Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Saša Dujin: Novi Bečej vraća u detinjstvo

Saša Dujin: Novi Bečej vraća u detinjstvo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Jedna od opština koja je, pre svega zahvaljujući atraktivnim turističkim proizvodima – manifestacijama, uspela da turistički potencijal, o kojem tako mnogo pričamo, pretvori u konkretan ekonomski resurs, je opština Novi Bečej.

            Turistička organizacija opštine Novi Bečej (TOONB), predstavila je svoju turističku ponudu na tek završenom XI Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, gde je po oceni stručnog žirija ostavila najbolji utisak pripremajući tradicionalni banatski fruštuk i banatski disnotor, onako kako se to još uvek, domaćinski i uz muziku, radi i danas.
            Već sledeće nedelje, od 06. do 08. decembra, u kalendaru novobečejskih manifestacija je „Manić - Tisa 63“, u okviru koje će osmu godinu za redom ljubitelji prirode moći da uživaju u zimskom ribolovu i tradicionalnom vojvođanskom svinjokolju u kampu ispred novobečejske brane. Organizaciju međunarodne manifestacije „Manić - Tisa 63“,, na koju dolaze mađarski, slovanački, češki, slovački pecaroši i oni iz Francuske i Italije, potpisuje „Klub ljubitelja reke Tise - Tisa 63“ u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej i po prvi put Turističkom organizacijom opštine Bečej.
            Saša Dujin, direktor TOONB kaže da su sadašnje novobečejske manifestacije rezultat pažljivog odabira svega dobrog iz prethodnog perioda i razvoja održivog turizma kao savremenog koncepta. a nagrade, kao posledica dobro odrađenog posla, samo su potvrda uvažavanja od srane relevantnih činilaca.
            Akcenat rada TOONB je promocija turističke ponude opštine Novi Bečej na svim sajmovima u zemlji i regionu. Da je i ovaj segment rada na visokom stepenu potvrdilo je istraživanje za prošlu godinu. I dalje su gosti iz Mađarske u Novom Bečeju bili najbrojniji, zato se budimpeštanski Sajam turizam ne propušta, slede Slovenci, Bugari, a cilj turističkih radnika ove opštine je animacija gostiju iz RS i BiH. Preliminarni presek dolazaka turista na kraju oktobra ove godine, pokazao je isti broj noćenja kao za celu prethodnu godinu. To znači da će za preostala dva meseca, kada se konstantno beleži povećanje broja noćenja, očekuje +20% gostiju u odnosu na prethodnu godinu.
            - TOONB je uzela proaktivnu ulogu u turističkoj proizvodnji. U zaštićenoj zoni jezgra starog Vranjeva otvoren je Hostel sa 44 ležaja, od kojih je polovina rasprodata do kraja godine, uz najavu da će tako biti i prvih šest meseci naredne godine. Osim Hostela, izdaje se sala, a TOONB ostvaruje prihod. Još uvek je najveći problem Novog Bečeja, kada je turizam u pitanju, smeštajni i restoranski kapaciteti koji u naredne godine - dve nameravamo da rešimo. Na taj način ćemo doprineti ne samo pričom nego svojim radom, svojim primerom kako se može od turizma živeti, kako se može zaposliti određen broj saradnika. Sledeće godine planira se završetak dečjeg odmarališta - dvorca Hertelendi u Bočaru, i mogu da obećam pune kapacitete, koji će ozbiljno uticati na povećanje broja gostiju koji će se zadržati više od jednog dana u našoj opštini - saopštio je direktor.
            Paralelno sa širenjem smeštajnih kapaciteta radi se na adaptaciji novih sadržaja, muzeja (Glavaševa kuća). Novobečejska šuma preuređuje se u park sa uređenim šetačkim i stazama za zaljubljene, trim stazom, klupama za odmor i zonom adrenalina (paintball teren, zip line, veštačka stena). U toku je postavljanje biciklističke signalizacije koja bi trebalo da poveća sigurnost bajkera koji dolaze u Novi Bečej, tim pre što je novobečejski Hostel bike friendly orijentisan.
            U skladu sa Strategijom turističkog razvoja i novog Zakona u turizmu, kojima se podstiče regionalizacija, u toku su pregovori o ujedinjenoj ponudi i zajedničkim promocijama opština Novi Bečej, Bečej, Temerin i Žabalj i regije Donje Potisje. Između prve dve opštine saradnja je načelno dogovorena, sa druge dve konačan dogovor se očekuje do kraja godine jer ova regija, koju „Tisa spaja, a ne razdvaja“, ima šta da ponudi turistima.
            - Novi Bečej lep, možda najčistiji grad u Srbiji, koji, naslonjen na Tisu, sebično čuva svoju kolokvijalnost. Zato turisti vole da ga pohode, jer ih mi, Novobečejci, vraćamo u detinjstvo, u vreme kojeg se sa velikom emocijom sećaju. Magija Novog Bečeja je što se ne pretvara da je ono što nije, ali voli da pokaže kakav jeste. Ume toplo da dočeka svakog, da ugosti tako da je gostima prijatno, kao na selu kod bake. Svaki domaćin će rad svakog gosta iz kredenca da izvuče kajsijevaču koja na kajsiju miriše, kompot od trešanja i dunja koje rastu u dvorištu. Novobečejci su uvek raspoloženi za divan sa svojim gostima (i izemeđu sebe). Gost pak može uzeti bicikl i provozati se šorom, napraviti zimnicu ako neće da kupi gotovu, ili da sedi i gleda najlepši zalazak sunca i uživa  - objašnjava gospodin Dujin, i dodaje da se na manifestacijama gde oni nastupaju, svi guraju oko katlanke u kojoj se tope čvarci, dime se okrećući kobasicu nabodenu na štapu na otvorenoj vatri. Ne zato što im je hladno, već zato što im je lepo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com