Sat10242020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE VINO 777 vina na Januarskom sajmu vina u Temerinu u subotu

777 vina na Januarskom sajmu vina u Temerinu u subotu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dva dana ostalo je do početka 23. Januarskog festivala vina u Temerinu koji je svojom masovnošću postao jedan od najvećih u regionu, ako ne po broju posetilaca, a ono svakako po broju uzoraka koji se daju na ocenjivanje. Manifestaciju je svojevremeno osmislilo Udruženje Društvo prijatelja bašte Temerin i namenilo pre svega lokalnim proizvođačima kako se proizvodnja vina na ovim prostorima ne bi ugasila i kako bi im se pomoglo da dobiju potvrdu za trenutni kvalitet proizvodnje i podsticaj za dalji rad.

            Predsednik udruženja Lasla Kase iskreno kaže da nije očekivao da će se stvari baš ovako odvijati, ali da se naporima članova udruženja uspelo da podstaknu na izazove što stariju, ali sve više i mlađu generaciju vinara. U međuvremenu, ovde su počele da šalju svoje uzorke i srednje, a sve više i velike vinarije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovačke...
            Ove godine će na toj renomiranoj manifestaciji, u subotu, 25. januara, vina izložiti više od 200 vinarija, a posetioci će biti u prilici da probaju čak 777 vina, koliko je ih je ove godine bilo na ocenjivanju. Najviše je bilo uzoraka belih vina 354, crvenih je bilo 226, rosea 124, desertnih vina 15, schiller vina 14, te voćnih vina 44. Njih je osenjivalo čak 16 komisija sa po 6 - 7 člaanova, predvođenih somelijerom i vinskim sudijom Igorom Lukovićem, čovekom koji je između ostalog ocenjivao vina na najprestižnijem svetskom vinskom takmičenju Dekanter u Londonu. Žiriji su ocenili da 20 uzoraka vina zaslužuje veliku zlatnu medalju, 142 zlatnu, 289 srebrnu, 220 bronzanu, dok je 106 uzoraka vina dobilo priznanje za učešće.
            Najveću ocenu kategoriji belih vina imao je Shardonnay Vinarije Adamović iz Banoštora - 96,50 poena, kod crvenih Cabernet Sauvignon Kabacz Borhaza iz Temerina - 96,75 poena, kod rosea vino Paulus Rose  Molnar Borhaza iz Mađarske - 95,33 poena, dok u ostalim kategorijama nije dodeljen dovoljan broj poena za veliku zlatnu medalju. Sva ova vina posetioci će moći da probaju u subotu, u Sportskoj hali u Temerinu, pa i da kupe, ukoliko se do nekog vremena ne popiju tokokm degustacije. Tog dana će biti upriličena i dodela priznanja najboljim vinarima.
            Tradicionalno, ulaz na manifestaciju je besplatan, a za degustaciju vina cene su simbolične - od 25 dinara za pola deci vina, pa na više za ona najkvalitetnija vina. Takođe će u popodnevnim satima po pristupačnim cenama moći će da se kupe flaširana vina po ceni od 350 do 400 dinara. Na ulazu će moći da kupe najbolje domaće pogačice sa čvarcima (i najveće)  za 50, a porcija paprikaša sa salatom od kupusa u restoranu objekta za 350 dinara.
            Organizatori napominju da autobusi međugradskog prevoza redovno saobraćaju, te da je autobuska stanica u centru Temerina udaljena sve 250 metara, pa pozivaju sve one koji žele da popiju malo više da koriste ove usluge ili usluge linijskog taksija iz Novog Sada.
            Ukoliko želite da pogledate sva vina koja su ocenjivana na 23. Januarskom sajmu vina 2020, to možete ukoliko odete na sajt: https://www.dropbox.com/s/n4zpmz5iendhuds/Rezultati%20Sajma%20Vina%202020%20Borverseny%20Eredm%C3%A9nyek.pdf?dl=0&fbclid=IwAR1Ftmx4nBxdq-CHMTYBNvNfIcxsXE04eabhS7bincr3f0cEFECeKls2AW0

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar