Tue09222020

Poslednja izmena:09:09:10 AM

Back HRANA I PIĆE VINO SPEKTAKULARNIM MAČKOVIM DANOM MLADOG PORTUGIZERA OTVORENA NOVA VINSKA GODINA

SPEKTAKULARNIM MAČKOVIM DANOM MLADOG PORTUGIZERA OTVORENA NOVA VINSKA GODINA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Spektakularan početak nove vinske godine, uprkos hladnom vremenu, obeležen je u Irigu 22. novembra u vidu 12. Mačkovog dana mladog portugizera.

            Svečano je otvoreno prvo bure s mladim vinom, spravljenim od grožđa obranog 2019. godine, ili kako se to kod nas naziva - svatovcem, a taj čin je u pozitivnoj atmosferi propraćen sremačkim tamburašima, foklorom, pudarevim doskočicama, nastupom mecosoprana Ane Sinicki i na kraju sjajnim koncertom muzičke grupe Apsolutno romantično.
            Novi vitez mladog portugizera, naš pozorišni i televizijski glumac, Aleksandar Dunić, je položio zakletvu i zarekao se da će „...redovno piti Mačkova vina, makar jedan ardov godišnje!“
            Proglašeni su i pobednici na konkursu za najlepšu pesmu o vinu. Prvo mesto je osvojila pesma „Oda čokotu“ autorke Nade Aničić Crljenica iz Beograda, drugo je pripalo pesmi „Kap“ autora Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca, treće pesmi „Čaša vina“ autora Miroslava Srbina iz Novog Sada, a pohvala pesmi „Dva soneta o ljubavi i vinu“ autora Jovana Bundala iz Beograda.
            Na kraju je proglašena i nova Miss portugizera, Anica Ilić, studentkinja iz Jagodine, koja je nekolicini posetilaca donela sreću izvlačenjem nagrada u vidu poklona izlagača koji su se potrudili da ovaj događaj poprimi epitet i gastronomskog, a ne samo vinskog.
            Ovaj događaj ostaje jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, i sorti vina portugizer, a naredno okupljanje je već zakazano za 20. novembar 2020. godine.
 

Tekst i foto:
Đurđica Jojić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar