Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Projekat JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO na Sajmu turizma u Kragujevcu

Projekat JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO na Sajmu turizma u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Projekat pod nazivom JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO, Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC Informativni centar) iz Novog Sada, trajao je šest meseci i animirao 15 udruženja žena iz Vojvodine, u cilju poboljšanja položaja žena u seoskim sredinama. Jedan od zadataka ovog projekta bio je da uz primenu savremenih znanja, modernih tehnologija, doprinese njihovoj ekonomskoj, socijalnoj i medijskoj promociji.

            Ovaj projekat nastavlja započet proces sa ovim udruženjima, šireći svoju mrežu na nova udruženja, ovoga puta na teritoriji Srbije. Prva stanica na tom putu bio je XI Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma i 06. Sajam zimnice u Kragujevcu. Direktorica BSC centra, gospođa Marija Vujaković, predstavila je projekat JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO 23. novembra u Medija centru Šumadija sajma. 
            - Vrlo sam zadovoljna iz nekoliko razloga. Iznenađena sam prijemom, gostoprimstvom i uvažavanjem od strane Snežane Milisavljević iz GTO Kragujevac, kao i v.d. direktora GTO Bojana Pavlovića. Dali su mi mogućnost da u jednočasovnom obraćanju svim zainteresovanim udruženjima, kojih nije bilo mnogo, ali su sva koja su učestvovala na sajmu bila prisutna i na predstavljanju projekta, upoznam sa njegovom suštinom. Imala sam utisak da su očekivali formalniju prezentaciju i taksativno iznošenje pravila i zadataka, ali to nije smisao projekta, niti moja ideja. Prijatno sam iznenađena što su svi pažljivo slušali i pratili moju interpretaciju, mada ne i sigurna da su razumeli onako kako sam želela, jer ovo je tek početak naše komunikacije. Bilo je dosta pitanja, interesovanja za pojedine segmente projekta, i indicije da će neka od prisutnih udruženja i pojedinaca naći svoj motiv i opravdanje da se uključe u „Jaku ženu“ - rekla je gospođa Vujaković, i nastavila:
            - Mogle su se čuti dileme, pre svega u pogledu finansijskog aspekta projekta, ali treba vremena da se objasni da ovaj naš model podrške njihovom ekonomskom osnaživanju je donatorska, a ne priča o finansijskim sredistvima u otvorenom obliku. Tu se radi o svim vidovima donacija: i materijalnim i tehničkim, u vidu građevinskog materijala..., sa svrhom da se delegirani problem jednog udruženja reši.  
            Cela priča oko našeg projekta je vrlo intrigantna. Način umrežavanja žena, u ovom slučaju iz Šumadije, kasnije i žena iz drugih regiona Srbije, veliki je izazov i za nas, kao pokretače projekta, ali i za udruženja s kojima ćemo ući u zajednički proces. Problem postoji iz razloga što BSC centar nema sopstveni budžet da pokrije sve aktivnosti u sledećoj godini za nove članice, da uradi sve ono što je uradio sa prvih 15 udruženja. Moraćemo da radimo na razvijanju modela kako da se pod imenom JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO i po toj šemi, radi u centralnoj, istočnoj, zapadnoj Srbiji, da ne bi bilo previše odstupanja, različitosti, već da svi težimo ka zajedničkom cilju. Tamo gde postoji dobra volja i želja da se sarađuje, a problemi rešavaju, problemi će biti rešeni. Nadam se da je ovo prvi korak upoznavanja sa našim projektom, a da u narednom periodu predstoji intenzivnije radno sastajanje, gde ćemo morati da sednemo i vidmo dileme, što nije definisano i što nam u ovom momentu nije jasno, te način prevazilaženja svega šta nam stoji na putu da bismo mogli da implementiramo ovaj model po celoj Srbiji, na zadovoljstvo i korist udruženja i žena u njima - objasnila je gospođa Vujaković.
            Ideja projekta JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO je stvaranje jedinstvene slike Srbije i njenog svakolikog bogatstva ukusa, jezika, veština, umenja. Smisao rada BSC centra nije da nameće, već da podrži kreatvnost žena, njihove ideje, da ih „upakuje“.
            - Ne mora sve ići težim putem. Mi smo tu da olakšamo taj put. Ono što mi ne možemo, hajde da vidimo ko može - ističe direktorica, i dodaje da ovaj projekat ima dublji značaj, a to je podrška aktivnim ženama u svakom udruženju kako bi se izborile za mesto koje im pripada, kao aktivnih kreatora dešavanja i društvenog života u lokalnoj sredini. Suština projekta je da to bude praksa, a ne izuzetak i sa ostalim udruženjima, u svim delovima Srbije, i primer kako žena sa sela može da pomogne da selo oživi, da se njihova deca motivišu, uključe u aktivnosti i nađu razlog ostanka i opstanka u maloj sredini. Neko će u tome uspeti neko ne. Težnja je da takvih primera ima sve više.
            Osim udruženjima žena ovaj projekat se obraća i kompanijama, velikim gazdinstvima, podsećajući ih na njihovo društveno odgovorno ponašanje prema sredini u kojoj su, baveći se određenom delatnošću, ostvarili uspeh. Od njih se očekuje da daju svoj doprinos procesu osnaživanja žena. JAKA ŽENA - SNAŽNO SELO u fokus stavlja čoveka. Bez obzira na tehnološki razvoj i opšti napredak, čovek je u centru svega. Niko ne može biti toliko zadovoljan i srećan svojim uspehom ako taj uspeh ne podeli sa onima koji su doprineli da do njega dođe.
            Ovo su samo neke od crtica o kojima je bilo reči na Sajmu turizma u Kragujevcu, tokom predstavljanja projekta, kompleksnog i zahtevnog procesa, inovativnog na našim prostorima, preko potrebnim kao potpora vrednim i sposobnim ženama, nosiocima lokalnog razvoja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com