Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE 11. Sajam turizma i seoskog turizma i 06. Sajam zimnice Kragujevac

11. Sajam turizma i seoskog turizma i 06. Sajam zimnice Kragujevac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Pesmom „Ovo je Srbija“ u izvođenju muzičkog pedagoga i soliste, gospodina Vojislava Spasića i Arhangela započeo je 11. Međunarodni sajam turizma, seoskog turizma i Sajam zimnice u hali Šumadija sajma u Kragujevcu.

            U organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac i Šumadija sajma, uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Kragujevca, od petka 22. do nedelje 24. novembra posetioci su imali priliku da upoznaju nove destinacije i nove ponude poznatih destinacija, da po sajamskim popustima izaberu onu željenu, bilo da se radi o planinskom centru, city break-u, ili nekoj, ponudom bogatoj seoskoj sredini. Veliki izbor kvalitetne zimnice iz slatkog i slanog programa upotpunio je ponudu ovog sajma.
            Direktor Šumadija sajma, gospodin Zoran Nedeljković, je podsetio da je Kragujevac politički centar koji je prošle 2018. godine, obeležeio 200 godišnjicu prestonog grada moderne Srbije, grad u kojem je donet Sretenjski ustav - prvi ustav u istoriji Srbije, a razvojem vojne industrije (1851. Topolivnica), Kragujevac postaje prvi industrijski grad u Srbiji; u istom periodu osnovaju se i Gimnazija (1833)., pozorište, štamparija, biblioteka, pevačko društvo, orkestar... Danas je Kragujevac turistički grad, koji na raspolaganju ima oko 1.000 kreveta, nedovoljno u vreme manifestacija, sportskih, sajamskih priredbi i značajnih događaja.
            V.d. direktor GTO Kragujevac, gospodin Bojan Pavlović, je govorio o rastu broja turista u ovom gradu zahvaljujući raznovrsnim sadržajima, ali i promotivnim aktivnostima GTO. Gospodin Pavlović je istakao da su se brojnim turističkim organizacijama iz zemlje, svojom ponudom pridružili turistički radnici iz Crne Gore i Budve, ovoga puta kao grada prijatelja, Republike Srpske, BiH, Slovenije i po prvi put Mađarske. Da ova manifestacija iz godine u godinu raste, govore i brojni prateći sadržaji, od stručnih predavanja i radionica u Medija centru sajma, tako i onih izvan sajamske hale, rekao je između ostalog gospodin Pavlović.
            Član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu, gospodin Radomir Erić, je istakao da je grad Kragujevac u poslednje tri godine odlučio da u strategiju razvoja grada pored industrijskog razvoja uvrsti i turizam, sa ciljem da pored industrijskog centra izraste i u turistički centar Srbije.
            Međunarodni sajam turizma u Kragujevcu otvorila je v.d. direktorica Turističke organizacije Srbije, gospođa Marija Labović, iznevši egzaktne podatke za prvih devet meseci 2019., prema kojima je broj dolazaka i noćenja prestigao rekordnu 2018. godinu. U intervalu januar - septembar zabeleženo je više od 2,8 miliona dolazaka; 7,9 miliona noćenja; odnos između domaćeg i stranog gosta bio je 50 : 50 kada su u pitanju dolasci; 62% noćenja realizovnih je od strane domaćih turista.
            Gospođa Labović je naglasila važnost obraćanju domaćem gostu, govorila o potrebi što raznovrsnije ponude, o savremenim trendovima, više kraćih puteva i obilazak novih destinacija. Izuzetno značajnim označila je razvoj seoskih domaćinstava za turiste koji imaju želju da makar malo okuse realan život na selu, razlog više da nipošto ne vršimo promene na uštrb tradicije.
            Na Međunarodnom sajmu turizma publici je predstavljena objedinjena ponuda Šumadijskog regiona, Vojvodine i Istočne Srbije, planinskih centara, banjskih lečilišta, predstavljene su manifestacije i pojedinačne destinacije, sportsko-rekreativni centri, seoska turistička domaćinstva, vinarije i destilerije, poljoprivredni proizvodi.
            Svoju ponudu su promovisale Destinacija Donje Podunavlje, Prvi festival šumadijske rakije, VI Salon vina Kragujevac 2020 i manifestacija Dani banice (Bela Palanka), Novobečejci su održali promociju Vojvođanskog fruštuka i Vojvođanskog disnotora, a Šumadinci im uzvratili promocijom Šumadijskog čaja. Svoju turističku ponudu promovisale su Ćuprija, Gornji Milanovac, Batočina, Rača i Kragujevac, opština Knić, predstavljena je manifestacija „Levačka pasuljijada“. Gospodin Goran Miljković održao je radionicu na temu: Međuopštinski projekat za razvoj lovnog turizma na teritoriji Šumadijskog okruga“, direktorica BSC centra iz Novog Sada, gospođa Marija Vujaković je govorila o projektu: „Jaka žena - snažno selo“.
            Nastupi lokalnih folklornih ansambala i pevačkih grupa, nagradne igre i gastro ponuda upotpunili su sajamske dane u hali Šumadija sajma i ispred nje. Za predstavnike turističkih organizacija bio je ovo događaj koji je omogućio prijateljske susrete, razmenu informacija i poslovne dogovore.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3059175300762609&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com