Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Nova godina - Slavilo se i još nije kraj

Nova godina - Slavilo se i još nije kraj

  • PDF

            Širom Vojvodine od Sv. Nikole, pa do kraja januara vreme je za praznovanje. Proslavljaju se neke od najčešćih slava poput Sv. Nikole, Sv. Stevana, Sv. Jovana, zaključno sa školskom slavom Sv. Savom. U krugu porodice obeležavaju se dve Badnje večeri, dva Božića, poslednjih godina najviše na trgovima, dve Nove godine.

            Tokom ovih praznika, Novosađani su se potrudili da promišljenim izborom zabavnih sadržaja ovaj grad sve više liči na Evropsku prestonicu kulture 2021.
            Dok je doček Nove godine po gregorijanskom kalendaru (važećem od 15. oktobra 1582. godine, nazvanom po reformatoru papi Grguru XIII), proslavljen uz Bajagu i instruktore i vatromet uz prisustvo velikog broja posetilaca, doček Nove po julijanskom kalendaru (sa početkom primene od 01. januara 45. godine pre naše ere, nazvanom u čast Julija Cezara), izdvojio se bogatstvom i kvalitetom programa na 50 lokacija u gradu.   Nastupila je Irkutska filharmonija sa solistima, Božo Vrećo i Camerata Academica, opera za decu „U cara Trojana kozije uši", TAPAN Live Act, Lollobrigida, Elemental, Kralj Čačka, Dado Topić & Time After Time, Goran Trajkoski, Nolah Live, Let 3, Svemirko, Biljana Krstić i Bistrik orkestar, predstava trupe Telo kao instrument, KabareBre, Letu štuke, Alitor, Ljubičice, Kinga Glik, Duc in Altum, Duo Nomadiko... Otvoreni su i „novi“ koncertni prostori u koje su i sami Novosađini prvi put mogli da uđu, kao što je Reformatorska crkva u kojoj je uz fantastičnu akustiku i raspoloženu i zadovoljnu publiku svirao Trubački orkestar Dejana Petrovića. Koncert koji od mora događaja u gradu odabrao i gradonačelnik gospodin Miloš Vučević.
            Ovo je bila jedna od proba za predstojeće događaje 2021, važan indikator gde se Novi Sad u smislu organizacije nalazi, pravaca budućih delovanja i planiranja narednih koraka do cilja.
            Krajem januara u Novom Sadu i Beogradu, Vlada Republika Srbije i ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji će od 17. januara do 16. februara 2020. organizovati proslavu kineske Nove godine. Nova kineska godina zvanično počinje 25. januara i trajaće do 11. februara 2021. Biće to godina pacova, prvog znaka u kineskoj astrologiji koji označava nove početke na svim poljima - od ljubavi do karijere.
            Poslednjih godina u svim srpskim zemljama prihvaćena je praksa proslave Nove godine po starom srpskom kalendaru. Ove godine, Nova srpska 7528. počeće 02. aprila, ukrštanjem severne i južne energije koje najavljuju leto.
            Ovo su samo četiri najčešće Nove godine koje se praznuju na teritoriji Republike Srbije. Danas je u svetu prisutno oko 50 različitih vrsta kalendara, od 1.500, koliko ih je bilo u upotrebi poslednjih nekoliko milenijuma.

Fotografija: Martin Candir

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com