Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prvi rezultati BSC projekta Jaka žena - snažno selo: dva plastenika Klubu žena Belo Blato

Prvi rezultati BSC projekta Jaka žena - snažno selo: dva plastenika Klubu žena Belo Blato

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Početkom decembra u Belom Blatu izvršena je primopredaja dva plastenika, koje su za sadnju jagoda i cveća potražile članice udruženja Kluba žena iz ovog malog banataskog sela zrenjanisnke opštine, a u okviru projekta „Jaka žena - snažno selo“, čiji je nosilac Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC centar).

            Naime, privatna kompanija SAVACOOP d.o.o. i privatno lice, gospođa Lisa Brown, odazvali su se pozivu na saradnju u okviru Donatorskog fruštuka, koji je BSC centar organizovao u zgradi Banovine 15. oktobra, na Međunarodni dan seoskih žena, želeći da skrene pažnju javnosti na položaj žena u ruralnim sredinama i na probleme sa kojima se one suočavaju u svakodnevnom životu.
            Direktorica BSC centra, gospođa Marija Vujaković, je tom prilikom izjavila da su ove dve donacije istom korisniku, Klubu žena Belo Blato, potvrda validnosti ovakvog koncepta rada, i da je prvi „Fruštuk“ imao smisla. Ona je rekla i da je ovo prvo udruženje žena koje je prepoznato kao neko kome treba pomoći, jer je jasno istaklo svoje potrebe, a donatori prepoznali mogućnosti uključivanja.
            - Ovo nije jednostran i jednokratan način uspostavljanja saradnje između nekoga ko je u situaciji da mu je potrebna pomoć. U sledećem momentu će primalac biti u poziciji da pomoć uzvratiti i to je smisao cele ove akcije - da između donatora i primaoca donacije, odnosno Kluba žena Belo Blato, treba očekivati u narednom periodu vrlo dinamičnu saradnju na novim zajedničkim projektima. Na taj način će započeto biti nastavljeno. Belo Blato će biti primer dobre prakse kako treba okupiti celo selo, školsku decu i omladinu, direktora škole i predsednika MZ i naravno žene svih generacija, koje su spremne da svojom energijom i dobrom voljom, posebno neodustajanjem i vizijom kako da dođu do svojim ciljeva, ne ostanu izolovane u svom selu, na geografskom ostrvu između Begeja, Tise i trščanih ritova, sa oko 1.000 žitelja, za koje su sve više zainteresovani turisti - rekla je između ostalog direktorica.
            U sklopu projekta „Jaka žena - snažno selo“ BSC centar već planira sledeći korak, organizaciju drugog Donatorskog fruštuka, kao nastavka ove zajedničke platforme, ali „za sve je potrebno vreme“, podvlači gospođa Vujaković.
            Za učesnike projekta u planu je i organizacija studijskog putovanja, da se vidi kako neko na nekom drugom mestu radi, ne bi li se došlo do novih ideja, promene stavova, načina obraćanja u datoj sredini, da bi se reakcija na njihov glas promenila, jer „jezik obraćanja mora da bude prilagođen jeziku okruženja u kome žene bitišu“, smatra gospođa Vujaković..
            - BSC centar je mala, prilagodljiva organizacija, i kako nam se šta zgodno nametne mi gledamo da to „ubacimo“ i da sa malo sredstava uradimo velike stvari, a sve u cilju realizacije aktivnosti koje smatramo celishodnim. Nadograđivaćemo sajt, obuke započete ove, nastavićemo iduće godine. Radićemo ono što je učesnicama ovog projekta potrebno, a ne ono što mi mislimo da njima treba - zaključila je Marija Vujaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com