Mon07062020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Zoran Mišković: Veliki izazov, još veća očekivanja

Zoran Mišković: Veliki izazov, još veća očekivanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Zoran Mišković diplomirani menadžer u gastronomiji i počasni predsednik Kulinarske federacije Srbije (KFS), trenutno u ulozi šefa stručnog štaba angažovan na pripremi Junioriskog tima Srbije za učešće na najprestižnijem svetskom takmičenju u kuvanju, 25. IKA/Culinary Olympics, od 14. do 19. februara u Štutgartu.

            Gospodin Mišković je izrazio zadovoljstvo dinamikom i tokom dosadašnjih priprema. Kaže da je to zahvaljujući tome što je organizacioni tim podeljen u dve grupe, gde svako zna svoj zadatak. Prvu čine zaduženi za planiranje puta, smeštaja, pratećih detalja. Druga grupa predstavlja stručan tim koji se bavi segmentom vezanim za pripremu mladih kuvara za samo takmičenje.
            Takođe napominje da su važeće propozicije Svetske kulinarske asocijacije (WACS) jasne, uslovi poznati, zadaci definisani, i da je za njhovo ispunjenje potreban zavidno visok nivo znanja i veština iz ove oblasti. Međutim, on kao i ostali deo organizacionog tima, veruje u ove mlade ljude, odabrane pre godinu dana, selekcijom uglednih članova KFS. Jedan od kriterijuma izbora jedanaest juniora koji će reprezentovati našu zemlju bila je i starosna granica od 23 godine, i razmišljanje o sledećim nastupima reprezentacije, na kojima će neki od učesnika imati priliku da učestvuju. Jer, po njegovom mišljenju, iskustvo može da odigra presudnu ulogu i da potrebnu prednost.
            - Pošto se IKA/Culinary Olympics održava svake četiri godine, kao i izuzetno značajan - Svetski kulinarski kup, odabirom mlađih, otvorili smo mogućnost njihovog učešća na oba. Neki od njih će tada biti dve godine stariji, ali i sa ogromnim iskustvom sa jednog događaja najvišeg ranga, što smatramo prednošću koju će imati zahvaljujući iskustvu sa olimpijade. Tako ćemo uvek iskusni kadar dopunjavati mlađim i formirati uslove za što bolju koordinaciju tima - objašnjava gospodin Mišković.
            Gospodin Mišković je izrazio zadovoljstvo i potencijalom juniora, koji će u ovom konkretnom slučaju morati da dođe do punog izražaja, jer je WACS, orgnizacija koja broji 12 miliona kuvara iz celog sveta, i sa internacionalnim sudijama, sve prilagodila vrhunskim svetskim standardima. WACS propisuje i striktna pravila kako mora da izgleda predjelo, glavno jelo, desert, i kada su u pitanju sastojci, način pripreme, izgled... Npr. predjelo mora da teži 60 -80 g, uz propozicije za termičku (kuvanje u vodi ili na pari, blanširanje, dinstanje, pečenje, prženje) i tehničku (sortiranje, čišćenje, pranje, usitnjavanje i obrada poluproizvoda) obradu.
            -U skladu sa smernicama, da predjelo mora da bude od ribe ili morskih plodova, glvno jelo od živine i desert od hladnog i toplog dela, odabrali smo i naš meni, koji smo predstavili na prvoj generalnoj probi u svečanoj sali hotela „Vrdnička kula“ i za koji smo od prisutnih dobili samo pohvale, što nam daje motiv za dalji rad jer dosadašnji nije bio uzaludan - kaže naš sagovornik i dodaje:
            - Nacionalni juniorski tim Srbije nastupa dva dana. Prvog dana se priprema à la carte meni za 60 osoba u improvizovanom restoranu, a drugog dana reprezentacija ima zadatak da u kategoriji hladno-topli buffet, pripremi svečanu platu, odnosno finger food od četiri vrste za 12 osoba, sa zecom kao osnovnim sastojkom, i desert, takođe za 12 osoba. Ko sakupi najviše poena prvog i drugog dana biće pobednik.
            Srbija je do sada učestvovala na IKA/Culinary Olympics u kategoriji seniora, ali po prvi put u juniorskoj konkureniciji. Zato su očekivanja velika, a pritisak samo individualan.
            - Idemo sa velikim žarom da budemo prvi, ali najvažnije je da se tim druži i međusobno i sa kolegama iz celog sveta. Za mene je značajno što smo tokom ovih priprema jedni od drugih naučili mnogo, i svako od nas će poneti sa sobom jedno veliko iskustvo, što je uz unapređenje struke suština i priprema i samog takmičenja - kaže gospodin Mišković.
            Smatra da će ovaj zajednički rad imati dalekosežne imlikacije na struku, kako na njen pedagoški, naučni deo, tako i na deo koji će biti primenjen u praksi, i koji će polako ali sigurno uticati na promenu vrednovanja hrane kako u restoranima, tako i u domaćinstvima. Jer, hrana je nasušna potreba, ali istovremeno i doživljaj koji pruža užitak.
            Zoran Mišković se zahvalio mentorima, stučnom kadru, sponzorima i svima koji su na bilo koji način prepoznali potrebu reprezentovanja Srbije na jednom ovako prestižnom takmičenju, i kapacitet jedanaestoro talentovanih, profesionalnih mladih ljudi pred kojima je sjajna budućnost u oblikovanju kulinarske umetnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar