetilo Zlatibor nego sve ostale planinske centre u Srbiji. Na Zlatiboru je odmaralo  19.569 turista, a sve ostale planinske centre posetilo je ukupno 17.129 turista. Isto važi i za broj noćenja, na Zlatiboru je registrovano 55.011 dok su sva ostala planinska turistička mesta imala 44.342 registrovana noćenja.  Tokom proteklih šest meseci Zlatibor je u kontinuitetu bio najposećeniji planinski centar Srbije, ispred Kopaonika, Tare, Zlatara, Divčibara, Golije.
            Rekorde u broju posetilaca obara i najposećeniji lokalitet Zlatibora, Stopića pećina, koja je već tokom septembra premašila prošlogodišnju cifru od 80.000 poseta.
            Porastu broja posetilaca na Zlatiboru u velikoj meri doprineće puštanje u rad zlatiborske Gold gondole, panoramske gondole koja će, kao najduža na svetu, turiste prevoziti od centra Zlatibora do najvišeg vrha Tornik, a završetak radova predviđen je za kraj godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com