Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Drugo lice Istočne Srbije - Biseri Đerdapa i Donjeg Podunavlja

Drugo lice Istočne Srbije - Biseri Đerdapa i Donjeg Podunavlja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Prošle, 2018. godine zaživela je ideja koja je godinama, decenijama provocirala, nametala se svojom jedinstvenošću, ali ju je tek bivša direktorica Turističke organizacije Golubac, Tatjana Miloradović, kao nisku bisera nanizala i isplela predivnu, do sada neispričanu turističku priču, sa konotacijom na prošlost, veličinu i značaj ovog prostora kao kolevke evropske i svetske civilizacije.

            Ovim projektom objedinjena je turistička ponuda šest opština i njihovih turističkih organizacija (Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Donjeg Milanovca, Kladova, Negotina), NP „Đerdap“, predstavnika privatnog sektora kao glavnih nosilaca razvoja svake opštine.
            U toj najsjajnijoj od svih niski nižu se jedan za drugim Lepenski vir, arheološko naaziše iz VII milenijuma pre naše ere, od kojeg u svetu nema starijeg, delimično potopljenog izgradnjom Hidrocentrale „Đerdap“. Ko je i kako tamo živeo može da se vidi u Muzeju „Lepenski vir“. Druga stranica ove istorijske čitanke govori o Carskoj palati Diana, iz I veka naše ere, koja će naredne godine biti rekonstruisana i Tvrđavi Fetislam koja takođe čeka obnavljanje. Trajanov put/Via Traiana vodi do Trajanove table (Tabula Traiana) rеlјеfa sа natpisоm kojim je rimski imperator Nerva Trajan (Nerva Traianus Augustus), pre 1900 godina označio zаvršеtаk radova na trаsirаnju оbаlskоg putа, Donje klisure Dunava.  Trajanova tabla je 1969., zbog izgradnje hidroeletrane podignuta za 20/25 m i tako zaštićenа od potapanja. Na tom putu mogu se videti i ostaci najvećeg u to vreme arhitektonoskog poduhvata, Trajanovog mosta podignutog (od 103. -105.),  istočno od Gvozdene Kapije, u blizini današnjih gradova Drobeta -Turnu Severin (Rumunija) i Kladova (Srbija), preko Dunava koji je na tom mestu širok 800 m. Most je bio izgrađen od kamena, dužine 1.097,5 m, sa lukovima visoko iznad vode, 20 stubova i portalima na pristupu sa obe strane. Sav sjaj i razmere ovog mosta mogu se videti u Arheološkom muzeju Đerdapa u Kladovu.
            Dalje se Limes Danubiensis-om stiže do Tvrđave Golubački grad. Prvi zapis o njenom postojanju datira iz XV veka, ali se zna da je podignuta na rimskom uvrđenju. Čine je 9 kula povezane bedemom i Palata. Unutrašnji deo utvrđenja, sa najvišom Don-žon ili branič kulom, poznatom kao Šešir kula, i Spoljno, u vreme ratova bilo je prvo na udaru. Unutrašnje utvrđenje - Gornji grad je najstarije, dok se narednim fazama i vremenu vladavine despota Stefana Lazarevića pripisuje izgradnja Palate sa kulom koja je brani, i sistem kula i bedema spoljnog utvrđenja.
            Oko 25 km od Požarevca i 15 km od Velikog Gradišta u istoimenom selu, nalazi se Tvrđava Ram. Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka Dunavu, a pretpostavlja se da je grad podignut nasuprot tvrđavi Haram, sa druge strane reke od koje danas nije ništa ostalo. Priča kaže da je turski sultan Bajazit II (1430-1512) obilazeći svoje vojnike zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav, i na ihramu (ćilimu), zaspao. Kada se probudio osećao se tako dobro da je naredio da se na mestu njegovog ihrama sagradi tvrđava. U samoj tvrđavi pronađeni su ostaci rimske građevine sa vodovodom i odvodom otpadnih voda, ali to još treba da se istraži.
            Preko niza Vidikovaca na tom putu stiže se i do Viminacijuma, glavnog grada Gornje Mezije, koji čuva šest vekova dinamičnog razvoja, mesta trgovine i susreta kulture istoka i zapada. Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria), Rimske terme, amfiteatar, Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan, samo su neki od objekata dostupni turistima. Viminacijum je bio i značajno vojno uporište u kome je bila stacionirana rimska legija (legio VII Claudia pia fidelis).
I to sve se nalazi u našoj zemlji, na relativno malom području, u Istočnoj Srbiji.
            - Dunav je reka života, ljubavi i civilizacije. Obale Dunava nisu samo predeli izvanrednih prirodnih lepota, već i mesta bremenita istorijskim događajima, moćnih građevina, kao svedočanstvima, kojima se i danas divimo. Ovde je priroda sasvim nezagađena, a tradicija i običaji oslonjeni na one iz predhrišćanskog vremena. Ali, turističku ponudu nismo sveli samo na vožnju brodom i priče o tome šta se nalazi na levoj, odnosno desnoj obali Dunava. U našu priču uključeni su i muzeji, vinarije i vinska sela (pimnice: Rajac, Smedovac, Štubik i Rogljevo, gde se krio Hajduk Veljko), hipodrom, restorani sa neodoljivim specijalitetima. Kažu da ako „želite da probate pravu hranu, morate da dođete u Istočnu Srbiju“. Poslednjih godina širi se i zdravstveni turizma, odnosno dentalni, u okviru kojeg se osim zdravstvenih usluga nude i smeštaj i izleti. Tu su i kupališta, pre svega Srebrno jezero u Velikom Gradištu. Generalno, ovoj turističkoj ponudi nedostaju smeštajni kapaciteti, pre svega luksuzni hoteli za prijem elitnijih gostiju - rekla je gospođa Tatjana Miloradović.
            Podrobnije informacije o Biserima Đerdapa i Donjeg Podunavlja možete videti na sajtu: www.biseridunavaidjerdapa.rs. Ove godine štampana je brošura na srpskom, rumunskom, jer 50% turista dolazi iz Rumunije, i na engleskom jeziku, za potrebe turista koji ovde dolaze i staju (Golubačka tvrđava, Lepenski vir) kruzerima i komentarišu: „Ovog nema nigde na svetu“.
            - Cilj projekta je da moju Istočnu Srbiju preko projekta prekogranične saradnje promovišem svuda, ne samo u Evropi, nego i svetu. Mnogo se ljudi odavde iselilo, a ja želim da zadržim ovu decu dajući im mogućnost da rade i zarade. Dunav daje ogromne mogućnosti, samo nam treba prostora da ih ostvarimo - ističe Tatjana Miloradović, dodajući da u Istočnoj Srbiji za svakog gosta ima po nešto. Ko želi može da provede odmor kupajući se na Srebrnom jezeru, i da malim brodićima za pet i osam osoba krstari Dunavom obilazeći lokalitete, upoznajući se sa divnim pričama. Gurmani pak, ne bi smeli da propuste užitak u Vili Jelena 012, biseru gastronomske ponude Požarevca, ili restoranu Kasina kod ajduka u Velikom Gradištu i njihovim ribljim specijalitetima.
            Nepravedno bi bilo govoriti o biserima Donjeg Podunavlja, a ne pomenuti manastir Tumane, njegove monahe koji su, došavši pre četiri i po godine, preporodili ovo mesto. Za ime manastira Tumane vezuju se predanja koja kažu da je srpski junak Miloš Obilić, bio u lovu i misleći da je srna, srelom smrtno ranio isposnika Zosima, koji je živeo u obližnjoj pećini. Kada ga je Miloš poneo na rukama, Zosima reče: „Tu me mani i pusti da umrem". Na mestu gde je Zosim izdahnuo, Miloš je, da bi umanjio žalost i greh, sazidao manastir. Potom su glasnici doneli Milošu poruku Kneza Lazara: „Tu mani zadužbinu, no oma dođi u Kruševac da se posavetujemo ‘oćemo li na Kosovo protiv neprijatelja". Dva puta izgovoreno „tu mani“ odredilo je manastiru ime.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com