Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Mirko Kulić: Mladi besednici, jedni od heroja sadašnjice

Dr Mirko Kulić: Mladi besednici, jedni od heroja sadašnjice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe  Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u utorak 19. novembra, održano je deseto, jubilarno takmičenje u „Besedništvu“, na kojem su pored beseda studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu svoje besede govorili maturanti novosadskih gimnazija: „Isidora Sekulić“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Laza Kostić“ , Karlovačke gimnazije i Računarske gimnazije „Smart“.

            Koliko je jezik inspirativan i dovoljan razlog okupljanja mladih danas i koliko je u društvu poželjna, a među mladim intelektualcima prihvatljiva sadržajna misao, moglo se videti u „borbi“ mladih učenika i studenata da odgovore na ovogodišnje zadate teme: „Život je večita borba. Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred.“ (Živojin Mišić) za kategoriju učenika, i „Vaša dela su besmrtna“ u znak sećanja na Cersku bitku, o kojoj su govorili studenti.
            Žiri koji je radio u sastavu: prof. dr Marko Carić, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu - predsednik žirija; prof. dr Mirko Kulić, dekan Pravnog fakulteta; prof. emeritus, dr Aleksandar Radovanov, prof. dr Milan Počuča, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj i prof. dr Predrag Mirković, prodekan za nastavu, svi sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, doneo je odluku da je najbolja u mlađoj kategorije ove godine bila Teodora Škrbić, maturantkinja Gimnazije „Laza Kostić“, a u starijoj, Mirjana Dupon, studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe - VŠJ Beograd.
            Tom prilikom dekan fakulteta dr Mirko Kulić je rekao da se po pravilu na svim pravnim fakultetima održavaju takmičenja u besedništvu, jer je govornička sposobnost, kao i tehnike javnog nastupa, važan preduslov za njihov budući rad. Ovo takmičenje je i afirmacija znanja, ali i truda i rada tokom priprema i školovanja u celini.
            - Cilj nam je negovanje lepe reči i da kod studenata razvijamo govorničke sposobnosti, To učesnike obavezuje da saznaju neke nove činjenice, da se nadmeću međusobno razvijajući zdrav rivalitet. Smatram to jednom pozitivnom aktivnošću koju iz godine u godinu uspešno sprovodimo održavajući visok nivo i postižući dobre rezultate. Na ovaj način, kroz „intelektualnu zabavu“ trudimo se da obeležimo važne stranice naše istorije. Ove godine smo apostrofirali Cersku bitku i reči Živojina Mišića, podsećajući na naše junake, vojskovođe,  koji su izvojevali prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu. Dobro je da na ovakvim primerima pospešujemo patriotizam, na koji smo pomalo zaboravili. Neko od učenika je rekao da su nam „preče tuđe vrednosti od naših“, i sasvim je bio u pravu. Treba da se vratimo našim iskonskim vrednostima, da poštujemo kulturu, jezik, tradiciju, pismo, negujemo i poštujemo one čija su dela besmrtna - rekao je dr Kulić.
            Nazivajući takmičare najreprezentativnijim predstavnicima današnje omladine, danas nažalost u manjini, suprotstavljajući im većinu onih koji odrastaju uz rijaliti i druge niskobudžetne programe i jeftine zabave, podseća da smo, kao društvo, zaboravili da vaspitavamo mlade generacije. Značajno mesto u tom procesu treba da ima ljubav prema otadžbini, ljubav prema svom narodu.
            - Ne mislim da druge narode treba da ignorišemo, ali treba da se poštuju dela onih koji su dali život za slobodu zemlje u kojoj živimo, da heroji naše prošlosti budu heroji naše sadašnjosti, a ne oni koji se sami nameću ili ih nameću pojedini mediji, nanoseći štetu posebno mladima i odvode ih u pogrešnom pravcu. Treba što više ovakvih manifesacija, da društvo organizovano krene da razvija pozitivne vrednosti kod mladih ljudi, iskoreni negativne - istakao je prof. dr Mirko Kulić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com