Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Prvi festival prvog šumadijskog brenda - Šumadijske rakije

Prvi festival prvog šumadijskog brenda - Šumadijske rakije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Na Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu 22. novembra, uz degustaciju vrsnih šljivovica, članova Asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, najavljen je „Prvi šumadijski festival rakije", 05. decembra od 10:00 do 20:00 časova, u hotelu „Kragujevac“.

            Organizator festivala je Asocijacija proizvođača rakija „Šumadijska rakija“ iz Kragujevca, u saradnji sa PKS, Regionalnom privrednom komorom Kragujevac, gradom Kragujevcem, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Centrom za ruralni razvoj i Gradskom turističkom organizacijom.
            Da li zbog zbog toga što je tradicija u trendu, ili zbog vidnog napretka u njenom kvalitetu, tek poslednjih godina beleži se skok u potražnji za domaćim rakijama, što je kulminiralo rastom spoljnotrgovinskog suficita jakih alkoholnih pića od 75%, za devet meseci ove godine.        
            Kada je osmoro proizvođača rakije Šumadijskog upravnog okruga odlučilo da sredinom 2017. formira Asocijaciju proizvođača rakije „Šumadijska rakija" imali su za cilj  unapređenje kvaliteta i standardizacije u proizvodnji rakije sa zaštitom oznake geografskog porekla, promociju i pozicioniranje rakije kao šumadijskog brenda. Jedan od ciljeva bio je i zajednički nastup na domaćem i ino tržištima.
            Neki od zadatih ciljeva Asocijacija je za nešto više od dve godine ispunila, kaže Goran Mijailović, proizvođač rakije iz sela Čumić kod Kragujevca. Članstvo je uvećano na 19 članova, prošle godine je po prvi put uvedeno ocenjivanje kvaliteta u cilju njegovog povećanja, a osim najavaljene manifestacije, udruženje je početkom avgusta 2019., posle dvogodišnjeg procesa, uspelo da oznakom geografskog porekla brendira „Šumadijsku šljivovicu”. Ova sertifikacija će, osim sigurnosti potrošača u recepturu i kvalitet proizvedene rakije, kontrolisana od strane Akreditacionog tela Srbije (labortorija „Jugoinspekta”), doprineti boljem pozicioniranju na domaćem tržištu i lakšem izvozu na tržišta EU. Reč je o prvom sertifikatu u Srbiji o priznavanju geografske oznake po novom Zakonu usaglašenom sa propisima EU.
            - Mi, proizvođači rakije iz Šumadije, želimo da svojim primerom damo podstrek našim kolegama da i oni zaštite svoj proizvod. Želimo da sa njima podelimo naša iskustva, pomognemo u prikupljanju dokumentacije i izradi elaborata - izjavio je Goran Mijailović, predsednik Udruženja, proizvođač rakije iz sela Čumić kod Kragujevca, i dodao da je za članstvo u njihovo Udruženje potrebno da se ispune određeni uslovi. Niko ne može postati njihov član ako nije registrovan, ali Udruženje, svakom ko želi da im priđe, a nije registrovan, može pomoći u procesu registracije. Član Udruženja može da bude samo ona destilerija čija se proizvodnja odvija na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga. „Hobi proizvođači“ nemaju njihovu podršku.
            Kada je kvalitet u pitanju drugu godinu za redom, Udruženje organizuje ocenu kvaliteta, ne na osnovu poslatih uzoraka učesnika, već direktno iz flaša skinutih sa polica prodavnica, kako bi se izbegla mogućnost „pripreme“ uzoraka za ocenjivanje. To je signal koji članovi „Šumadijske rakije“ žele da pošalju potrošačima, da budu sigurni da ono što je u flaši odgovara deklaraciji, odnosno oceni kvaliteta iza koje stoji stručna komisija.
            - Dosta toga smo uradili, ali nam predstoji još mnogo posla na poboljšanju i standardizaciji kvaliteta, posebno šumadijske rakije, odnosno „Šumadijske šljivovice“ po kojoj je Šumadija prepoznatljiva. Radimo edukacije naših članova i kooperanata kada je u pitanju proizvodnja rakije, proizvodnja voća ili proizvodnja meke rakije. Svake godine postavljamo pred sebe velike zadatke kada je u pitanju plan aktivnosti Udruženja i kada je u pitanju teritorijalna prepoznatljivost i održivost kvaliteta. Sigurno da posle svih ovih dešavanja nećemo stati, planiramo još strožiji kriterijum za naše članove. U poslednje vreme se sve više pije šljivovica zato što je podignut kvalitet, standardizovana je proizvodnja i niko više ne očekuje loš proizvod. Naprotiv, na osnovu uzoraka jakih alkoholnih pića iz drugih zemalja složili smo se da je naša „Šumadijska šljiva“ među najboljim u svetu - autoritativno zaključuje gospodin Mijailović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com