Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE EKSPANZIJA BANATSKOG TURIZMA - ZRENJANIN 2019-2020

EKSPANZIJA BANATSKOG TURIZMA - ZRENJANIN 2019-2020

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Turistička organizacija grada Zrenjanina (TOZ) je zahvaljujući većem angažovanju i uvođenju inovacija u poslednjih nekoliko godina uspela da realizuje mnogo toga. Ova, 2019. godina je bila izuzetna o čemu svedoče i dobijene nagrade: Brend ambasador u turizmu zapadnog Balkana na Međunarodnoj agro biznis konferenciji u Vrnjačkoj Banji, nagrada za suvenir na Sajmu seoskog turizma na Goliji, kao i nagrada Novosadskog sajma za doprinos razvoju turizma grada Zrenjanina.

            Pojačane su i programske aktivnosti organizacijom i suorganizacijom događaja i manifestacija na teritoriji čitave opštine: „Dani mimoze”, „Najbolje vino Banata”, „Kobasicijada” u Belom Blatu, „Pčela fest” u Melencima, Osmomartovski i Uskršnji prodajni bazari, „Zdravlje iz košnice” u Lazarevu, prvojmajski uranci na SRC-u „Motel Ada Šumica” i izletištu “Tisa”, „Uskršnje jaje”, „Banatska bajka - leto u gradskoj bašti”, „Karavan Banatske bajke” u naseljenim mestima Belo Blato, Banatski Despotovac, Taraš, Orlovat, Čenta, Farkaždin i Stajićevo, „Buđenje proleća”, „ZRok vikend”, „Banatske vredne ruke”, „Korzo fest”, „Mini gitarijada”, „Leto na Peskari”, besplatna obuka i vožnja skutera „Moto džet akva bajk”, „6. SRB OPEN KUP”, maraton za trofej Džonija Vajsmilera.                           Ostvarena je i saradnja sa institucijama Temišvara. Zahvaljujući tome odrađena je promocija Zrenjanina i manifestacije „Dana piva”, što je doprinelo da je ove godine u tom peridu bilo 5000 više prelaza iz Rumunije. U Herceg Novom je isto promovisan grad, a poseta je uzvraćena nastupom mažoretkinja. „Dani piva”, 34. po redu, su imali rekordnu posetu, a u okviru njih su održani i Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi, Festival tradicije i kulture „Dan Mađarske” kao i „Zlatni kotlić”. Učešće je uzeto i u organizaciji manifestacije „Izađi mi na teglu”. Partneri u realizaciji su bili Gradska uprava, Kulturni centar, IP Media 023, Gradska stambena agencija, mesne zajednice i gradovi.
Što se tiče promocije turističke ponude grada ona je, uz ažuriran i novi propagandni materijal, privukla značajan broj posetilaca na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, na „Beogradskom manifestu”, „Vinofestu” u Vršcu, Međunarodnoj konferenciji u Vrnjačkoj Banji i u Mostaru. Sajt www.visitzrenjanin.comi Facebook nalog su redizajnirani i na njima se nalaze sve informacije, kako o događajima, tako i o smeštajnim kapacitetima i turističkim potencijalima grada Zrenjanina.
            Turističko informativni centar je posebna jedinica TO i nalazi se u centru Zrenjanina, na Trgu slobode, u zgradi Muzeja i u njemu se mogu dobiti sve informacije o sadržajima i smeštajnim kapacitetima i nabaviti originalni suveniri. Bitna stavka ove godine je i razvoj biciklističkog, nautičkog i vinskog turizma, koji sve više uzimaju maha. Najveće čvorište rečnih vodotokova i kanala i prelepa priroda i atari pogodni su kako za turiste, tako i za ribolovce i lovce koji sve više posećuju ovaj deo Srbije. Tu je i bogata gastronomska ponuda koja se ogleda u specijalitetima domaće kuhinje koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naravno, nezaobilazno je kupalište „Peskara”, koje podseća na peščane plaže koje se mogu videti u pojedinim delovima sveta, a nalazi se u okviru grada, kao i sređeno izletište na Tisi.
Posebna pažnja posvećena je Muzeju piva koji se nalazi na obali Begeja, u kom je urađena prva faza renoviranja i gde se nalazi stalna postavka industrijskog nasleđa.
            Nastavak nas očekuje u narednom periodu. U planu je i izgradnja mikronaselja u Kleku namenjenog biciklistima, koje je u sklopu aktivnosti udruženja EUROVELOPARK BANAT. Radi se i na turističkoj signalizaciji i uređenju kompleksa Dunđerskih. U turističku ponudu svakako su uvrštene i značajne građevine i institucije kulture, kao i verski objekti koji plene svojim lepotom i vredi ih obići.
            Zaključak je da su aktivnosti TOZ usklađene sa trendovima na regionalnom i međunarodnom tržištu i predstavljaju sredstvo za sprovođenje razvojne politike, građenje i merenje razvoja grada kao turističke destinacije. Najbolje merilo je svakako sve veća zainteresovanost i posećenost ovog dela Banata koji nudi bogate sadržaje, a činjenično stanje je da ko jednom dođe, taj se uvek vraća. I u narednom periodu će TO Zrenjanina pratiti nove trendove na turističkom tržištu sa namerom da utiče na povećanje kvaliteta usluga kod svih privrednih subjekata iz oblasti turizma i trudiće se da već stečeno poverenje zadrži i poveća.
Dobro došli u Zrenjanin!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com