Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Zoran Dragoljević Žorž: U svet treba da izađemo sa iskrenom, realnom i kvalitetnom ponudom

Zoran Dragoljević Žorž: U svet treba da izađemo sa iskrenom, realnom i kvalitetnom ponudom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            U očekivanju da se javnosti predstavi monografija gospodina Zorana Dragoljevića Žorža, kancelara Vinskog viteškog reda Šumadije (VVRŠ) - „Vinorodna Šumadija“, u izdanju Službenog Glasnika i Wine Expert, kojom je obuhvaćen vinski rejon Šumadije, njena prošlost, teroar, vinske sorte grožđa, vinarije i vina, vinske karte, slaganje vina i hrane, kalendar vinskih događaja i Vinski put, Udruženje vinara Šumadije i Vinski viteški red Šumadije, uveliko pripremaju VI Salon vina Kragujevac 2020, zakazan za 11. april u Kongresnom centru hotela „Kragujevac“. Salon vina Kragujevac 2020 je regionalna manifestacija koju organizuje Vinski viteški red Šumadije.

Po oceni vinskog portala Vino.rs,  Salon vina u Kragujevcu je u kategoriji vinskih manifestacija proglašen NAJBOLJOM VINSKOM MANIFESTACIJOM U SRBIJI u 2018. godini.
            Vinski rejon Šumadije, koji obuhvata Krnjevačko, Oplenačko, Kragujevačko i Račansko vinogorje, u mnogo čemu je prvi: u selu Krnjevo, Mija Radovanović je 1990. formirao prvu privatnu vinariju u Srbiji, a dve godine kasnije i Božidar Aleksanrović u Vinči.
            Šumadinci su ti koji su pokrenuli proces oznake geografskog porekla vina, kao i osnivanje Saveza vinara i vinogradara Srbije, finaliziran 01. jula 2019. godine, sa svih dvanaest trenutno postojećih regionalnih udruženja vinara i vinogradara u Srbiji. Za predsednika Saveza izabran je Božidar Aleksandrović. Šumadijska udruženja tesno sarađuju sa ostalim udruženjima vinara i vinogradara u Srbiji, smatrajući da samo dobro brendirana regija može da da pravu ponudu.
            Po mišljenju gospodina Zorana Dragoljevića Žorža, visokoj reputaciji Šumadijskog rejona doprinelo je zajedništvo, uzajamno poštovanje i saradnja najaktivnijeg i najuspešnijeg regionalnog Udruženja vinara Šumadije i Vinskog viteškog reda Šumadije.
            - Podsetio bih da je VVRŠ osnovan na Svetski dan vina, 25. maja 2013. godine u Kragujevcu od strane trinaest Vitezova vina i Vinskih dama. Danas Udruženje broji 19 članova, ali i petnaest počasnih članovi VVRŠ sa titulom POČASNI VINSKI VITEZ, i osamnaest članova sa titulom PRIJATELJ Vinskog viteškog reda Šumadije. Vinari Šumadije zbog svojih obaveza nisu u mogućnosti da aktivno učestvuju u radu Reda, ali najbolji šumadijski vinari su naši počasni vinski vitezovi. Na taj način se trudimo da očuvamo dignitet ličnog, profesionalnog i dignitet regije Šumadija koja je u centru pažnje. Dok su vinari Šumadije organizovani u Udruženje vinara Šumadije i bave se vinogradarstvom i primarnom proizvodnjom, Udruženje VVRŠ se bavi promocijom i marketingom, razvojem i negovanjem vinske kulture, nauke o vinu i vinogradarstvu, afirmaciji viteških vrednosti i sl., tesno sarađujući sa Udruženjem vinara Šumadije na svim projektima - objašnjava kancelar.
            Svoju misiju bredniranja regije Šumadije, a ne pojedinih mesta i vinarija, viteški red je započeo ugledajući se na vinske centre iz Istre, Gorinških brda, Italije, Mađarske, prikupljajući njihova pozitivna iskustva i prenoseći ih na svoj teren.
            - Mislim da imamo dovoljno dobre razloge da našu regiju predstavimo svetu i pozovemo svet da dođe kod nas. Dva su najvažnija, od kojih je prvi vinska priča, a drugi je još važniji, kvalitet koji mora da prati tu vinsku priču. Svet je zasićen internacionalnim sortama, tipa Chardonnay, Sauvignom Blanc, Merlot, Cabernet... U fokusu interesovanja su novi teroari i neke nove destinacije sa novim sortama i vinima. Sa ponosom mogu da kažem da mi na sreću imamo autohtonu srednjovekovnu sortu Prokupac, u Šumadiji poznatu pod nazivom Kameničarka, u Župi joj je izvorno ime Rskavac, od crvenih, i Tamjaniku i Smederevku od belih. Svet se zanima za naše autohtone sorte, a mi se trudimo da odgovorimo sjajnim kvalitetom. Naš jedini problem je što nemamo kvantitet - objašnjava gospodin Dragoljević, koji je u svojoj knjizi „Vinorodna Šumadija“ izneo zbirne podatke iz marta 2019. godine, gde kaže da se u Šumadiji gaji 17 belih sorti vinskog grožđa i 13 crvenih. Da ima 26 vinarija i jedan tradicionalan manastirski podrum Manastir Drača. Proizvodnja vina u Šumadiji iznosi 3.150.000 litara. Šumadijski vinari imaju relativno male površine vinograda, ukupno oko 260 ha u svom vlasništvu, ostalo je u kooperaciji, i to je pokazatelj koji zabrinjava. Ohrabruje činjenica da su vina iz Šumadijskog rejona postigla svetski uspeh u svim kategorijama, i među belim i crvenim vinima, i među autohtonim sortama i vinima.
            - Najkvalitetnije što Srbija može da ponudi su naša pića, hrana i očuvani pejzaž i da sa tim može da konkuriše svetu. Pokušavamo da brendiramo tu vrstu ponude, što radimo kroz ova Udruženja, jer smatramo da je to pravi put i način da se nametnemo i budemo zapaženi. Mi smo lideri u novim idejama, projektima, i želimo da predstavimo Šumadiju kvalitetom svega onoga što regija nudi - zaključio je gospodin Zoran Dragoljević Žorž.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com