Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Uručena godišnja priznanja Zadružnog saveza Vojvodine

Uručena godišnja priznanja Zadružnog saveza Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Poslednji dani stare godine po tradiciji su dani kada se sumiraju godišnji rezultati, kada se ističu zaslužni pojedinci. Zadružni savez Vojvodine (ZSV), četrnaesti put za redom, je u ponedeljak, 23. decembra, u prelepom ambijentu Vinske kuće „Kovačević“ u Irigu, u prisustvu predstavnika uglednih zadruga, poslovnih partnera ZSV, predstavnika republičkih i pokrajinskih organa, agrarnih novnarima, organizovao druženje i na primeren način zahvalio medijskim kućama za praćenje i podršku zadružnog sektora.

            Domaćin skupa, predsednik ZSV, gospodin Radislav Jovanov je tom prilikom ponaosob pozdravio zvanice, kao i predstavnike medija, „zahvaljujući kojima je zadružni sektor trenutno u žiži celokupne javnosti“.
            Mr Jelena Nestorov Bizonj, sekretar ZSV je između ostalog rekla da je vreme sve težeg opstanka na tržištu, za čega su potrebni i snalažljivost, ali i veća sve znanja:
            - Za zadruge je ova godina bila jedna od godina u kojoj je trebalo mnogo raditi da bi se postigao dobar rezultat, ali i godina u kojoj su zadruge prepoznate u javnosti kao privredni subjekti koji imaju sve već ugled. Upravo taj ugled treba iskoristi u budućnosti za još bolje pozicioniranje zadružnog sektora. Svedoci smo da su mnoge investicije u zadružnom sektoru u prethodne dve godine ostvarene uz pomoć republičkih i pokrajinskih sredstava koja im ranije nisu bila dostupna. Takođe je ostalo da se izborimo za mnoge druge stvari i tu smo da zajedno u tome uspemo - rekla je sekretarka.
                        Pokrajinska vlada je u protekloj godini, u merama podrške poljoprivredi prepoznala zadruge kao ravnopravne učesnike u konkursnim linijama. To je pre svega rezultat saradnje sa Zadružnim savezom, isto tako i razumevanje potreba zadrugara od strane Pokrajinske vlade. Tim povodom prisutnima se obratio pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, gospodin Mladen Petković, koji je istakao da je 2019, kao i prethodna 2018., bila godina zadrugarstva, konačno na poziciji koju zaslužuje, i izrazio nadu da će se sa takvom praksom nastaviti i u 2020.
            - Koliko je značajno biti član zadruge ogleda se u tome da i preko IPARD-a, evropskih sredstava otvorenih 2018., govori utrkivnje poljoprivrednika da postanu njeni članovi, kako bi dobili dodatne bodove i ostvarili sredstva koja im stoje na raspolaganju. Godine 2016. započeli smo saradnju sa ZSV, danas značajnim partnerom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Pokrajinske vlade i zato je za 2020. godine kreirana posebna konkursna linija namenjena zadrugarma. Nadamo se odnosu kakav smo imali i do sada - istakao je gospodin Petković.
                        Povelju za poljoprivredu ZSV je dodelio redakciji koja je najuspešnije pratila zadružni sektor u 2019. godine - Redakciji za poljoprivredu Informativnog programa RTV, uz obrazloženje da „više od 40 godina kroz emisiju „Brazde“ (i naizmenično „Agromozaik“) informiše poljoprivrednike i zadrugare o brojnim temama od značaja za poljoprivrednu proizvodnju. Od 2014. godine pokreću „Agrodnevnik“, koji svakim radnim danom u trajanju od 20 minuta svim poslenicima agrara pruža pregled iz agrarnog miljea. Ovu redakciju čine sedam dama i Goran Eror. Ispred redakcije nagradu je primila urednica Mirela Mitrić, rekavši da je to rezultat timskog rada, da je zadrugarstvo prepoznato kao generator poljoprivrede i sinonim opstanka sela, kao i da je Redakcija na istom zadatkom sa ZSV i da će tako biti i ubuduće.
            Specijalna nagrada pripala je Radio Novom Sadu, poljoprivrednoj emisiji „Poljoprivredno dobro“ (nekada „O selu, za selo“), za 70 godini uspešnog rada. Aktuelanost, objektivnost i stručni saveti su ono što urednici ove emisije, Stevan Davidović i Đorđe Simović, ističu kao ličnu kartu svog rada.
            Profesoru dr Dragomiru Damjanovu, upravniku Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Vojvodine, pripala je posebna zahvalnica za doprinos očuvanju opšteg zdravlja društva, kao i za saradnju sa ZSV.
            Skup je uveselio direktor prve, na ovim prostorima, složene zadruge „Složni voćar“ u Novom Slankamenu, gospodin Nikola Kotarac, koji je predsedniku ZSV, poznatom po svakodnevnim fizičkim aktivnostima, poklonio bicikl. 

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3128728130473992&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com