Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost

Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Projekat „Tradicionalni i standardni kvalitet - TASQ“, u trajanju od 01. jula 2018. do 30. juna 2020. godine, realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Ovaj program podržava razvoj stabilnog regiona okrenutog saradnji pod sloganom „Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost“. Koordinator projekta je Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS). Partneri sa mađarske strane su: Eurotender asocijacija i Udruženje za region Homokhatsag, i Fakultetet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK) i Zadružni savez Vojvodine (ZSV), iz Srbije. Ukupna vrednost projekta je 414.754,82 EUR, uz 85% učešća EU.

Projekat TASQ ima za cilj povećanje vidljivosti i prisustva tradicionalnih prehrambenih proizvoda na jednom širem području regiona Mađarske i Srbije uz upotrebu inovativnih marketinških i proizvodnih tehnika. Da bi se taj cilj bio ostvaren, bilo je potrebno podići i standardizovati kvalitet tradicionalnih prehrambenih proizvoda i omogućiti im nove promotivne i prodajne kanale.
            Dr Predrag Ikonić, viši naučni saradnik na FINS-u, je rekao da je ideja za realizaciju projekta proistekla iz sve veće zainteresovanosti potrošača za tradicionalne prehrambene proizvode. Međutim, proizvođači tradicionalne hrane suočeni su sa problemom standardizacije kvaliteta svojih proizvoda, kao i njihovim plasiranjem na tržište. Izražen je i problem potrošača da dođu do visoko kvalitetnih tradicionalnih proizvoda.
            Dr Ikonić objašnjava da je primarni zadatak stručnjaka FINS-a bio razvijanje TASQ sistema, Pravilnika i metodologije, odnosno načina na koji će se ostvariti i garantovati kvalitet tradicionalnih proizvoda. U zavisnosti od nivoa kvaliteta, tradicionalni proizvodi obuhvaćeni projektom, ubuduće će na deklaraciji biti označeni: Zlatnim žigom kvaliteta - TASQ, Srebrnim žigom kvaliteta - TASQ, Zelenim žigom kvaliteta - TASQ.
            Učešće na TASQ projektu proizvođačima tradicionalnih prehrambenih proizvoda omogućava: standardizaciju kvaliteta i procesa proizvodnje kroz stručni Izveštaj akreditovane laboratorije o kvalitetu i bezbednosti proizvoda, označavanje proizvoda registrovanim žigom garancije kvaliteta, savete stručnjaka po pitanju deklarisanja proizvoda, savete stručnjaka vezane za pakovanje proizvoda - produžetak trajnosti, povećanje konkurentnosti i poverenja potrošača u kvalitet proizvoda, intenziviranje distribucije proizvoda putem novih promotivnih i prodajnih kanala, kao i pristup platformi za e-trgovinu, za čiju izradu je bio zadužen tim sa FIMEK-a.
            Doc. dr Jovana Gardašević, asistent na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžemnt u Novom Sadu je istakla da je FIMEK institucija koja je prepoznala mogućnost učešća na projektu kao partner, sa osnovnim zadatkom istraživanjua tržišta i marketing aktivnostima sa ciljem povećanja vidljivosti, kako samog projekta TSAQ, tako i sistema kvaliteta TASQ, odnosno žiga. Kreiranjem sajta: www.tasq.rs, sa svim neophodnim podacima, informacijama vezanim za ovaj projekat i za sistem kvaliteta TASQ, aktvirana je i platforma koja treba da predstavlja novi prodajni i promotivni kanal sa svim proizvođačima tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Aktivnosti FIMEK tima vezane su i za realizaciju jednog dela Priručnika za pokretanje sopstvenog biznisa sa svim neophodnim informacijama kako i na koji način proizvođači prehrambenih tradicionalnih proizvoda treba svoje poslovanje da regulišu kako bi bili i izvozno orijentisani, u ovom slučaju u Mađarsku. Deo Priručnika govori o pravnoj i finansijskoj regulativi za započinjanje biznisa ili, njegovog širenja na inostrana tržišta.
            Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), gospodin Radislav Jovanov je naglasio da je projekat TASQ, mada nedovršen, već postigao svoj cilj. Po njegovim rečima, uključivanjem zadružnog sektora data je mogućnost za pokretanje sela, za proizvodnju pravih, domaćih, zdravih proizvoda, postizanja pravog kvaliteta i pronalaženja pravog kupca.
            Sekretar ZSV mr Jelena Nestorov Bizonj je rekla da je uloga ZSV u ovom projektu da poveže proizvođače tradicionalne hrane sa FINS-om koji će vršiti sertifikaciju njihovih proizvoda i FIMEK-om koji će se baviti marketingom njihovih proizvoda, u cilju da sa svojim proizvodima dokazanog kvaliteta mogu pojaviti na tržištu poljoprivrednih proizvoda, ne samo na širem tržištu, već i u maloprodajama. Po njenim rečima sve je veći broj proizvođača domaćih proizvoda orijentisanih na svoje lokalno tržište bez oznake i garancije kvaliteta. Potražnja za tradicionalnim proizvodima i proizvodima iz oblasti zdrave hrane je sve veća, tako da veliki broj proizvoda nalazi svoje mesto na tržištu.
            Takođe smatra, da će se ovim projektom povećati vrednost proizvoda i u tom smislu ZSV zastupa interes što šire primene ovog projekta. Mnogi od ovih proizvođača samostalno nastupaju na tržištu, što možda u nekim slučajevima i jeste dobro rešenje, ali najčešće to nije slučaj, pa je savet ZSV, bilo da je reč o proizvođačima u okviru i onima izvan projekta, da se udruže u zadruge preko kojih bi plasirali svoje proizvode istog ili sličnog tipa kako bi postignli još veću vrednost proizvoda i obezbedili izlaz na šira tržišta.
            Projektom su obuhvaćeni proizvođači sledećih grupa tradicionalnih proizvoda: proizvodi od mesa, proizvodi od mleka, med, ulje, žita, mlinski i pekarski proizvodi, začini i čajevi, proizvodi od voća i povrća i konditorski proizvodi, bezalkoholni napici i biljno ulje. Projektom TASQ je trenutno obuhvaćeno 80 proizvođača iz Vojvodine, ali se njegovi akteri nadaju da na tome neće stati, već da će ideja zaživeti i da će se proširiti na teritoriju cele Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com