Thu12032020

Poslednja izmena:12:26:49 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Janin raj - mesto u kojem se jede zdravlje

Janin raj - mesto u kojem se jede zdravlje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Zagovornika života u prirodi je sve više, ali se malo ko za njega odlučuje. Svi preporučuju boravak na čistom vazduhu, aktivnosti daleko od zagađivača životnog prostora. Sve to znamo, i dalje pričamo, a ni sami sebe ne umemo da ubedimo i nešto promenimo.

One retke, koji su se odlučili na model života po prirodnim principima, konceptu primerenom iskonskim potrebama čoveka, pominjemo kao primere dobre prakse koje treba slediti. Oni su heroji današnjice, jer su uspeli da „tehnološke prednosti“ koriste sa merom, a gro vremana u saživotu sa prirodom.
            Četvoročlano domaćinstvo Svetlane i Dragana Cvetkovića je upravo definicija bajkovitog i idiličnog seoskog života. Međutim, njihov život je takav ne zato što im ga je neko dao, već zato što su ga oni takvog izgradili, i još uvek ga grade. To je život u koji su uložili sve svoje vreme, energiju, ljubav i znanje. U kojem svaki dan počinje radom, i radom se završava, retko kad sa slobodnim vremenom, i to isprekidanim, i kada im drugi dozvole. Zato, i posle deceniju i po stvaranja svog „raja“, od nekada zapuštenog prostora u vikend naselju Petrovac, pet kilometara udaljenom od centra Kragujevca, gde su Cvetkovići nekada živeli, niko u njihovoj okolini se nije „primio“ na njihovu priču i razvio domaćinstvo poput njihovog. Nije da ne žele. Treba to moći. Za život po uzoru na porodicu Cvetković, treba biti vredan, uporan, smeran, idejan i kreativan. Treba mnogo znati, mnogo hteti i pre svega voleti.
            Upravo je ljubav ta koja isijava iz ove porodice, od one pune topline i poštovanja roditelja i njihove dve, mogli bismo reći već odrasle ćerke, preko one prema životinjama i biljkama, do ljubavi prema životu. Kada ih upitate za dalje planove, uz osmeh će vam odgovoriti da su planirali 30 koza, a danas ih imaju nešto više.
            Gospodin Dragan Cvetković je veterinarski tehničar, zaljubljenik u stare rase, pa se u sklopu „Janinog raja“ osim ćurki, gusaka, morki, mogu videti koke Stara gološijanka, Somborska kaporka, Kosovski pevač, svinje Moravke. U domaćinstvu se u organskoj bašti i plasteniku uzgajaju i stare vrste biljnih kultura poput đule ili kaline, jasmina, jabuke jablanke, paradajza volovsko srce i jabučara.
            Najmlađa aktivnost porodice Cvetković je seoski turizam. Njihova kuća sa dvorištem možda nije autentičan, ali je najlepši i najreprezentativniji prikaz kulture i načina života ovdašnjih „građana sela“, koju Gradska turistička organizacija Kragujevac rado preporučuje turistima. „Janin raj“ nalaze i sami dolaze turisti iz Indonezije, Japana, Južne Amerike... Čuli su da tu mogu probati proverene domaće proizvode, od ajvara, džemova i pekmeza, do domaćih kobasica, pršuta, mladog kozjeg sira, kačkavalja, sa dodacima i bez njih, domaćih čorbi i pita, pečenja i gulaša, raznih salata, ručno mešenog hleba, čak i tri vrste jaja: kokošjih, guščijih i prepeličjih. U domaćinstvu se proizvode i domaći sokovi. Jedino se, za sada, kupuje rakija, jer za njeno pečenje nema dovoljno vremena. Od ove godine Cvetkovići proizvode i kajmak, ali samo za potrebe svojih gostiju. Oni koji dođu u „Janin raj“ mogu poneti jaja, masti, sireve, dobro raspoloženje i po koju pouku o životu i kako ga živeti.
            Specijalitet kuće - jareći sač je samo jedan od povoda za dolazak u ovo domaćinstvo, gde se, u ušuškanom i autentičnom prostoru koji može da primi 50 gostiju, dočekuju gosti, organizuju proslave, dočeci Nove godine, zapravo mesto u kojem se „jede zdravlje“.
            Po vokaciji turistički tehničar, gospođa Cvetković je pre pet godina podržala koncept seoskog turističkog domaćinstva, ali kaže da bez pomoći supruga, njegovog prirodnog dara za druženje sa ljudima, ne bi mogla da ispriča ovako jednu kompleksnu priču. Ona je stručnjak i za baštu, zimnicu, pripremu najrazličitijih jela i starinskih pita, okušala se u spravljanju likera, ali najviše voli druženje sa cvećem. Okućnica i dvorište o kojem se brine Svetlana Cvetković tri godine uzastopno bilo je pobednik „Dana otvorenih dvorišta“ i to u kategirijama park-dvorište, dvorište i etno-dvorište, manifestacije koja u organizaciji GTO Kragujevac obuhvata seoska domaćinstva Centralne Srbije.
            Svako ko dođe u Kragujevac obavezno mora da poseti „Janin raj“ (signalizacije nema, ali ako u GPS ukucate „Janin raj“ lako ćete doći pred kapiju raja). Tu će vas dočekati nasmejanih lica domaćini, voljnih da vas ugoste, počaste, da vam pokažu mini zoo vrt, koji se zvanično tako ne zove, ali koji na to liči. Svako onaj ko poželi da oseti čar dugih, zvezdanih seoskih noći i zvukove prirode, miris pokošene trave pomešan sa mirisima cvetnih rundela u dovorištu, može tu da provede dan-dva i prespava u jednoj od tri komforne sobe u kući za goste i podeli vreme sa ovom divnom porodicom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar